Før sommerferien var du så impulsiv og overskudsagtig at sige ”ja, det vil jeg da gerne”, da du blev spurgt, om du kunne hjælpe som træner for din søn eller datters fodboldhold efter sommerferien.

Nu er det så ”efter sommerferien” og træningen starter op. Du har udsigt til at skulle styre holdet med 25 spillere i næste uge. Og du synes, det er en anelse frygtindgydende.

Men bare rolig, Rasmus Stenild, fodboldfaglig rådgiver i DBU’s Børneenhed hjælper her med 9 tip til, hvordan du kommer sikkert i havn med træningen med de små poder.

God fornøjelse!

1. Husk det gode humør

En tilværelse som børnefodboldspiller skal først og fremmest være sjov. Det er jo ikke matematikundervisning, men derimod verdens bedste leg. Så vis glæde og begejstring som træner, det smitter af på børnene (og forældrene).

Bonus-tip: Vær bevidst om at rose spillerne hele tiden. De vokser af ros, og de føler sig set.

2. Hav en plan klar for træningen

Du kommer langt, hvis du har forberedt dig og har en idé om, hvilke(n) øvelse(r) du vil køre med din gruppe. Og hvis du ovenikøbet har mulighed for at dukke op før træningsstart, så kan du stille øvelserne klar, inden du fløjter op til start.

Bonus-tip: Du kan få adgang til ny inspiration direkte i din mailindbakke via DBU’s træningsprogrammer. Læs mere om hvordan lige her.

3. Opdel børnene i mindre grupper

Det er en rigtig god idé at arbejde med stationstræning, når du står med en stor gruppe af børn, og det faktisk uanset, om der er 12, 16 eller 25 børn.

Det er et simpelt og effektivt træningsprincip, hvor spillerne bliver inddelt i mindre grupper og på skift træner/spiller/leger ved de forskellige stationer.

Det behøver ikke nødvendigvis være niveaudeling, men er et spørgsmål om at gøre træneropgaven mere overskuelig. Du kan styrke fællesskabet ved at starte og slutte hver træning samlet, så alle føler sig som en del af gruppen.

Bonus-tip: Omkring otte-ti minutter pr. station er som regel passende.

4. Undgå for alt i verden lange køer

Der er intet godt at sige om for lang ventetid i en kø til en øvelse. Børnene hopper, danser, skubber, laver vejrmøller og slår flikflak, hvis de står og keder sig i en kø.

Bonus-tip: Hvis I fx er otte spillere til en simpel skudøvelse, så kan du med fordel dele øvelsen over i to, altså tage de fire af spillerne og lade dem køre samme øvelse på et andet mål. Så bliver ventetiden halveret, og spillerne får dobbelt så mange aktioner. Det kan du faktisk gøre med rigtig mange forskellige øvelser.

5. Drop de lange forklaringer

Børn i flok bliver lynhurtigt ukoncentrerede, så gør dig selv en tjeneste og sæt nye øvelser hurtigt i gang. Så kan du altid rette øvelserne til, når de er kommet i gang.

6. Spil, spil, spil

Lad endelig børnene spille en masse fodbold. De elsker det og lærer faktisk en masse. Og der er ingen grund til at konstant instruere dem undervejs.

Lav gerne en station med kamp på to mål, og hold dem i små grupper evt. 2 mod 2 eller 3 mod 3.

Bonus-tip: Prøv gerne forskellige spilleformer. Horst Wein-alternativet (også kaldet Mini Soccer) er et anerkendt spil, hvor der er to mål i begge ender. Det er sjovt og giver flere mål. Se her hvordan spillet fungerer.

7. Bær klubbens farver

De fleste trænere får udleveret et trænersæt af klubben, og det bør du naturligvis have på til træning og kamp. Forældrene kan hurtigt spotte dig, og det er da også fedt at iklæde sig klubbens farver og logo.

Tip: Og når vi nu er i gang med påklædning, så sørg for at have nok tøj på. En træner skal helst ikke stå og fryse. Så ryger koncentrationen i vasken. En kold træner er en dårlig træner.

8. Stå ikke alene

Find gerne hjælpetrænere, så du ikke står alene med alt ansvaret for holdet. Det gør alt mere overskueligt (og sjovere), hvis I er et team.

Og vær ikke bange for at ”bruge” forældrene, fx til en station eller som kampledere. De er en stor ressource og vil som regel gerne bidrage, hvis du henvender dig ordentligt.

Tip: En god tommelfingerregel er, at I helst skal være én træner pr. otte spillere.

9. Opstil klare spilleregler

De fleste børnespillere kan godt lide, at der er nogle bestemte rammer at være i. Så vær ikke bange for at stille krav til opførslen. Det giver dig kontrol, og det styrker din autoritet. Ellers risikerer du, at børnene bliver helt umulige at have med at gøre.  Som træner er det dig, der bestemmer rammerne.

Bonus-tip: Du kan med fordel afvikle et forældremøde, så du kan italesætte dine krav og forventninger til spillerne. Så er de også med på rammerne.