Hvorfor vælger nogle klubber at gå i vinterhi?
Fodbold er efterhånden blevet en helårssport, hvor især det stigende antal kunstgræsbaner gør det muligt at spille i al slags vejr. Dog vælger nogle klubber at lukke ned for banerne i en periode hen over vinteren. Men hvorfor egentlig det, når interessen er så stor for at spille?
Det er ingen hemmelighed, at vinterbold er populært som aldrig før - især blandt børn og unge.
Tidligere i år kunne vi fortælle om en stigning i antallet af tilmeldte hold til DBU Jyllands vinteraktiviteter - herunder de udendørs vinter- og kunstgræsturneringer, som i særdeleshed er vokset markant.
Se også: Mange flere spiller vinterbold både inde og ude
Selvom interessen for at spille udendørs fodbold er stor, betyder det ikke, at alle klubber aktivt går ind og tilbyder træning og kamp, når kalenderen viser december og januar.
For nogle klubber er det slet ikke en mulighed at spille hele året, da adgangen til en kunstgræsbane er begrænset eller ikke eksisterende.
Men hvorfor vælger nogle klubber helt bevidst at lukke ned for baner i en periode, selvom de har en kunstgræsbane til rådighed, og spillerne gerne vil spille?
Beder-Malling Idrætsforening (BMI)
Holder banerne lukket fra 11. december - 14. januar. (cirka seks uger)
Hvorfor vælger I at holde banerne lukket hen over vinteren?
Lars Jensen, formand i BMI:
- Det udspringer af sidste års store stigning på strøm- og energipriser, der heldigvis er faldet til et mere normalt niveau nu. Sidste år var det en stor udgift for klubben at holde banerne åbne med lyset tændt. Derfor valgte vi at lukke ned for banerne i en periode for at spare på strømmen.
- I år er banerne som udgangspunkt lukket i den her periode fra december til januar. Vi ved også, at nogle af vores unge spilere selv tager initiativ til at spille videre, og det skal de have lov til. Fra klubbens side har vi blot bestemt, at vi hverken tænder lyset eller rydder banen for eventuel sne.
- Vi mener også, at det er vigtigt at give trænere og spillere en pause fra fodbolden, så de får mulighed for at lade batterierne op. Vi tror på, at det giver dem en ekstra lyst og sult til at starte op igen i januar.
Vi vil meget gerne passe på dem, så ingen brænder ud, og det gælder i særdeleshed vores trænere og ledere Lars Jensen, formand i BMI
Hvad betyder det for trænere og spillere, at de får en pause?
Lars Jensen, formand i BMI:
- Vi vil meget gerne passe på dem, så ingen brænder ud, og det gælder i særdeleshed vores trænere og ledere, men også vores spillere. Selvom de er fodboldglade og ivrige for at træne, kan der være en fornuft i at give dem ro vinteren over. Derfor er det nemmere, at vi som bestyrelse tager beslutningen for dem, fremfor at de selv skal vurdere, om de har brug for en pause eller ej.
- Pauserne fra fodbold bliver kortere, og selv sommerferien byder på stævner, som mange af vores spillere gerne vil deltage i. Derfor får de ikke det her naturlige afbræk fra fodbolden. For nogle spillere kan det blive for meget, og der kan opstå en form for fodboldmæthed, og det ønsker vi som klub ikke at bidrage til. Vinteren er et godt tidspunkt for alle i klubben at holde en pause i, så man på den måde også får tid til at prioritere andet end fodbold.
Skive IK (breddeafdeling)
Holder banerne lukket fra 4. december - 20. januar. (cirka syv uger)
Hvorfor vælger I at holde banerne lukket hen over vinteren?
Peter Vestergaard, næstformand i Skive IK og træner for klubbens herrehold i Serie 3:
- Hovedårsagen er, at vi mener, at spillerne og trænerne bør holde en pause. Fodbold bliver spillet hele året, og det tærer på kræfterne både blandt spillere og trænere. Vi vil gerne bibeholde gnisten hos dem, og det tror vi, bedst kan lade sig gøre, hvis vi giver dem en pause.
- Vi vil gerne have, at de vender tilbage i januar med fornyet energi. Hvis vi bare gav frit slag, vil mange bare fortsætte med at træne gennem hele vinteren, og derfor er det nemmest, hvis vi tager beslutningen for dem. I starten var der nogle, som ikke helt kunne forstå, hvorfor vi lukkede banerne. Men vi har fået meget positiv respons, og der er stor forståelse for, at vi holder banerne lukket frem til midten af januar.
børn og unge har godt af at pleje andre interesser og ses i andre sociale sammenhænge end lige med fodbolden som omdrejningspunkt Peter Vestergaard, næstformand og træner i Skive IK
Hvad betyder det for trænere og spillere, at de får en pause?
Peter Vestergaard, næstformand i Skive IK og træner for klubbens herrehold i Serie 3:
- De får mulighed for både at lade fysisk og mentalt op. Det kan være intensivt at spille fodbold så mange gange om ugen, og nogle gør det jo næsten 3-5 gange om ugen, hvis man tæller kampe med. Jeg tror heller ikke, at man skal undervurdere vigtigheden af, at børn og unge har godt af at pleje andre interesser og ses i andre sociale sammenhænge end lige med fodbolden som omdrejningspunkt.
- Desuden tror vi fra klubbens side, at det er skadesforebyggende for børn og unge, at de får en naturlig vinterpause. I den alder skal de have tid til at vokse uden at den fysiske belastning er for stor.
Det er op til den enkelte klub
Før i tiden var der vinterpause fra november eller december. Her gik mange hold over til indendørs som en naturlig konsekvens af de frosne og snefyldte græsbaner.
Når det er sagt, er det samtidig godt at se, at klubberne tænker på at passe godt på såvel spillere og ikke mindst de frivillige trænere og ledere. Bent Clausen, formand for DBU Jylland
Men med indtoget af kunstgræsbanerne er udendørs fodboldsæsonen forlænget. Og hvordan den enkelte klub vælger at gøre, er helt op til dem selv, fortæller formand for DBU Jylland, Bent Clausen:
- For os er det vigtigt, at der er forskellige varer på hylderne og en fleksibilitet i disse vintertilbud. Det er op til den enkelte klub at vælge, hvad der giver bedst mening. Vi kan se, at populariteten blandt vores vinteraktiviteter er vokset, og det bekræfter os i, at vi har nogle relevante varer på hylderne, som klubberne tager godt imod. Når det er sagt, er det samtidig godt at se, at klubberne tænker på at passe godt på såvel spillere og ikke mindst de frivillige trænere og ledere, så ingen bliver udkørte.