På ”magisk” vis dukker der som altid en uddannet dommer op til de mange tusinde fodboldkampe i DBU Jyllands turneringer.

Men bag magien gemmer der sig et stykke omhyggeligt, disciplineret og nogle gange komplekst håndværk.

Dette arbejde varetages af DBU Jyllands team af dommerpåsættere, men den 1. juli tjekker en af korpsets veteraner, 71-årige Poul Østergaard, ud.

Han har nemlig valgt at gå på pension – efter først syv år som påsætter hos Nordvestjysk Fodbolddommerklub og siden 18 år som påsætter hos DBU Jylland, helt præcis fra 2006, hvor DBU Jylland overtog opgaven fra dommerklubberne.

Dommergerning på pause

Poul har selv vurderet, at tiden er inde til at lade nye kræfter tage over.

Beslutningen følger ikke mindst i kølvandet på en episode i efteråret 2023, hvor han dømte en U15-kamp mellem Thisted og Holstebro. Pludselig blev alting sort, og han vågnede på ryggen efter tre-fire sekunders manglende bevidsthed. De efterfølgende undersøgelser afslørede en svaghed i hjertets venstre side – med en ny hjerteklap til følge. Prisen var bl.a., at han skulle sætte farten lidt ned – også som fodbolddommer.

”Lægerne er utrolig dygtige, men det var en hård omgang at komme ovenpå igen, selv om jeg helt er sluppet for medicin. Men jeg har været nødt til at sætte min aktive dommergerning lidt på pause. Dog har jeg booket billet til Limone Cup i Italien i efteråret, hvor jeg har været nede og dømme de seneste seks år, og jeg håber, at jeg kan være med til at dømme lidt 8:8 til den tid”, siger Poul Østergaard, der er morsingbo og bosat i den lille by Vils.

Rekrutteret som 16-årig

Fodbold- og dommerverdenen har været en vigtig ingrediens i Poul Østergaards liv.

Nogen stor spiller var han ifølge ham selv ikke, men som 16-årig blev han rekrutteret til at hjælpe til i Sydmors IF. Det begyndte med en praktisk tjans for klubben ved den lokale sportsuge. Derefter fulgte de første opgaver som assistenttræner, siden uddannede han sig som ”rigtig” træner, og i alt har han været frivillig i fodboldklubben gennem ca. 50 år og dommer fra 1971 til ”foreløbig 2024”.

Han var bl.a. træner for klubbens bedste kvindehold i begyndelsen af 80erne, da Sydmors IF spillede i landets bedste række og modstanderne hed Fortuna Hjørring og HEI. Han har også været træner for diverse regions- og unionshold, og så havde han – trods en del lokale kommentarer - en enkelt afstikker til FLUIF, hvor han i 1987 og 1988 stod i spidsen for klubbens dygtige Ynglinge Mesterrækkehold. Han husker bl.a. tilbage på en god oplevelse i august 1987, hvor hans hold blev udvalgt til at spille forkamp til et opgør i Spjald Mellem Liverpool FC og Vejle Boldklub foran 2000 tilskuere.

Fodboldlivet har såmænd også ført ham ind i DBU Jyllands organisation på politisk niveau. Faktisk sad han i Region 2’s bestyrelse i perioden fra 1990 til 1997.

En vigtig rolle

To år senere - i 1999 - overtog Poul Østergaard funktionen som dommerpåsætter i Nordvestjysk Fodbolddommerklub. Og i 2006 skiftede arbejdsgiveren navn til DBU Jylland, som overtog påsætningsopgaven fra dommerklubberne.

Siden blev Pouls påsætnings-territorium udvidet til at omfatte hele Region 2, det vil sige hele det midt- og vestjyske område.

Gennem alle årene er tusindvis af påsætninger og kontakten med dommer og klubledere blevet udført med stor omhyggelighed og faglig stolthed. Sådan lyder ordene fra DBU Jyllands dommerchef, Jakob Bille:

”Poul har gjort en kæmpe indsats som påsætter. Han har altid sat en ære i sit arbejde, og han har igennem de mange år også haft en stor aktie i både rekruttering og fastholdelse af vores mange dommere. Det har bl.a. medvirket til, at Region 2 er et af de områder, hvor dommermangel ikke er et tema – og hvor samarbejdet med områdets fire dommerklubber kører fortrinligt. Poul er utrolig vellidt blandt områdets dommere, udviklere og ikke mindst blandt kampfordelerne i vores medlemsklubber. Vi kommer til at savne Poul – både som kollega, for hans faglighed og ikke mindst for hans knastørre, nordvestjyske, lune humor”, siger Jakob Bille.

