Skole for udfordrede børn har stor succes med fodboldtilbud
En specialskole i Varde har stor succes med at integrere fodbold i skoletiden. Der er færre konflikter og bedre sammenhold blandt skolens elever efter at fodbolden blev en del af skoletiden.
- Vi kan i den grad mærke forskel på, hvordan eleverne opfører sig overfor hinanden. Nu understøtter og hjælper eleverne i langt højere grad hinanden end tidligere.
Niels Foldager Jochumsen er lærer på Jacobiskolen i Varde samt træner for skolens fodboldtiltag, FC Jacobi, og ifølge ham har det været en kæmpestor succes at arbejde sammen med DBU Jylland og Varde kommune om at gøre fodbolden til en del af hverdagen i skolen.
- Første gang vi var på fodboldbanen var der mange konflikter og mange var udfordrede af, at fodbold jo er en holdsport. Men nu behøver jeg kun sjældent åbne munden og bedre eleverne om at lytte efter. Det er virkelig sket et kæmpeskred, lyder det fra Niels Foldager Jochumsen om det særlige tiltag, som kom til verden i kraft af en af de særlige velfærdsalliancer, hvor kommuner og fodboldklubber samarbejder med DBU og DBU’s lokalunioner.
Et godt samarbejde
DBU Jylland har faciliteret processen siden 2021, hvor en velfærdsalliance katalyserede projektet. Her afviklede DBU Jylland og Varde Kommune to temadage omkring fodboldens muligheder i specialskole-regi.
Den proces førte til en fælles udviklingsmodel med fokus på træning i fodbold, oprettelse af netop FC Jacobi som et træningstilbud og en klubdel som skulle gøre både klubber og forældre bedre rustet til at understøtte barnets interesse og udvikling i fodbold.
- I 2022 afviklede vi så et fælles træningsforløb med flere klasser på Jacobiskole i Varde Kommune. I dag er holdet selvkørende med dygtige trænere og en stor tilslutning blandt skolens elever. Det er rigtig fedt at opleve, lyder det fra Mads Ravn, som er kommunekonsulent hos DBU Jylland og som er sparringspartner for de involverede parter på projektet.
I dag er FC Jacobi inde under det særlige ”En del af holdet-projekt”, som er støttet af Novo Nordisk Fonden og som er et tilbud om fodbold til børn og unge med særlige behov. Projektet skal give børnene gode oplevelser med at spille fodbold i en klub på deres egne præmisser og er et samarbejde mellem DBU, DBU’s lokalunioner og Parasport Danmark.
Vores fokus udenfor fodboldbanen er måske knap så meget at gøre spillerne bedre. Niels Foldager Jochumsen, træner for FC Jacobi
Om FC Jacobi
I regi af velfærdsalliancen mellem DBU, DBU Jylland og Varde Kommune blev der i 2021 udviklet et fodboldfællesskab på Jacobiskolen under navnet FC Jacobi. Formålet med indsatsområdet er at give børn med særlige behov mulighed for at blive del af fodboldfællesskabet. I første omgang med én ugentlig fodboldtræning i trygge rammer på Jacobiskolen med skolens personale, og på sigt med ambitionen om at bygge bro til de lokale fodboldklubber, hvor børnene kan indgå i foreningslivet.
Pionerprojektet i Varde Kommune har været en forløber for det nationale projekt: En del af holdet.
DBU Jyllands rolle i projektet
Vores opgave herfra er at understøtte tilbuddet, og udvikle det under det nationale projekt: En del af holdet, hvor vi arbejder henimod at etablere et fodboldtilbud i foreningsregi for børn med særlige behov og udfordringer.
Udover fodboldens egenværdi forsøger vi også at skabe spændende oplevelser for FC Jacobi. Senest har børn fra holdet været indløbsbørn til U16-Futurelandskampen, der blev afholdt i Varde kommune. Derudover fik børnene besøg af trænere fra U16-landsholdet til en træning på Jacobiskolen.
Ypperste mål er indmeldelse i fodboldklub
For Niels Foldager Jochumsen er det en vedblivende glæde at se de unge mennesker udvikle sig igennem fodbolden og fællesskabet, og for ham er det ultimative mål faktisk slet ikke noget, som finder sted på skolens matrikel.
- Der er ingen tvivl om, at vi har mange positive effekter af det her på Jacobskolen. Vi har 300 elever på skolen og de 60 af dem er med i FC Jacobi. Men det allerbedste er faktisk, når vi får givet børnene så meget tro på tingene og lyst til fodbolden at de ligefrem melder sig ind i en af de lokale fodboldklubber på baggrund af oplevelserne i FC Jacobi. Det har vi oplevet en seks-syv gange indtil nu, og det er vi meget stolte af, lyder det fra folkeskolelæreren, som har været glad for den hjælp, de har modtaget fra DBU Jylland og DBU.
- DBU Jyllands konsulenter har hjulpet rigtig meget. Både med at tilrettelægge træningen og generelt strukturen omkring det hele, siger han og understreger, hvad projektet går ud på, når man skærer helt ind til benet.
- Vores fokus udenfor fodboldbanen er måske knap så meget at gøre spillerne bedre. Det handler om fairplay og om at have det sjovt. På den måde rummer vi denne her blandede landhandel af børn med forskellige diagnoser og udfordringer.