Tilbage i 2021 var Vejen Sportsforenings seniorafdeling i massiv krise og måtte trække holdene i både Serie 2 og 3. Dermed var vejen vist. 2022 startede klubben forfra med ny bestyrelse og seniorafdelingen startede helt nede fra bunden af serierækkerne.

Førsteholdet har kort været oppe at vende i Serie 2, men før dagens kamp ligger Vejen SF lunt i toppen af Serie 3, mens dagens modstander fra Hviding ligger i den nederste del.

Men hvordan er stemningen egentlig til sådan en helt klassisk seriekamp anno 2024?

NHC040524 VSF HIF (26)

Vejen Sportsforening

Vejen ligger mellem Esbjerg og Kolding. Vejen SF har ca. 450 medlemmer og hold i alle børne- og ungdomsårgange på drengesiden. Seniorerne har hold i Serie 3, 4 og 5.

Flaget er hejst og musikken spiller
Allerede en halv time før kampstart brøler musikken ud af højttalerne og spillerne varmer op, mens tilskuerne stille og roligt begynder at indfinde sig på byens fine, gamle stadion, der i de gode, gamle dage dannede rammen om drabelige divisionskampe.

Kalenderen siger starten af maj, men trods en meget sen start på forårsvejret har solen nådigt fundet frem bag skyerne, så termometeret sniger sig op på 16 grader. De fleste tilskuere vælger den nye træterrasse fremfor den store overdækkede tribune, for solen skal nydes.

Ved kampstart kl. 14 har tilskuertallet rundet godt og vel 100, hvilket dog ikke helt lever op til klubformand Jørgen Hansons forventninger.

- Vi havde Open by Night i byen i aftes, så det har måske kostet lidt på tribunen, for jeg havde håbet på lidt flere på lægterne i dag, lyder det fra formanden.

100 tilskuere er dog nok godkendt på de fleste seriestadions, men Vejen Sportsforening har også lagt sig i selen for at skabe et særligt fællesskab om klubbens aktiviteter. Seriespillerne gæster hyppigt børnetræninger for at skabe den røde tråd mellem holdene, og sociale aktiviteter bliver prioriteret højt for sammenholdets skyld.

Det er da også tydeligt, at tilskuerne kender spillerne indgående og er engagerede i kampen. Der bliver heppet og i grillhjørnet bliver der diskuteret livligt over stadionplatter og fadøl, ligesom der bliver kræset for det kvindelige publikum med rosévin. De yngre fans virker ikke skuffede over at måtte ’nøjes’ med chips og sodavand, for solen skinner og i halvlegen må de spille bold på den store bane.

Kort sagt er stemningen i top med sol, fadbamser og godt selskab.

Tilskuerne er holdets 12. mand
Jørgen Hanson er ikke i tvivl om betydning af tilskuernes opbakning. Klubben arbejder målrettet på at bygge en kultur op, så både børn og påhæng føler sig velkomne og har et fællesskab også på sidelinjen.

Før kampen er der indløb hånd i hånd med børnespillere og den velassorterede kiosk er åben ved alle kampe for små og store. Kampene bliver markedsført på klubbens hjemmeside og sociale medier, så ingen er tvivl om, at her er dørene åbne for alle.

- Det er så fedt for spillerne med den her opbakning, det giver dem lige lidt ekstra motivation for at præstere. Og så er det vores opgave som klub at skabe rammerne for fællesskabet, forklarer Jørgen Hanson.

NHC040524 VSF HIF (13)

Siden genstarten i 2022 er stadionkioskens omsætning tidoblet og formanden anerkender også, at vejret gør en forskel, for indtil slutningen af april måtte kampene spilles på kunstgræsbanen ved byens idrætscenter. Derfor er spillerne også som køer, der endelig lukkes på græs, når de stolte kan gå på banen på stadion.

Kampkalenderen bliver naturligvis primært planlagt ud fra spillernes ønsker, men fra bestyrelsens side prioriterer man helst kampe fredag aften eller lørdag eftermiddag.

- Vi har unge spillere, som skal have lov at passe deres sociale gå-i-byen-liv, men vi vil også gerne have attraktive spilletidspunkter for tilskuerne, lyder det fra den ambitiøse formand.

Klassisk seriekamp på og uden for banen
Også kampens dommer er helt på det rene med, hvad en klassisk seriekamp helst skal indeholde. Youssef Askar er meget tilfreds med intensiteten i dagens kamp, hvor begge hold insisterer på at spille fodbold uden så mange dikkedarer.

- Det betyder jo, at jeg kan fokusere på spillet og tilskuerne motiverer også spillerne til at give lidt ekstra hele tiden, siger dommer Youssef Askar.

Selvfølgelig kan tilskuere også bidrage med lidt for meget råberi, men så er det ifølge Youssef hans opgave så vidt muligt at overhøre det. Og dagens tilskuere opfører sig eksemplarisk, så heller ikke dér skal han bruge ekstra kræfter.

Solskinnet klager han bestemt ikke over, for det gør hele setuppet lidt mere simpelt, for det våde forår har gjort længslen efter sol og græsbaner meget udtalt.

- Det er jo næsten nyt sådan at have brug for at have vanddunken med, smiler dommeren.

240504 IT Vejensf S3turnering 0296MAG

VOXPOP: Derfor er jeg tilskuer til seriefodbold

Majbritt & Charlotte

Hvorfor er I her i dag?
Majbritt er trænerens kone, mens Charlotte er mor til en af spillerne på Serie 3-holdet. Vi er her for at hygge og bakke op. Og så nyder vi det gode vejr og traditionen med at tage på stadion.

Hvordan oplever I stemningen?
Den er meget familievenlig. Folk lever sig ind i det, men der er ingen dumme tilråb.

Lasse, Jesper, Michael, Allan, Morten, Dan og Nicolai

Hvorfor er I her i dag?
Allan er bestyrelsesmedlem i klubben, men flokken er kammerater fra hele landet, der mødes et par gange om året, denne gang til fodbold.

Hvordan oplever I stemningen?
Der er en charme ved et stadion inde i byen, så vi nyder, at den klassiske seriefodbold har fået nyt liv for os.

Anne, Mathilde, Mette, Marius og Magne

Hvorfor er I her i dag?
Anne er kammerat med en af spillerne, som er Mettes kæreste. Børnene er nemme at lokke med på stadion til hygge og fodbold.

Hvordan oplever I stemningen?
Her er børnevenligt og vi møder den samme tilskuerkerne hver gang. Vi oplever sammenhold og hygge.

Mens tilskuerne nyder en lun eftermiddag med fadøl, cola og rosé går det lidt tungere med stemningen inde på banen. Allerede efter første halvleg er Serie 3-holdet fra Vejen uventet bagud med hele tre mål, og selv efter en opsang i pausen må de se sig slået med 0-4 på eget græs.

- Ambitionerne for sæsonen er ikke at rykke op, for vi har et ungt hold at bygge op, men nu må vi se, hvad der sker, slutter formand Jørgen Hanson.

Kampens udvikling afmatter naturligvis stemningen på stadion, for de lokale helte var udset til favoritter. Men fællesskabet og sammenholdet har nu stadig haft en fin eftermiddag, om end resultatet ikke blev som ønsket.

Vi tillader os at konkludere: Seriefodbolden lever i bedste velgående – og stadionplatten bliver nu også suppleret med rosévin.