Flest gode oplevelser

Poul Østergaard ser selv tilbage på en masse gode oplevelser som både dommer og dommerpåsætter. Nogle ting har ændret sig, men de gode og positive oplevelser har altid været en rød tråd. Lige fra et livsbekræftende møde med en lille tysk fodbolddreng ved et stævne i Frederikshavn til den løbende dialog med dommere og klubledere:

”Jeg kommer da nok til at savne de mange snakke med alle de gode folk, som jeg har haft kontakt med som påsætter, men jeg har også brug for at slappe lidt af, og jeg skal nok få mit behov dækket andre steder, bl.a. her i den lille by, hvor jeg bor. Der er der gratis kaffe hos købmanden, og det er en god anledning til at gå ind og få en snak og købe sit brød eller et rundstykke”, siger Poul Østergaard.

Anderledes at være påsætter

Han kan ikke præcis sætte timer på den tid, som han har brugt på påsætter-funktionen, men PC’en og telefonen er blevet flittigt benyttet:

”Det er svært at sige, hvor mange timer om ugen, som jeg har brugt på det, men det er da mange. Ikke mindst i de perioder, hvor der afvikles cups og stævner, f.eks. Vildbjerg Cup”, fortæller Poul Østergaard og fortsætter:

”Jeg synes ikke som sådan, at det er blevet sværere at være påsætter med årene, men det er blevet anderledes. Da jeg i sin tid begyndte som påsætter, pakkede vi kuverter og sendte ud til dommerne med deres kampe. Dengang var der ikke mange afbud. Det er meget anderledes i dag. Dommerne kan selv taste afbud ind, og det giver flere afbud og dermed flere dobbelt påsætninger for os. Der er også flere, der glemmer at man skal til en fødselsdag eller lignende, og så er det også en ny tendens, at unge mennesker har svært ved at sige, om man er disponibel på en bestemt dag. Den helt store forskel er dog, at den enkelte dommer ikke påtager sig så mange kampe, som man gjorde, da jeg begyndte som påsætter i 1999. I dag har de fleste så mange forskellige ting i kalenderen, at vi skal bruge flere dommere til at få afviklet den samme mængde kampe”, siger Poul Østergaard.

Han har altid sat en ære i sit arbejde, og han har igennem de mange år også haft en stor aktie i både rekruttering og fastholdelse af vores mange dommere. Det har bl.a. medvirket til, at Region 2 er et af de områder, hvor dommermangel ikke er et tema – og hvor samarbejdet med områdets fire dommerklubber kører fortrinligt. Jakob Bille, dommerchef i DBU Jylland, om Poul Østergaard

”Vi kommer nok igen…."

Poul Østergaards ”rigtige” arbejdsliv har været i statens tjeneste. Det tog sin begyndelse den 1. juli 1971, hvor han tiltrådte som elev på Folkeregistret i Morsø Kommune. Siden fulgte andre opgaver, og da staten i 2005 overtog ansvaret for hele skatteområdet, fik Poul Østergaard dødsboer som sit ansvarsområde.

”Primært de lidt større, hvor der har været mange advokater involveret”, som Poul Østergaard selv formulerer det.

At Poul Østergaard er en mand med gode organisatoriske evner og en udvidet sans for struktur blev også understreget i 1999, da han som midlertidig udlånt til Skole og Kulturforvaltningen.i Morsø Kommune fik ansvaret for at lave programmet til købstadsjubilæet, som bl.a. indbefattede et regentbesøg.

Budgettet blev holdt til punkt og prikke, og Pouls personlige opgave på selve dagen var bl.a. briefing af journalister og at være til stede på alle besøgssteder før gæsterne for at sikre et fejlfrit setup. Om aftenen var han med sin kone inviteret til middag på Kongeskibet Dannebrog, og da de forlod arrangementet, lød den afsluttende bemærkning fra hans  kontaktperson i løbet af dagen, ceremonimester, Christian Eugen-Olsen:

”Poul Østergaard, tak for din indsats i dag og i forbindelse med planlægningen. Vi kommer nok igen.”

SKAT, politik og petanque

I 2015 forlod han formelt arbejdsmarkedet, men han er en mand med mange jern i liden. Derfor har der udover kamppåsætter-rollen været masser af andre gøremål.

Han har således været formand for venstre på Mors gennem ni år, han er fortsat formand for skatteankenævnet i Vestjylland Nord, og så har han med stor ildhu kastet sig over boldspillet, petanque, hvor han i regi af Sydmors Petanqueklub udover at organisere og planlægge også selv deltager på divisionsniveau:

”Da jeg i 2015 stoppede i SKAT, mindede jeg mig selv om, at jeg skulle finde et alternativ til det fællesskab, som jeg havde været en del af i mit arbejdsliv. Det blev min indgang til petanque, og vi er omkring 30, som spiller lokalt. Nogen bruger lidt tid på det, og så er vi nogen, som bruger rigtig megen tid på det” fortæller Poul Østergaard, som tilføjer, at  han påskønner kombinationen af hygge og konkurrence. Petanque bringer ham rundt i landet til diverse stævner, både med gode ”makkere” og med sin kone.

DBU Jylland takker Poul Østergaard for hans dedikerede og værdifulde bidrag til fodbolden. Sammen med Nordvest Fodbolddommerklub markerer vi Pouls fratrædelse med en reception på Sundby Mors Stadion fredag den 28. juni.