Mønten forlader dommerens tommelfinger og spinner ivrigt i den lune maj-luft. Med de to anføreres opmærksomme blikke på sig rammer den det grønne græs med den side opad, som har det særlige fairplay-logo påtrykt.

- Det blev jer, som må vælge banehalvdel, lyder det fra kampens dommer, som smiler og kigger i retning af hjemmeholdets anfører. Anføreren overvejer et øjeblik, inden hun vælger den halvdel, som betyder, at det hovedsageligt bliver i første halvleg, de må kimse med øjnene i den skrappe majsol.

Vi er til kamp i U11 Piger C, hvor hjemmeholdet Galten fS tager imod VSK Aarhus, og hvor kampens dommer er 21-årige Nikoline Hjortsberg Danielsen.

Nikoline er en af otte kvinder, som blev uddannet på samme dommergrundkursus. Et helt særligt ét af slagsen, hvor der kun var adgang for kvinder. Og nu er hun altså på plads i Galten vest for Aarhus til det, der allerede udgør hendes tiende kamp. Og for den 21-årige studerende, har det været en rigtig god oplevelse indtil nu.

- Det har været megafedt at komme i gang. Efter dommergrundkurset ville jeg bare gerne i gang med at dømme, og derfor var det fedt, at jeg allerede havde min første uddannelseskamp en uge efter kurset. Så nåede jeg ikke at blive usikker på, om jeg nu kunne huske teorien, griner Nikoline Hjortsberg Danielsen.

Nikoline5 2

Kan ikke få fodbold nok

For Nikoline Hjortsberg Danielsen har de første ti kampe i dommertøjet været spændende og lærerige. Hun har brugt kampene på at komme godt ind i dommerhvervet og udvikle sin stil som fodbolddommer - og indtil videre er hun vild med sin nye hobby.

- Det er en kæmpe udfordring. Særligt efter de tre uddannelseskampe (hvor man har en dommervejleder med, red.), hvor man er afsted helt selv. Men jeg startede med to ottemandskampe, som er lidt mere til at gå til. Men det har været mega lærerigt, og jeg evaluerer hele tiden mig selv. I weekenden lavede jeg en f.eks. fejl, og den går jeg stadig og ærgrer mig over, griner den fodboldglade kvinde, som også både er træner og spiller.

- Jeg kan ikke få fodbold nok. Og da jeg ville have et studiejob, var det her nærliggende. Fordelen, når man er dommer, er også, at man i vid udstrækning selv kan bestemme, hvornår man har tid til at dømme.

Nikoline10

Uddannede sig på særligt dommergrundkursus

Nikoline Hjortsberg Danielsen deltog på et særligt dommergrundkursus i Tilst, hvor der kun var adgang for kvinder. Det særlige initiativ havde DBU Jyllands søsat i et forsøg på at øge antallet af kvindelige fodbolddommere.

- Jeg tog mod til mig og meldte mig til, fordi der var det her tilbud om et kursus kun for kvinder. Det var det, som fik mig til at melde mig til, men da vi først var i gang med undervisningen, tror jeg egentligt ikke, at det gjorde den store forskel, fortæller hun.

Den unge fodbolddommer har været med til at knække kurven i år, når man kigger på statistikken over antallet af kvinder, som uddanner sig til fodbolddommer.

Fra januar til maj er der med 18 nyuddannede, kvindelige, fodbolddommere, flere kvinder, som har valgt at tage springet, end det har været tilfældet tidligere. Endda, når man sammenligner med tal set over et helt år. Det er tal, som glæder formanden for DBU Jyllands dommerudvalg, Morten Rask Thomsen.

- Det er glædeligt, at vi har fået så mange kvinder til at hoppe ud i dommerhvervet. Der er naturligvis absolut ingen grund til, at kvinder ikke skulle dømme fodbold, så jeg er rigtig glad for, at der er flere og flere kvinder, som får øjnene op for denne her fantastiske hobby. Det giver gode oplevelser til de kvinder, som dømmer fodbold, og det giver klubberne endnu flere kampe, hvor de kan få påsat en dommer, lyder det fra Morten Rask Thomsen.

Nikoline er enig med dommerudvalgsformanden og hun er stolt af at være med til at bryde statistikken.

- Jeg ved godt, at der ikke er ret mange kvindelige dommere. Jeg har kun haft én i hele min tid som fodboldspiller. Men det motiverer mig bare endnu mere, at der ikke er så mange, for så kan man blive en del af en lille gruppe, som kan bidrage til at få flere kvinder til at dømme fodbold, lyder det determineret fra Nikoline Hjortsberg Danielsen, som har haft mange gode oplevelser i dommertøjet allerede.

- Her i weekenden dømte jeg returopgør af allerførste kamp. Så er der en forælder, som siger til mig, at ”var det også dig, der dømte os mod ASA? Den blev da dømt sindssygt godt”.