Fodbold og fællesskab i arbejdet med samfundets udfordringer
Med fodbold som ramme bringer DBU og DBU Jylland klubber, kommuner og lokalsamfund sammen for at finde løsninger på nogle af de store udfordringer inden for miljø, energi og trivsel.

Fodboldens rolle som en samlende kraft i lokalsamfundet er ubestridelig. Nu viser sporten også vejen frem inden for bæredygtighed og ansvarlighed. DBU har med handleplanen "Football Social Responsibility" (FSR) sat sig et ambitiøst mål om at fremme grøn omstilling og social ansvarlighed gennem fodbolden. Handleplanen, som er inspireret af FN’s verdensmål, fokuserer på 11 nøgleområder, der spænder fra sundhed til miljø og social inklusion.

Denne indsats er en del af strategien "Samle og Begejstre" og løber frem til 2027. Den sigter mod at placere dansk fodbold som en international frontløber for bæredygtige løsninger. Handleplanen dækker alt fra innovative faciliteter og ansvarligt ressourceforbrug til trivsel og fællesskab.

DBU Jylland: Faciliteter & Bæredygtighed
I DBU Jylland er der skabt en særlig arbejdsgruppe under temaet Faciliteter & Bæredygtighed. Gruppens formål er at hjælpe klubberne med at tackle deres udfordringer og finde løsninger, der forener bæredygtighed med lokal udvikling.

- Jeg ser det som vores vigtigste opgave at møde klubberne præcis der, hvor de er, siger Rasmus Johansen, temaansvarlig for Faciliteter og Bæredygtighed i DBU Jylland.

- Derfor kommer vi meget gerne ud og besøger klubberne, så vi kan tage snakken på deres hjemmebane og få en konkret forståelse for deres behov og muligheder, siger han.

Gruppen arbejder tæt sammen med både klubber og kommuner. Kommunerne spiller en afgørende rolle i forhold til klubbernes faciliteter.

- Langt de fleste steder er kommunen klubbernes hovedsponsor. De sørger for, at vi har baner at spille på, varmt vand i hanerne og lys i klubhuset, forklarer Rasmus Johansen.

- Det er bestemt ikke småpenge, som det offentlige Danmark investerer i foreningslivet, og det er vi selvfølgelig yderst taknemmelige for. Men det forpligter også den anden vej. Klimaet og miljøet kan ingen redde alene – det kræver, at vi arbejder sammen og spiller hinanden gode, siger han.

Facilitet Og Bæredygtighed Nordisk Møde I Silkeborg (3) Arbejdsgruppen på inspirationstur i Silkeborg. Foto: Mike Winther

Grøn omstilling i praksis
Et af de store indsatsområder er kunstgræsbanerne. Der findes i dag omkring 400 kunstgræsbaner i Danmark, men EU’s forbud mod gummigranulat som infill-materiale stiller klubber og kommuner over for nye udfordringer. For at imødekomme behovet har DBU lanceret et nationalt testprogram for at finde miljøvenlige alternativer til gummigranulat. Programmet samarbejder med andre nordiske fodboldforbund og Football Foundation UK for at sikre vidensdeling og dataindsamling om bæredygtige løsninger.

- På kunstgræsbanerne eksperimenterer vi med miljøvenlige infill-materialer og metoder, der reducerer spild og forurening, forklarer Rasmus Johansen.

- Samtidig arbejder vi med energibesparende løsninger for el, vand og varme, så både CO₂-aftrykket og økonomien forbedres, siger han.

Nordisk samarbejde styrker indsatsen
For at sikre den bedst mulige udvikling er der etableret et samarbejde mellem de nordiske fodboldforbund, der blandt andet omfatter seminarer og vidensdeling. I denne uge mødtes arbejdsgruppen til et seminar i Silkeborg. Programmet omfattede et besøg på Silkeborgbanen og hos innovative virksomheder, der arbejder med bæredygtige løsninger, samt netværkssessioner med jyske kommuner og fodboldklubber.

Facilitet Og Bæredygtighed Nordisk Møde I Silkeborg (2) Arbejdsgruppen besøgte blandt andet Silkeborgbanen. Foto: Mike Winther

Fodboldens fremtid kræver fælles indsats
DBU Jylland lægger vægt på, at fremtidens bæredygtige fodboldanlæg kræver tæt samarbejde på tværs af aktører.

- Hvis både klubberne, kommunerne og DBU arbejder sammen, har vi en utrolig stor viden og erfaring, som kan komme alle til gode. Det ser jeg helt klart som en win-win for alle parter, understreger Rasmus Johansen.

Målet er ikke blot at skabe mere bæredygtige anlæg, men også at bruge fodboldens samlende kraft til at fremme trivsel, fællesskab og en aktiv livsstil i hele landet.

- Fodbold har en unik mulighed for at inspirere til bæredygtighed og social ansvarlighed. Vi vil vise, at sporten kan være en drivkraft for en grønnere fremtid, afslutter Rasmus Johansen.

Webinar om kunstgræsbanernes fremtid
For nylig afholdt DBU et webinar i samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og IFFD, hvor over 250 deltagere fik den nyeste viden om fremtidens kunstgræsbaner. Her blev der drøftet alternative løsninger til gummigranulat samt hvordan klubber og kommuner kan håndtere udfordringerne fremover.

Står din klub eller kommune med spørgsmål eller udfordringer, kan I altid kontakte:

Rasmus Johansen 1
Temaansvarlig for Faciliteter & Bæredygtighed Rasmus Johansen