Piger i hele Europa har leget sig ind i et unikt fodbold fællesskab takket være UEFA Playmakers-programmet.

En nylig undersøgelse har vist, at 91 procent af Playmakers-deltagerne ønsker at fortsætte med at spille fodbold efter en sjov introduktion, der kombinerer grundlæggende fodboldsessioner med Disneys magi.

Stor succes trods udfordrende tid

Næsten 40.000 piger i alderen fem til otte år har nu deltaget i Playmakers-programmet. Eventyret startede tilbage i 2020 med udvalgte pilot-lande, der blev involveret under pandemien.

På trods af den sundhedsmæssige udfordring under pandemien fortsatte Playmakers med at blive rullet ud i lande, hvor det var muligt at spille og skabte stor glæde ved både fra forældre og deres døtre.

Da pandemien var på retur og hverdagen igen kunne starte, udtrykte flere nationale forbund under UEFA deres interesse for at tilmelde sig programmet, og i dag har 44 europæiske lande implementeret det.

Programmet lærer pigerne vigtige grundlæggende bevægelses- og livsfærdigheder, skaber venskaber og opbygger selvtillid hos pigerne ved at bruge Disney-film som Frost II og Vaiana til at give en sjov og sikker introduktion til at lære fodbold.

Ved hjælp af deres fantasi og dykke ned i magien i Disney-historiefortælling, opfordres pigerne til at udleve deres indre Elsa eller Vaiana og spille fodbold gennem temaøvelser ved hjælp af elementer fra Disney-historier.

Overvældende feedback

Feedbacken har været overvældende positiv, hvor langt de fleste piger ønsker at fortsætte med at spille fodbold i slutningen af deres 8 Playmakers forløb, som varer mellem 45 minutter og en time hver, på trods af at de fleste aldrig har oplevet spillet før.

Programmet har vist sig at være lige så populært blandt forældre, hvor 94 procent anbefaler det til andre, og mere end 70 procent aktivt opfordrer deres døtre til at forblive involveret i sporten.

Et afgørende element i programmets succes har været at give mulighed for at opdage fodbold i et ikke-konkurrencepræget miljø kun for piger. Playmakere er et sikkert rum, hvor pigerne kan få selvtillid og fordybe sig i spillet.

Som et resultat af de aktivitetsbaserede træninger har Playmakers også tiltrukket en anden profil af trænere, idet 3.745 Playmaker-trænere er blevet uddannet til at lede programmet, hvoraf 63 procent er kvinder, og 39 procent ikke tidligere havde været involveret i fodbold.

UEFA Playmakers Artikel Til Nyhedsbrev

Hvad siger spillere og forældre om UEFA Playmakers?

Rikke og Sofia, 6 år, Danmark

Rikke: "Min datter går meget op i historier og rollespil, så historiefortællingen var en stor del af hele eventyret. Hun sagde ja til at starte, fordi det kun var piger, og nød at være aktiv sammen med andre børn og få nye venner. Hun har meldt sig ind i en fodboldklub på grund af UEFA Playmakers og er startet lige efter Playmakers sluttede. Jeg tror ikke, hun ville have meldt sig ind i en fodboldklub ellers, da hun aldrig har spillet eller vist interesse for fodbold eller nogen anden sport.

Sofia: "Min yndlingsting ved Playmakers var at få nye venner. Jeg spiller allerede for min nye fodboldklub. Vi får lov til at vinde kampe, løbe rundt sammen og spille 'catch' meget, når vi varmer op til træning.

Janica og Sofia, 5 år, Malta

Janica: "UEFA Playmakers var den bedste introduktion til fodbold, og ærligt talt er jeg ikke sikker på, om hun ville have vist interesse, hvis det ikke var for den anderledes type træning. Trænerne var gode, træningerne var sjove, og de lærte meget. Min datter er meget genert og har ikke altid meget selvtillid; Jeg føler, at som træningerne skred frem, gjorde hendes deltagelse og selvtillid til sig selv og sine færdigheder det også. Hun begyndte endda at fortælle alle, at hun vil være professionel fodboldspiller!

Sofia: "trænerne og vores træninger var sjove, især når vi plejede at råbe 'Super? Helte!' Jeg vil fortsætte med at spille og blive endnu bedre til at spille fodbold.

Playmakers 1

Oxana og Yanna, 5 år, Rumænien

Oxana: "Både min datter og hendes veninder var meget tiltrukket af temaet for Playmakers-projektet, nemlig Disney-figurerne. Historierne har haft en positiv indflydelse på mange generationer, og som jeg kan se, inspirerer de også forskellige organisationer som UEFA til at skabe noget smukt, nyttigt og behageligt for børn. Det er en meget tiltalende metode til uddannelse og videregive værdier til børn, der begynder at spille fodbold så tidligt."

Yanna: "Jeg elsker fodbold! Jeg kunne godt lide Elsa og mest af alt, følte jeg, at trænerne kunne lide mig. Ah, ja og kunstgræs!

Antonella og Ylenia, 8 år, San Marino

Antonella: "Disney-historier er altid spændende. Piger kan identificere sig med karaktererne og lære de grundlæggende øvelser i fodbold på en legende måde. Min datter kunne især godt lide temaøvelserne inspireret af Frost-filmen om de fire elementer ild, vind, jord og vand. Hun kunne også godt lide læsningen af historien skiftevis med øvelserne. Hun fandt mere selvtillid og nye stimuli for at lære bedre; Hun kom godt ud af det med de andre piger og fik nye venner, og hun forbedrede helt sikkert sine fodboldfærdigheder takket være den leg og sjov, som dette program tilbyder.

Ylenia: "Jeg spillede fodbold før, og med Playmakers blev det endnu sjovere for mig, også fordi jeg mødte så mange nye venner."