333.

Så mange jyske fodbolddommere sad på skolebænken i 2022 på et kursus i den strukturerede dommeruddannelse for at blive endnu dygtigere til deres hobby.

Tallet er rekordhøjt og en stigning på 73 procent i forhold til året før, og lader vi corona-året, 2020, udgå af ligningen, er tallet cirka en fordobling i forhold til 2019.

Den imponerende statistik vækker både stolthed og glæde hos formanden for DBU Jyllands dommerudvalg, Morten Rask Thomsen.

- De jyske fodbolddommere bliver indimellem skudt i skoene, at de alene dømmer fodbold på grund af omkostningsgodtgørelsen eller for at komme væk hjemmefra. De her tal viser med al tydelighed, at det, naturligvis, er en helt skæv fordom. Vi har med en gruppe af dommere at gøre, som hele tiden forsøger at forbedre evnerne i dommertøjet, lyder det fra Morten Rask Thomsen.

Det man skal huske på, er, at dommerne også er frivillige, og at de bruger deres egen fritid på at dygtiggøre sig. Morten Rask Thomsen, Formand for DBU Jyllands dommerudvalg

Udviklede lederevner og nye linjedommere

De 333 dommerkursister i 2022 spreder sig over fem forskellige dommerkurser. Mest populær har kurset, Dommer i praksis, været, med ikke færre end 112 kursister. Kurset har til formål at øge den praktiske indsigt i dommergerningen og forbedre lederevnerne, og det er typisk det kursus, som nyuddannede fodbolddommere først kaster sig over.

Andenpladsen over de mest populære kurser i den strukturerede dommeruddannelse har været kurset, Linjedommer 1, som har haft 92 kursister, og som er adgangsbilletten til at blive linjedommer. Som nummer tre på listen finder man et kursus for de mere rutinerede fodbolddommere. Her er det således kurset, Dommeren som leder 1, som kiler sig ind med 56 kursister i 2022.

- Ligesom undersøgelser viser, at udvikling er en af de største motivationsfaktorer for fodboldspillere, så er jeg heller ikke i tvivl om, at det også gælder dommerne. Når man bruger så megen tid på at være afsted til fodboldkampe, så vil man også gøre det så godt som muligt. Det man skal huske på, er, at dommerne også er frivillige, og at de bruger deres egen fritid på at dygtiggøre sig. Det er meget prisværdigt, siger Morten Rask Thomsen, som også glæder sig over, at de tilbud der er på hylderne, tilsyneladende rammer plet.

Mange nye fodbolddommere

Mens de eksisterende fodbolddommere har haft travlt med at blive endnu dygtigere til at lede fodboldkampe, har de sideløbende fået rigtig mange nye kolleger.

Statistikken fra dommergrundkurserne i 2022 viser, at 235 personer bestod dommereksamen og dermed er klar til at dømme fodboldkampe i DBU Jyllands turnering. I første omgang tre særlige uddannelseskampe i selskab med en dommervejleder.

- 235 uddannede dommere på ét år er en væsentlig stigning fra de tidligere år, og da vi samtidig bliver bedre og bedre til at fastholde de dommere, vi allerede har, så viser det sig også positivt i forhold til antallet af kampe, som bliver dømt af en uddannet fodbolddommer, siger Morten Rask Thomsen om tallet.