35-årige Lau Møller er formand i Visby Idrætsforening i Jyllands sydvestligste hjørne. Klubben fik i starten af 2023 genstartet sin herreseniorafdeling med et Serie 5-hold, som allerede i efteråret kunne fejre en oprykning til Serie 4.

Og så er den historie vel fortalt? Nej, for der er en lille krølle.

Præcis samtidig med Serie 5-holdets genfødsel i Visby IF i foråret 2023, startede Visby-formand Lau Møller nemlig sin herresenior-trænerkarriere. For Serie 4-holdet i naboklubben Højer IF.

Jeg kender jo spillerne rigtigt godt, så jeg er stolt over at overtage trænerjobbet her Lau Møller, serietræner i Højer IF

Spøjs timing skabte dobbeltrolle

Gennem mange år har Lau selv udfoldet sig på seriespillerniveau, først for Visby IF, men da seniorafdelingen for 5 år siden måtte kapitulere, spillede han videre i Højer IF sammen med de tilbageværende Visby-spillere.

Da den aktive karriere sluttede, var det helt naturligt at søge trænervejen, og Højer IF stod klar til at forlænge samarbejdet med den nu tidligere spiller. Serie 4-holdet kendte Lau som spiller, men nu er han manden på sidelinjen med det store overblik og de mange beslutninger.

- Jeg kender jo spillerne rigtigt godt, så jeg er stolt over at overtage trænerjobbet her, lyder det fra den nyslåede seniortræner.

Det er nok ikke optimalt at have formanden som træner, så det har vi fundet en anden løsning på til forårssæsonen Lau Møller, formand i Visby IF

Lau brænder for det frivillige arbejde

I barndomsklubben Visby IF 15 km nord for den dansk/tyske grænse har formanden gennem de sidste 15 år heddet Lau Møller.

Han er idrætsforeningens helt store drivkraft med fodbold som sit primære interessefelt. Hans kolleger i bestyrelsen beretter om en mand, der sprudler af idéer, men som også fører dem ud i livet. Senest er en flot multibane poppet op på stadion til glæde for byens børn og unge.

Ved siden af sit civile arbejde som forsikringsrådgiver og familielivet med konen Gitte og deres tre børn demonstrerer Lau en unik evne til at strække døgnets timer længst muligt.

Hjemme i Visby løb en 20-årig Mikkel Wallin Jeggesen venner og bekendte på dørene, og i starten af 2023 var han klar til at bede bestyrelsen om et sæt trøjer til et genfødt seniorherrehold. I første omgang bare et 7:7-hold, men snart viste det sig, at det strømmede til med spillere fra nær og fjern, så et 11:11-hold i Serie 5 blev realiteten.

2023-sæsonen har Visby Serie 5-hold klaret uden træner, men var det ikke meget nærliggende, hvis formanden bare drejede kasketten en kvart omgang og blev lokal træner?

- Det er nok ikke optimalt at have formanden som træner, så det har vi fundet en anden løsning på til forårssæsonen, forklarer Lau Møller med et smil.

Og det bliver altså ikke Lau Møller, selvom han bakker massivt op om, at Visby IF har fået en herreseniorafdeling tilbage.

Marco Nielsen, 28 år, seniorspiller i Højer IF

Oplever du Laus dobbeltrolle?
Jeg tænker egentlig ikke over det, men jeg ser ham selvfølgelig som Visby-mand til arrangementer i Visby.

Er Højer og Visby lokalrivaler?
Ikke rigtigt. Det er bare fedt med flere seriehold i nærområdet.

Hvad er den pæneste trøjefarve?
Grøn!

Mikkel Wallin Jeggesen, 20 år, seniorspiller i Visby IF

Oplever du Laus dobbeltrolle?
Det var da lidt spøjst at se ham på den ’forkerte’ sidelinje til pokalkampen Visby - Højer i foråret.

Er Højer og Visby lokalrivaler?
Nej, for klubberne har samarbejdet før og mange er venner på tværs.

Hvad er den pæneste trøjefarve?
Blå!

