Hurtige driblinger, sublim boldteknik og finurlige tricks.

Det er ofte færdigheder, man forbinder med futsal og brasilianske spillere. Og begge dele har i starten af dette efterår gjort deres indtog i den lille nordjyske klub Sindal IF.

Her har man fra klubbens side længe haft et ønske om at kunne tilbyde futsal til medlemmerne. Ikke mindst på baggrund af en stigende efterspørgsel fra klubbens børnespillere, som gerne vil prøve kræfter med det tekniske indendørsspil med den noget anderledes bold. Der var dog blot én udfordring - ingen i Sindal IF havde erfaring med at træne futsal.

Et samarbejde med brasiliansk twist
Derfor kiggede man mod vest og Hjørring Futsal Klub, som er ét af flagskibene inden for futsal i Danmark. Her stod man klar til at hjælpe, hvilket har affødt et samarbejde mellem de to nordjyske klubber.

- Futsal har længe stået højt på listen over aktiviteter, som vi gerne vil kunne tilbyde vores medlemmer i Sindal IF. Især fordi mange af klubbens børn og unge har givet udtryk for, at de gerne ville prøve kræfter med det. Vi undersøgte derfor mulighederne for at få et træningstilbud op at køre, men desværre havde vi ingen trænere med futsalerfaring i klubben. Vi frygtede, at hvis vi ikke fik det op at køre, så ville de unge søge andre steder hen, og derfor blev kontakten med Hjørring Futsal Klub afgørende for, at det alligevel lykkedes os at få det op at stå, forklarer formand i Sindal IF, Steffen Haabendal-Jessen.

- Kontakten kom i stand ved en tilfældighed, da en forælder til en af vores spillere, kender Peter Steen (red. formand i Hjørring Futsal Klub). Derfra gik det slag i slag, og det passede godt ind i deres planer og med deres nytilkomne brasilianske spillere at komme til Sindal for at træne vores børnespillere, siger Steffen Haabendal-Jessen.

Det giver noget begge veje
Også formand i Hjørring Futsal Klub, Peter Steen, ser gode muligheder i samarbejdet, der smitter positivt af flere steder, fortæller han:

- Vi gør det først og fremmest for at hjælpe Sindal IF og for at give børnene en mulighed for at spille futsal. Men vi gør det også for at få udbredt futsal til andre steder, som måske ikke har fået øjnene op for sporten endnu. Samtidig føler vi også et ansvar for at give noget tilbage til lokalsamfundet, da vi er en stor klub og dermed har ressourcerne til at hjælpe til i sådan en situation, fortæller Peter Steen og tilføjer om kontakten til Sindal:

- Jeg blev spurgt for nogle måneder siden, om vi havde mulighed for at hjælpe med futsaltræning derude (red. Sindal IF), og på daværende tidspunkt havde vi netop fået tilgang af vores to nye futsalspillere, Alexandre Carpes og João Cougo, der begge kommer fra Brasilien. De manglede noget at fylde deres fritid ud med ved siden af træning og kamp i Hjørring, og derfor ville de gerne hjælpe til i Sindal, hvor de kan glæde en masse børn, forklarer Peter Steen.

Flere burde prøve futsal
De to brasilianske spillere, der i daglig tale blot kaldes ”Carpes” og ”Cougo” har allerede haft første træning med børnene i Sindal. Og at der er kommet brasilianske stjerner til den lille klub har givet genklang i lokalområdet, fortæller formand i Sindal IF, Steffen Haabendal-Jessen:

- Det er blevet delt og liket på vores sociale medier, og vigtigst af alt har der været rigtig stor interesse for at deltage. Alene ved den første træning, var der samlet 20 spillere, som Cougo stod i spidsen for. Selvom det blot er et pilotprojekt, hvor vi prøver det af, har rygtet allerede spredt sig til de omkringliggende klubber og blandt kollegaer. Lige nu prøver vi det af for børn, men på sigt er det ikke utænkeligt, at vi breder det ud til andre aldersgrupper, siger Steffen Haabendal-Jessen.

Hos Hjørring Futsal Klub håber man også på, at det nye samarbejde kan øge interessen for futsal blandt børn og unge. Og det behøver ikke nødvendigvis at være på bekostning af fodbold, fortæller Peter Steen:

- Vi håber, at flere børn og unge vil prøve futsal. Mange spillere vil få rigtig meget ud af at prøve futsal. Det kan udvikle fodboldspillere på mange andre gode måder end helt almindelig fodbold. Især på den tekniske del af spillet, kan det give nogle redskaber, som de kan overføre til fodbold, fortæller han.