Selvom vejret mest indbyder til indendørsfodbold om vinteren, vælger flere og flere børne- og ungdomshold at snøre fodboldstøvlerne og spille udendørs på kunstgræsset. DBU Jylland har de seneste år tilbudt kunstgræsturnering- og stævner for drenge og piger i aldersgruppen U8-U12. Siden etableringen af disse stævner og turneringer har tilslutningen vokset sig større år for år. Alene i år er der 635 tilmeldte hold i U11-U12 sammenlignet med 491 tilmeldte hold i samme aldersgruppe sidste år.

- De unge kan godt lide at spille på kunstgræs, er vores indtryk, når vi ser antallet af tilmeldinger. Og vi holder dem i gang og aktiverer dem hen over vinteren ved at tilbyde denne form for turnering og stævner. Mange klubber kan have svært ved at booke haltider, og derfor kan det være et supplement for dem at vælge kunstgræsset til - uden at det nødvendigvis går ud over indendørsfodbolden. For U11 og U12 ombryder vi turneringen efter hvert stævne, så man både får nye modstandere og samtidig bliver matchet niveaumæssigt. Det giver en bedre dynamik, for på den måde kommer man også til at spille mod hold fra andre regioner, siger Steffen Lynge Pedersen fra DBU Jylland Turnering.

Vinterbold på kunstgræs

DBU Jylland tilbyder en lang række stævner og turneringer hen over vinteren.

Se hele listen over vintertilbud

Mere tid på banen
Modsat mange indendørsstævner, hvor ventetiden mellem kampene kan være lange og variere alt efter, hvor langt man kommer, så er kunstgræsturneringen strikket sammen på en sådan måde, at de fleste af minutterne bliver brugt inde på selve banen.

- Vi har et godt koncept og produkt. Spillerne og trænerne ved, at de er afsted i to timer, hvoraf de halvanden time går med tre kampe á 30 minutter hver. Det tror jeg, giver dem en tryghed, at de kender rammerne på forhånd. Vi forsøger også at tage højde for afstanden mellem de deltagende hold, så alle bliver tilgodeset på bedst mulig vis i forhold til transporttid, siger Steffen Lynge Pedersen.

Glade børn og stor forældreopbakning
VRI i Aarhus er den klub med flest hold tilmeldt i aldersgruppen U8-U10. Her oplever man stor interesse for kunstgræsstævnerne.

- Der er stor opbakning fra både spillere og forældre på de her årgange. Det handler om at fortælle dem, at der rent faktisk findes de her tilbud om vinteren. Når først de er bekendte med det, så er tilslutningen stor, fortæller Henrik Bystrup, der er træner for U10-pigeholdet i VRI.

Det henvender sig til alle uanset niveau, så man behøver ikke at være den bedste for at være med Henrik Bystrup, træner for U10-pigeholdet i VRI

En børne- og forældrevenlig stævnestruktur er også medvirkende til den øgede interesse for kunstgræsfodbolden i VRI.

- Jeg synes, det er fedt, når det er inden for DBU Jyllands rammer. På den måde er vinterkampene meget bedre struktureret, end hvis jeg selv skulle ringe rundt til de samme klubber og arrangere kampe. Det giver også den fordel, at vi kommer til at møde andre hold, end dem vi plejer at spille imod. Og vigtigst af alt er børnene glade for at komme ud og spille i det fri. Det henvender sig til alle uanset niveau, så man behøver ikke at være den bedste for at være med. Vi kan se i VRI, at børnene melder sig til i stor stil, så jeg forventer, at vi som minimum har samme antal hold tilmeldt til næste vinter, siger Henrik Bystrup.

Forlænger sæsonen
I Region 1, hvor Aalborg KFUM holder til, er billedet det samme. Her har man tilmeldt 5 hold i kunstgræsturneringen for U12 Drenge.

- Det handler om, at drengene elsker at spille udendørsfodbold. Det forlænger sæsonen på begge sider af jul, så vinterpausen ikke bliver så lang for dem, som den førhen har været. Når turneringen kører gennem DBU Jylland, kan jeg som træner bruge mere tid på træning og kamp, fremfor at skulle bruge en masse tid på at ringe rundt og planlægge og koordinere kampe på egen hånd. Det er en stor hjælp, siger René Broman, der er træner for U12-drengeholdet i Aalborg KFUM.