Vellidt og kompetent træner

Til dagens kamp i Højer fremgår det tydeligt, at der er respekt omkring Lau Møllers person. Flere tilskuere hilser hjerteligt og der er også en jovial tone i velkomsten til dommeren. Lau er lokalkendt og vellidt.

Det er tid til de sidste taktiske dessiner inden kampstart. Spillerne lytter og tonen er frisk, men koncentreret.

- Det er en god spillergruppe omkring holdet, så det gør bestemt mit job lettere, fortæller den relativt uprøvede serietræner.

Lau nedtoner favoritrollen i dagens kamp med en bemærkning om, at i den her Serie 4-pulje kan alle hold slå hinanden. Noget tyder dog på, at hans kommentar er et udtryk for beskedenhed. Allerede efter et kvarter er Højer foran 2-0 og altdominerende.

Som første halvleg går, tegner det til, at trænersædet ikke er glohedt under sønderjyden, der med sit hold kan gå til pause foran hele 5-0.

Og da anden halvleg deles med et mål til hvert hold, kan Lau og Højer-holdet lade sejrsråbet gjalde med en 6-1 sejr i banken.

Judas-dilemma: Formanden på udebane

Faktisk nåede træneren i Højer IF og formanden i Visby IF – Lau – at støde ind i et ægte Judas-dilemma, da de to klubber trak hinanden i pokalturneringen i april. Serie 5-holdet fra Visby tog hjemme imod Højers Serie 4-mandskab, og Lau Møllers debut på udebane i Visby endte i en 2-4 sejr til Højer.

Vi har ikke så meget som hævet et øjenbryn over, at han også er seniortræner i Højer IF Anette Meier Seidelin, kasserer og bestyrelsesmedlem i Visby IF

Loyal og driftig frivillig i to klubber

Lau brænder for det frivillige arbejde og for fodbold især. Foruden seniortrænerjobbet i Højer og formandsposten i Visby træner han også sønnens U10-hold. For børnefodbolden er omdrejningspunktet i den lille landsby i Tønder Kommune.

- Han er en træner, der har styr på tingene, selvom han altid har travlt, lyder skudsmålet fra U10-medtræner, Mikkel Wallin Jeggesen.

Og ja, det er selvsamme Mikkel, der tog initiativ til at samle herreseniorholdet. For et par år siden blev han nemlig headhuntet af Lau Møller til at hjælpe med træne U10-holdet.

For Visby er altså ikke større, end at der er gengangere i personkredsen omkring klubben. Således også Laus søster, Anette Meier Seidelin, der som kasserer sidder med omkring bestyrelsesbordet i idrætsforeningen.

- Vi har ikke så meget som hævet et øjenbryn over, at han også er seniortræner i Højer IF, siger Anette.

Hun fremhæver, at de små lokalsamfund i Tønder Kommune samarbejder på kryds og tværs for at få foreningslivets tilbud til at hænge sammen. Tidligere har Visby IF haft et samarbejde med Højer IF og aktuelt gælder det et børnesamarbejde med Bredebro IF.

Lau fortsætter på to hjemmebaner

Den flittige klubleder og træner bliver altså langtfra betragtet som en ”Judas” i sin hjemklub. Tværtimod lader det til, at jo mere frivilligt arbejde, Lau er involveret i, jo mere engagement lægger han i det.

I 2024 fortsætter Lau Møller i seniortrænersædet i Højer, og selvom Visby rykkede op i Serie 4, er der ikke fare for at komme i samme pulje. For Højers seriehold kunne nemlig også fejre oprykning, så de nu spiller i Serie 3.

Men der er selvfølgelig altid pokalturneringen.

231008 Hoejerif Visbyif IT 226 Lau er gået fra spiller til træner på Serie 4-holdet på kort tid, men er faldet ind i sin nye rolle med en blanding af kammeratskab og autoritet.
231008 Hoejerif Visbyif IT 053 Født og opvokset i området er lokalkendskabet stort og Lau er da også på fornavn med de fleste i fodboldlivet i Tønder-området.