Fodboldtræner på efterskole:
"Vi har aldrig afbud"
Martin Hangaard Kristensen er fodboldtræner på en af Danmarks største efterskoler. Han har tidligere været træner i flere klubber, men nu nyder han de professionelle tilstande på efterskolen.
Martin Hangaard Kristensen byder mig velkommen på kontoret. Vi har netop i frostvejr overværet BGI’s bedste pigespillere i kamp mod Vejle Idrætsefterskoles ditto. Der blev ingen sejr at varme sig på for træneren, så det lune kontor er kun en ringe trøst med nederlagets bitre smag i munden.
Martin Hangaard Kristensen har været fodboldtræner i 24 år. De fleste som træner i forskellige fodboldklubber, men de seneste seks år har det været som træner på pigelinjen på efterskolen BGI (Bjerre Gymnastik- og Idrætsefterskole).
Som tidligere pige- og kvindetræner på flere markante klubadresser blandt andet Fortuna Hjørrings bedste hold i Gjensidige Kvindeliga, IK Skovbakken og IF Lyseng U18 DM, er Martin Hangaard Kristensen efterhånden en ganske erfaren fodboldtræner.
Nu frister han så udelukkende en tilværelse som efterskoletræner. Et job han har bestridt i seks år, og et job som han stortrives i.
- Jeg er meget glad for det. Det er fedt at træne de her sindssygt motiverede piger. Det var det perfekte kompromis for mig, da jeg ikke kunne forene at have et fuldtidsjob, et trænerjob og samtidig være nok hos min familie og mine to børn på henholdsvis seks og tre år, lyder det fra Martin Hangaard Kristensen, mens tæerne er ved at blive nogenlunde optøede efter de kolde morgentimer.
Ansvar over for klubberne
Netop fortiden som klubtræner er med til at gøre Martin Hangaard Kristensen ekstra opmærksom på det ansvar, han som efterskoletræner har over for klubberne.
5 tips til at fastholde efterskolespillere
- Jeg ved jo, at som klubtræner er efterskoleåret det værste. Det er frygteligt med alle de spillere, der er væk i et helt år. Så vi er meget åbne over for dialog med klubberne om belastning og udvikling. Det er altid med spilleren i centrum, lyder det.
Han opfordrer i samme ombæring klubfolkene til at holde kontakten med spillerne, der er på efterskole. Invitér dem med på klubaftner og arrangementer. Hold linjen varm, siger han, også til efterskoletræneren.
- Vi er obs på, at vi låner de her elever. Nogle vælger også klubtræning, mens de er på efterskole. Vi har et samarbejde med nogle nærliggende klubber, så eleverne har den mulighed også. Og så er det vigtigt for mig, at de unge får besked på, at de skal tilbage i klubberne efter endt efterskoleophold, siger den 40-årige A-licenstræner, som også har et andet vigtigt formål for de unge spillere:
- De skal helt klart bevare deres fodboldglæde. Det skal være sjovt, men også lærerigt, betoner han.
Mødepligt på en efterskole
Selvom et fodboldtrænerjob i udgangspunktet er et fodboldtrænerjob, så er der alligevel nogle store forskelle på at have et hold med unge mennesker i fritiden, og så unge mennesker der er elever på en efterskole.
Den mest åbenlyse kan nok vække misundelse hos en del ungdomstrænere med et mere klassisk trænerjob i en breddefodboldklub.
- Vi har aldrig afbud her på efterskolen. De har mødepligt, da det er et led i undervisningen. Der er kun afbud grundet sygdom eller skader, ellers står de her alle sammen hver gang, siger Martin Hangaard Kristensen.
Han remser op med andre fordele ved at være på en efterskole:
- Vi har altid en hel kunstgræsbane til rådighed, samt en Goal Station. Og så deler vi jo kun redskabsskur med drengene, så der er altid helt styr bolde, kegler, veste. Det ved jeg, kan være en udfordring i en normal klub, siger den uddannede markedsføringsøkonom. Han tilføjer:
- Vi har praktisk talt professionelle forhold. Der er tilgængelig fysioterapeut, der er træningslokale, der er skolens køkken, som leverer mad til lange udebaneture, hvor vi i øvrigt også har bus. Alle de forhold er geniale, siger Martin Hangaard Kristensen.
Alt er dog ikke fryd og gammen, for der er også omstændigheder, der trækker i modsatte retning.
- Altså, vi har jo kun spillerne til låns. Så det hedder ti måneder, og så er det slut. Det er svært at sige farvel hvert år, og det er ærgerligt at skulle slippe spillerne, når de er inde i en god udvikling. Men det er jo en præmis for os her, siger han.
- Der kommer heller aldrig tilskuere, da alle vores kampe er mod andre efterskoler mellem 8 og 16 på hverdage, ræsonnerer den hurtigtalende træner.
- Og så er det vel også en ulempe, at der ikke er mulighed for at træne op, hvis der er en ekstra dygtig spiller. Vi bruger ikke meget tid på transitionssnak, smågriner han.
Det hele menneske
Martin Hangaard Kristensen er altså glad for tilværelsen som efterskoletræner. Og selvom det er et kortsigtet forløb, så er han meget ambitiøs på pigernes vegne.
Martin Hangaard Kristensen
- 40 år
- Uddannet markedsføringsøkonom
- Har DBU’s A-Licens og har været fodboldtræner i 24 år
- Ansat i en todelt stilling på BGI akademiet som kursuskoordinator og fodboldtræner på pigefodboldlinjen
- Far til Asta på seks år og Ida på tre år – er faktisk også hjælpetræner på Astas fodboldhold i IF Lyseng
- Tidl. træner for pige- og kvindehold hos blandt andet Fortuna Hjørring (Gjensidige Kvindeliga), IK Skovbakken og IF Lyseng
- Ekspertkommentator ved bl.a. Sport Live og TV3 Sport på deres dækning af kvindefodbold
- Jurymedlem af Gjensidige Drømmelegat
- Når vi starter med et nyt efterskoleophold, taler vi altid med spillerne om, hvad det er, vi vil med holdet. Jeg håber altid at levere en bedre fodboldspiller, men også en som er modnet og mere dannet. Det handler om at bidrage til det hele menneske, siger han.
Selvom livet som efterskoletræner tiltaler træneren, så kan det sagtens tænkes, at han igen kommer ud i en klub, hvor træningstiderne er sene, og forholdene generelt er på et andet niveau.
- Jeg vil ikke udelukke at vende tilbage til klubfodbold. Men det skal være et lønnet trænerjob på højeste niveau igen. Det er dog ikke noget, jeg spekulerer meget på. Det her er et optimalt job for mig nu med små børn, siger han afsluttende.