Til alle børnekampe skal førstnævnte hold i kampprogrammet stille med en kampleder.

Står klubbens formand eller kampfordeler ofte selv med fløjten i børnekampene? Er det svært at få forældrene til at træde til?

Ville drømmen ikke være at have en ringeliste med folk, der føler sig rustet til at tage en kamp i ny og næ og kan springe til for at give børneholdene nogle gode kampoplevelser?

Vil din klub gerne have en kampleder-bank at trække på?
Det er bestemt ikke raketvidenskab at være kampleder i en børnekamp, men for nogle kan det godt føles som en uoverskuelig opgave.

Så hvis du er stødt på en del nej'er i din søgen efter nye kampledere, så kan du måske få lidt inspiration her:

230606 IT BNS Kampleder 18

BNS: Teenagere tjener lommepenge

BNS tilbød 10 ungdomsspillere et kamplederkursus hjemme i klubben. Af det kamplederkuld fortsatte seks med at dømme, og et år senere er tre stadig standhaftige og dømmer flere gange om måneden på hjemmebane. Som en bonus har de faktisk fået mere forståelse for dommerne i deres egne kampe.

- Altså, det er jo sjovt og jeg tjener også lidt mønt på det, lyder det kækt fra 14-årige Maddz, der tjener 2 kroner pr. minut.

240507 IT Løsningif Børnetræning 03 2

Løsning IF: Forældre oplæres til træning

På U9-holdet i Løsning IF er der en ret stor forældreopbakning, også til træning. Derfor indførte træneren, at når drengene spiller kamp til sidst i træningstimen, så er det en af forældrene, der er kampleder.

Så er kampleder-rollen ikke så skræmmende, for der er hverken store krav til at kende alle reglerne til bunds eller råbende voksne på sidelinjen, der ikke altid er enige i vurderingerne. De bruger bl.a. podcast og kvikguides til at forberede sig.

230618 Kampleder Vinding IT 83

Varde IF: Unge dommerspirer

I Varde IF har de løst udfordringen med en lille gruppe unge klubdommere på 12-15 år. Superligadommer og Varde IF-frivillig, Jørgen Daugbjerg Burchardt, står bag initiativet og klæder de unge dommerspirer på til kamplederopgaven.

- Det betyder, at vi kan spare lidt på dommerbudgettet eller slippe for at kæmpe med at overtale forældre til at dømme kampene, lyder det fra Brian Siig fra Varde IF's bestyrelse.

 

Flere kampledere i klubben? Det kan I gøre:

Vil din klub gerne have en bedre ordning, når det kommer til at få dømt børnekampene? Så kan det være en idé at lave nogle retningslinjer eller på anden vis sætte tingene lidt i system. Det kan for eksempel være ved at...

  • Tilbyde alle interesserede et tre timers kamplederkursus hjemme i klubben ved en DBU-instruktør. Vidste du, at mange kommuner yder kursusrefusion til foreninger, hvilket ofte vil begrænse klubbens egne udgifter betragteligt?
  • Lave et team af ungdomsspillere, der skiftes til at dømme de yngstes kampe. Ved at tage kampledertjansen får de indsigt i fodboldreglerne, og det giver nogle personlige og ledelsesmæssige erfaringer, som de unge kan bruge i andre sammenhænge. Overvej, om klubben vil give dem en økonomisk belønning for hver dømt kamp. 
  • Lægge opgaven ud til klubbens oldboysspillere eller andre, der har tid til at give en hånd med for at få enderne til at mødes. Afgræns opgaven; én eller to kamplederopgaver pr. halvsæson kan de fleste finde tid til. 
  • Vedtage retningslinjer for hvordan kamplederopgaver fordeles. Skal de ældste ungdomshold og ældre hold dække et vist antal kampe? Skal forældre træde til for egne børns hold? 
  • Få trænere/holdledere til at lægge kamplederopgaven ind i KampKlar på linje med kørsel, frugtordning og tøjvask for at engagere forældrene.
  • Ved sæsonafslutningen belønne dem, der har taget en tørn for fællesskabet, med en lille erkendtlighed eller anerkend på anden vis - for eksempel med ros til sæsonens kampledere på Facebook eller klubbens hjemmeside.
  • Skabe overblik over klubbens kamplederkorps ved at påsætte kampledere på alle kampe i KlubOffice. Læs mere her.

Kursusrefusion og tilskud til uddannelse

Vær opmærksom på, at mange kommuner yder delvis eller fuld refusion af foreningers udgifter til uddannelse af trænere og ledere.

Det kan derfor meget vel betale sig at undersøge de lokale regler i din kommune.


Tips, guides og værktøjer på dbujylland.dk/kampleder

dbujylland.dk/kampleder har vi samlet spilleregler, kvikguides og masser af kampleder-værktøjer til både klubben, træneren og den enkelte kampleder. Tjek det her:

Kampleder Banner1920x500