Motoren fra scooteren er knap blevet kold, før René Pedersen stolt stikker hånden ned i den medbragte plasticpose. Op kommer det synlige bevis på, at han er ”Årets Biffer” i Bording IF. En flot pokal i sølv med blå striber. På den anden side af pokalen står der ”Årets Holdleder”. En titel, der i den grad er fortjent, for René Pedersen, også kaldet Ray-Ray, tager sine frivillige opgaver meget seriøst.

Yderligere i posen er også genanvendelige kaffekopper, samt kuglepenne og stemmesedler i en Carte D’or-bøtte. For gæt selv, hvem der serverer kaffe for spillerne? Og hvem der styrer ”kampens spiller”-afstemningen – og som i øvrigt har helt styr på, hvem der til afslutningsfest har fået flest stemmer i løbet af året?

Rigtigt gættet. Det er selvfølgelig Ray-Ray.

René har gjort en betydelig indsats som holdleder for forskellige hold og har været en uvurderlig hjælp ved vores fodboldstævner. Hans kæmpe arbejde i klubben betyder alt for os, vi takker ham dybt for hans bidrag. Stort tillykke til René med denne velfortjente anerkendelse! Bording IF’s egne ord om valget af René Pedersen som Årets Biffer

Uniformer på række
Med næsten halvanden time til kickoff kan Ray-Ray og den mindst lige så dedikerede træner og alt-mulig-mand i Bording IF, Jørn Jensen, fremvise et omklædningsrum med trøjer og shorts hængende på knagerne i det stemningsfyldte omklædningsrum.

Strømperne ligger i en bunke nær indgangen, og efterhånden som spillerne drysser ind, tager de den havblå Bording-uniform på. Her bliver DBU Jyllands udsendte opmærksom på en ny trend i klubben. Strømperne har ingen fødder. De er efter spillernes ønske klippet af. Som en af dagens gladiatorer udtrykker det, ”så glider fødderne ikke i støvlerne”. Hverken Jørn Jensen eller René Pedersen lader til at helt forstå forskellen.

Men de accepterer, at det er spillernes ønske.

Bolde bliver pumpet til perfektion
Et andet ønske, diktereret fra træneren, er at boldene skal have lige meget luft i. 0,9 Bar. Det tager René Pedersen meget seriøst, og med lufttrykmåler får boldene præcis 0.900 Bar. Hverken mere eller mindre.

Mens den omhyggelige proces er i gang, forklarer hovedpersonen, hvorfor han elsker at bruge tid sammen med fodboldholdene.

- Det er bare mit et og alt. Jeg elsker fodbold. Jeg elsker miljøet i de små klubber, hvor jeg kender rigtig mange og tit får en snak med de forskellige, fx dommerne. Jeg har en kæmpe passion for fodbold, og det er mit liv, lyder det oprigtigt fra René, mens boldene én efter én bliver pumpet til perfektion.

René "Ray-Ray" Pedersen

- Holdleder for alle tre herreseniorhold i Bording IF i henholdsvis Serie 5, 4 og 2 (forår 2024)
- Årets Biffer 2023
- Passer dommerbord ved Bording Inde Cup. Det er op til fem stævnedage årligt fra morgen til aften
- Er førtidspensionist grundet Cerebral Parese
- Er desuden også frivillig i Ikast Biograf

Det er fantastisk at være en del af fodboldens fællesskab. René Pedersen, holdleder i Bording IF

Med boldnettet på skulderen går René Pedersen i et eget tempo mod kampbanen. René er førtidspensionist, da han lider af Cerebral Parese, samt har indlæringsvanskeligheder. Opgaverne i fodboldklubben er da også et af højdepunkterne i den pligtopfyldende 35-årige vestjydes liv.

- Det er fantastisk at være en del af fodboldens fællesskab. Jeg føler mig helt klart som en del af alle tre hold, og jeg mærker i høj grad anerkendelse fra spillerne også, siger han.

Rene 2 Holdlederen er altid at finde med et linjeflag i hånden under kampene. Han gør en dyd ud af at være ærlig. Her står han sammen med træner og alt-mulig-mand i Bording IF, Jørn Jensen.

René Pedersens opgaver til kampene:

Før kampen

- Hænger spillertøjet op på knagerne
- Laver kaffe til spillere og trænere
- Fylder køleskabet op, så der er forfriskninger efter kampen
- Fylder drikkedunkene med frisk vand
- Pumper boldene
- Sætter videokameraet op (VEO), så hjemmekampene bliver filmet

Under kampen

- Vinker med flag på sidelinjen
- Er livescoreindberetter
- Hjælper ved tilskadekomne spillere med fx vand eller isposer

Efter kampen

- Indberetter resultatet til DBU Jylland
- Sørger for at alt overtrækstøjet/træningstøjet kommer med ind
- Uddeler og indsamler stemmesedler til kampens spiller
- Panter dåser og flasker fra 3. halvleg


Digitale drillerier og vogter af sidelinjen
Kort før kampstart samler René Pedersen spillernes våde og tilfældigt dumpede overtrækstøj i en vasketøjskurv, og så kaster han sig over en af de nyere opgaver for mange holdledere.

