Fodbold er populært som aldrig før.

Det viser de nye officielle medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund.

Siden sidste år er der kommet flere end 7500 nye medlemmer i de jyske fodboldklubber, hvilket er en fremgang på 4,4 procent.

Dermed er der nu 179.378 aktive jyske fodboldspillere. Det er er stigning på over 30.000 fodboldspillere i løbet af de seneste tre år, og det er et af de højeste medlemstal i mange, mange år, hvilket naturligvis glæder DBU Jyllands formand, Bent Clausen:

"Det er jo helt fantastisk, at vi igen i år kan konstatere, at endnu flere ønsker at være en del af fodboldfællesskabet. Og det er ikke mindst glædeligt, fordi fodbold udover at være sjovt giver så meget værdi i form af sundhed, trivsel og socialt samvær", siger Bent Clausen, der i samme åndedrag sender æren for medlemsfremgangen videre til de mange tusinde frivillige i de jyske fodboldklubber.

"Vi er som fodbold-organisationer sat i verden for at fremme fodbold og få flest muligt til at spille, og derfor er det selvfølgelig positive tal for os, og vi gør naturligvis alt, hvad vi kan for at udbrede fodbolden, men det er nu engang fodboldklubbernes frivillige ledere og trænere, der i dagligdagen gør den afgørende forskel, og det vil vi gerne udtrykke vores allerstørste respekt for", siger DBU Jyllands formand, Bent Clausen, i en kommentar til medlemstallene.

Stigning i alle aldersgrupper

De positive tendenser præger stort set samtlige aldersgrupper og kategorier, men stigningen blandt teenagerne er i særdeleshed iøjnefaldende.

Faktisk er der blandt drenge i aldersgruppen 13 til 18 år kommet over 2000 flere spilere ind i fodboldklubberne, hvilket er en fremgang på 7,5 procent. En aldersgruppe hvor mange ellers falder fra. Og blandt de 13- til 18-årige piger er stigningen på hele otte procent.

De positive tal præger også børne-årgangene. I aldersgruppen 7-12 årige er mængden af drengespillere steget med knap syv procent, mens fremgangen blandt pigerne i samme aldersgruppe er steget med 3,2 procent.

Også blandt de voksne er interessen for at være medlem af en jysk fodboldklub vokset. Der er blevet flere aktive kvinder og mænd i aldersgrupperne 19-24 år og 25-39 år. 

22,9 procent af medlemmerne i de jyske fodboldklubber er piger/kvinder, mens 77,1 procent er drenge/herrer.

Størst fremgang i Østjylland

Geografisk set er der fremgang over hele Jylland og dermed i alle DBU Jyllands fire regioner.

Den største fremgang kan i år registreres i DBU Jylland Region 3, som omfatter fodboldklubberne i Øst- og Midtjylland, herunder bl.a. hele Aarhus-området. Her er der en stigning på 4335 fodboldspillere, eller 5,8 procent. I alt 79.420 spillere hører hjemme i en klub under Region 3.

Også i Nordjylland, hvor der de sidste to år har været den største medlemsstigning under DBU Jylland, fortsætter den imponerende tilgang af spillere. Fodboldklubberne under DBU Jylland Region 1 er steget fra 36.829.990 til 38.436 – eller 4,4 procent, hvilket svarer til gennemsnittet for hele Jylland.

Det er jo helt fantastisk, at vi igen i år kan konstatere, at endnu flere ønsker at være en del af fodboldfællesskabet. Og det er ikke mindst glædeligt, fordi fodbold udover at være sjovt giver så meget værdi i form af sundhed, trivsel og socialt samvær. Bent Clausen, formand, DBU Jylland

Tredjestørst fremgang er der hos fodboldklubberne i Vest- og Midtjylland (DBU Jylland Region 2), hvor stigningen er på 3,3 procent – eller 1051 fodboldspillere.

Også fodboldklubberne i Syd- og Sønderjylland (DBU Jylland Region 4) kan glæde sig over stigende trængsel i omklædningsrummene. Fremgangen her er på 2,2 procent, fra 27.916 til 28.518 fodboldspillere.

Aarhus-klub er Jyllands største

IF Lyseng fra det sydlige Aarhus er med 1949 medlemmer fortsat den største fodboldklub under DBU Jylland, efterfulgt af en anden Aarhus-klub, nemlig VSK, med 1592 medlemmer og FC Skanderborg med 1529 aktive fodboldspillere.

Herefter følger:

Haderslev FK med 1464 medlemmer, Aalborg KFUM med 1389 medlemmer, AaB med 1358 medlemmer, Kolding IF med 1150 medlemmer, FC Horsens med 1099 medlemmer, Støvring IF med 1093 medlemmer og Skive IK med 1074 medlemmer.

I alt 15 jyske fodboldklubber har 1000 eller flere medlemmer, mens gennemsnitsstørrelsen på en jysk fodboldklub er 216 spillere.

Der er i alt 830 fodboldklubber under DBU Jylland.

På landsplan viser tallene også en flot fremgang i antallet af aktive medlemmer. Der er blevet 14.146 flere spillere siden sidste år, og i alt 373.501 danskere er medlem af en fodboldklub.

DBU Jylland udgør medlemsmæssigt 48 procent af dansk fodbold. Sidste år var tallet 47,8 procent.

Læs også:
Jubii: Fremgang i NUBI
Kommentar: En stærk bredde kommer ikke af sig selv

HB 150412Hummelcup066