Svend Pedersen runder 25 år som fodboldklubbernes ambassadør
Den 1. januar 2024 kunne Svend Pedersen fejre 25 års jubilæum som klubrådgiver hos DBU Jylland. De sydjyske fodboldklubber har altid kunnet regne med Svends engagement og loyale stræben efter at kunne hjælpe de frivillige.
- Kan det virkelig passe?
Svend Pedersen har regnet efter og jo, den er god nok. 25 år plus det løse har han været ansat hos DBU Jylland.
Som klubrådgiver har han sat en ære i altid at sætte den enkelte fodboldklub i centrum. Selvom jobbet gennem 25 år har udviklet sig en del, så har hans fokus på klubberne altid været det samme.
- Hårene på armene kan stadig rejse sig i respekt for alle de frivillige ledere og trænere, jeg møder hver eneste dag. Det er dér, hvor jeg rigtigt lever, ude i fodboldklubberne, lyder det fra jubilaren, der med udgangspunkt i Esbjerg gennem de seneste 25 år har kørt Sydjylland tynd for at hjælpe de frivillige.
I de sydjyske klubber er Svend en vellidt og populær gæst. Hans netværk er enormt, og hans hjælpsomhed og erfaring er kendt vidt omkring. I starten var hans job-område de tidligere Ribe og Sønderjyllands Amter, mens det over årene gradvist er snævret ind til fodboldklubberne i Varde, Esbjerg, Fanø og Billund Kommuner.
Hårene på armene kan stadig rejse sig i respekt for alle de frivillige ledere og trænere, jeg møder hver eneste dag. Svend Pedersen, klubrådgiver
Fra banen til bestyrelseslokalet
I de første år var Svends job meget selvstændigt, hvor den enkelte klubrådgiver både fik og afprøvede idéer og derefter udvekslede erfaringer med de andre klubrådgivere. Jobbet var også primært ude på banen som sparringspartner for klubtrænerne.
Gennem årene har jobbeskrivelsen tilpasset sig, så opgaverne er blevet mere strukturerede, og der er en bred vifte af etablerede tilbud i værktøjskassen til klubberne. Derudover er arbejdet for Svend også flyttet mere ind i bestyrelseslokalet til klubledelserne.
- Frivillighed er en anderledes størrelse nu end for 25 år siden. Jeg plejer at sige, at hvis én af de 'gamle' frivillige stopper, skal der måske tre til at løse de samme opgaver, forklarer Svend Pedersen.
Derfor er opgaven for ham nu primært at hjælpe klubberne med planlægning og udvikling, f.eks. at få beskrevet arbejdsopgaver og få dem uddelegeret. Men for Svend er mantraet stadig, at det er klubben, der bestemmer retningen og ham, der hjælper med at vise vejen.
Fra kolleger lyder skudsmålet, at Svend er arbejdsom, hjælpsom og altid glad. Og for Svend er kollegerne - både frivillige og ansatte - en stor del af forklaringen på hans arbejdsglæde.
- Jeg føler mig privilegeret over at blive mødt med stor tillid fra gode og engagerede mennesker, siger han.
Blå bog: Svend Pedersen
Alder: 68 år
Familie: 3 voksne børn – tvillingerne Karoline og Frederik på 29 og Rasmus på 37 år. Barnebarnet Johannes er 2 år.
Hobby: Cykling – racercyklen om sommeren og mountainbike og spinning om vinteren.
Tidligere job: Folkeskolelærer og regional konsulent hos Danmarks Idrætsforbund.
Frivilligliv:
- Fodboldtræner (både for egne børn, men også seniortræner i en del klubber i lokalområdet).
- Fodboldtræner og trænerinstruktør på Færøerne i slutfirserne.
- Fodboldskole på Grønland gennem en årrække.
- Ghana og Togo (træneruddannelse), Kenya (Fodboldskole/sundhedsprojekt).
Fodboldkarriere: Som ungdomsspiller var han med sit ØB-hold (Østerbyen, Esbjerg) blandt landets 12 bedste hold, men skader stoppede seniorkarrieren efter en snes Jyllandsseriekampe. Den allersidste kamp blev spillet som 62-årig. Derimod gik han hurtigt trænervejen for både unge og senior.
Beskriv dig selv med tre ord: Positiv, lyst sind.
Bonus-info: Når Svend har et møde på regionskontoret i Vejen, kommer han ofte på cykel. Det er en tur på små 100 km. Derudover runder bilens kilometertæller snildt +15.000 i DBU Jyllands tjeneste om året.
Hjertet brænder for det frivillige arbejde
Opvæksten i arbejderkvarteret i Esbjergs østlige del har præget Svend, for her stiftede han bekendtskab med en dedikeret flok frivillige i fodboldklubben ØB, som måske nok ikke havde træneruddannelse, men et enormt hjerte for fodbold og unge mennesker på trods af en hverdag med hårdt arbejde på havnen, slagteriet eller i byggeriet.
I fritiden har det frivillige arbejde derfor også været en naturlig del. Han har været træner for sine egne børn, ligesom han har været ungdoms- og seniortræner i en del klubber i lokalområdet.
Derudover har han et blødt punkt for andre dele af rigsfællesskabet. I slutfirserne var han fodboldtræner og - instruktør på Færøerne og var i en årrække også fodboldskoleleder på Grønland. I den varmere ende har han undervist fodboldtrænere i Ghana og Togo, og i Kenya har han været med i et kombineret projekt med fodboldskole og sundhedsinformation.
Derigennem har Svend oparbejdet mange relationer, som bl.a. har betydet, at en del udenlandske unge gennem årene har boet i familiens hjem, ligesom han og familien har besøgt mange af de spændende områder og mennesker, han har haft forbindelse med.
- Det har både givet mig en masse værdifulde venskaber og relationer, men bestemt også en ydmyghed og respekt, som mine børn også har oplevet, forklarer Svend.
Hvad med de næste 25 år?
Jubilaren synes selv, at tiden er fløjet, men de matematiske fakta er, at 25 år er gået, og han er blevet 68 år. Og hvad så?
- Jeg finder stadig mit job spændende, så jeg har ikke tænkt på en slutdato. Så længe energien og humøret er lige så godt, som jobbet er spændende, så er jeg klar, smiler Svend Pedersen.
Dog er han netop gået en anelse ned i tid, så skemaet fremover står på 30 timer i DBU Jylland-regi.
Stort og varmt tillykke med jubilæet.
Hvad er dine primære arbejdsopgaver?
- Klubudvikling. Klubudvikling dækker over, at klubberne bestemmer, hvor vi skal sætte ind, og jeg kan hjælpe med at få det til at leve.
Hvornår er det ekstra fedt at have dit arbejde?
- Generelt, når jeg oplever, at klubberne er glade for at få hjælp og komme videre. Det er en særlig glæde, når jeg er ude at vise træning for børnetrænere og så kan skubbe de lokale trænere videre. Og så har jeg fået lov at stå i spidsen for studieture til bl.a. Brasilien og Argentina, som har givet unikke oplevelser til klubbernes frivillige.
Hvis ikke du havde været hos DBU Jylland, hvor havde du så været?
- Jeg har været privilegeret med gode kolleger (både ansatte og frivillige), så jeg kan knap forestille mig noget andet.