- Men det driller lidt, konstaterer han opgivende, mens han ønsker, at displayet på mobilen viser en forbindelse mellem telefonen og det grønne VEO-kamera. Det lykkes dog ikke, og en af klubbens øvrige frivillige må tilkaldes få at få det til at spille.

Samtidig er de helt blåklædte Bording-spillere i færd med den obligatoriske fairplay-hilsen med modstanderholdet. ”Go’ kamp”-symfonien fylder lydbilledet for en kort stund, og så er det ellers kamptid.

René Pedersen står trofast ved cheftræner Jørn Jensens side. I sin højre hånd bærer han som altid linieflaget. Det er endnu en opgave, han tager meget seriøst.

- Faktisk bliver jeg tit rost af dommerne, fordi jeg hjælper dem med den opgave. Og jeg er altid fair, siger holdlederen og et par af tilskuerne bakker op om den påstand.

- Han er i hvert fald ikke hjemmedommer, snarere omvendt, indskyder de drillende.

I kølvandet på kommentarerne kommer en lille indrømmelse fra René:

- Jeg viser også nogle gange, hvem jeg synes, indkastet er til. Det er dog ikke altid, de ønsker den hjælp, siger han med et smil.

Rene 3 Opfyldning af drikkedunke er også på listen over opgaver. Den klarer René Pedersen med et smil.

Konstant til tjeneste
Undervejs i kampen kommer løbende opgaver, som René Pedersen trofast og ubesværligt griber. Først løber en af Bording IF’s spillere ind i en mindre vridskade i fodleddet.

- René, hent noget is, lyder det prompte fra Jørn Jensen.

Straks henter holdlederen en ispose fra lægetasken, så spilleren kan blive tilset og få foden kølet ned.

Nærmest samtidig skal Ray-Ray igen i aktion, da udeholdet udnytter et boldtab i forsvaret og særdeles smukt lopper bolden i mål. Meget elegant og velsagtens 25 meter udefra. Renés opgave består først og fremmest i at trykke på ”den forkerte” knap på stadionuret, så det viser 0-1.

Dernæst hiver han mobilen op ad lommen og laver samme manøvre som livescoreindberetter.

Han gentager nærmest én-til-én opgaven blot to minutter senere. Nu viser tavlen et stort 2-tal ud fra det gæstende holds score. Det bliver også stillingen ved pausen.

Stolthed over at være sidste mand
I pausen kommer først træner og siden anføreren, Tommy Hansen, med opmuntrende ord til spillergruppen.

Det bliver også anførerens sidste aktion i kampen, for der er en klar aftale om, at han skal på sidelinjen i 2. halvleg for at passe datteren på blot fem måneder.

Med hånden på barnevognen med vuggende bevægelser sætter han lidt ord på René Pedersens betydning for herreseniorafdelingen i Bording IF.

- Han betyder utrolig meget. Han klarer alle de der små, men vigtige, opgaver, så vi spillere kan koncentrere os om at blive klar til kampene. Vi er nok ikke gode nok til at anerkende hans betydning, men vi er meget glade for hans indsats, siger Tommy Hansen, mens han håber på, at lille Silja falder i søvn, så han alligevel kan komme på banen for at hjælpe gutterne.

- Vi mærker mest, hvor meget han betyder, når han ikke er der, tilføjer han så.

Rene 4 Tommy Hansen er anfører for Bording IF’s Serie 4-hold og far til lille Silja. Han er godt klar over, at han og holdkammeraterne er forkælede med at have den dedikerede holdleder i klubben.

Undertegnede er der ingen, der vil bemærke, hvis ikke jeg var til stede. Derfor smutter jeg midtvejs i 2. halvleg hjemad. Efter aftale med René og co.

- Jeg er utrolig glad for, at du kom hele vejen hertil for at lave en artikel om mig, siger René Pedersen storsmilende, mens jeg pakker tasken og forlader kampbanen og Bording.

Derfor overværer jeg heller ikke de sidste opgaver fra holdlederen. Men meget skal da være gået galt, hvis ikke Ray-Ray står for at samle spillertøjet ind, hente pilsner i køleskabet og stå for afstemningen om kampens spiller. Og så står han tilbage som sidste mand i omklædningsrummet.

- Jeg er altid den sidste, der tager hjem, har han nemlig tidligere fortalt det.

Nøjagtig som han plejer at gøre det. Nøjagtig som han elsker det.