År 2023 har været hård kost ved de danske fodboldbaner. Først kom en meget våd periode op til sæsonstart. Så fulgte cirka to måneders tørkeperiode i maj og juni med optændingsforbud som følge. Og nu melder DMI, at denne juli har været rekordvåd med regn i massevis.

- Det kan nærmest ikke være værre for banerne med den tørre periode og nu så meget vand i juli, lyder første melding fra Karsten Paaske, der er formand for Groundsmenforeningen (GAD).

Vi har taget en snak med ham om, hvad de store nedbørsmængder betyder for vores allesammens underlag, nemlig græsbanerne.

Brug kunstgræsbanerne i det omfang, det er muligt Karsten Paaske, formand for Groundsmenforeningen

Her følger først nogle betragtninger om banernes beskaffenhed, og hvorfor det er vigtigt at passe på dem netop nu. Nederst følger en række helt konkrete forslag til, hvordan du kan passe bedst muligt på underlaget med nogle af de mest almindelige træningsøvelser.

Først kommer altså lidt ekspertviden fra formanden fra Groundsmenforeningen, Karsten Paaske.

Hvad betyder det for banens tilstand, hvis man nu her træner meget intensivt på et bestemt område?
- Hvis man gør det nu her, hvor banerne er så våde, så bliver banen meget ujævn. Man træder dybt i det bløde underlag, og så fjerner man ilten ud af jorden. Der kommer så vand i ilthullerne, og så bliver det til mudder. Når jorden er uden ilt, så er der dårlige vækstbetingelser for græsset.

- Det korte svar er, at banen bliver dårlig, og at det er svært at få den bragt i orden igen.

Hvor lang tid tager det, før en optrådt bane bliver god igen?
- Før den bliver god igen, skal den restituere. Det bliver den ved først og fremmest at blive tør. Derefter skal jævnes, så græsset kan rejse sig igen. Det kan være en langsommelig affære, som er afhængig af gode vejrforhold. Man må ikke forvente, at den bliver i tiptop form med det samme.

Så man kan godt forvente, at banen er smadret hele efteråret, hvis den bliver hårdt belastet nu?

Karsten Paaske

- Karsten Paaske er formand for Groundsman Association Denmark, som i daglig tale bliver kaldt Groundsmenforeningen
- Han er baneansvarlig i Vildbjerg SF, hvor de har 30 fodboldbaner
- Fra torsdag 3. august begynder Vildbjerg Cup med 628 tilmeldte hold og med flere 1000 fodboldkampe på kort tid. Det bliver hård kost for de våde baner, melder han

- Ja, det kan man sige. Banen bliver ikke god igen i det her efterår, medmindre vejrforholdene bliver helt optimale resten af efteråret. Det man ødelægger nu, det forbliver ødelagt i lang tid. Det er en langsommelig proces at få banen i god stand igen. Og faktisk er det sådan, at hver gang den bliver trådt dårlig, så bliver det vanskeligere – og dyrere – at få den repareret.

Fem almindelige øvelser - og hvordan du skåner underlaget med dem

Opvarmning+

Lav opvarmningen udenfor banen. Hvis ikke der er plads til det, så overvej at fordele opvarmningen over et stort område, så spillerne fx ikke løber frem og tilbage i samme løbebane.

Kant/possessionøvelse+

Ryk øvelsen væk fra banen, hvis det er muligt. Ellers lav øvelsen i de mindst vitale områder, altså i siderne eller i hjørnerne af banen.

Sprintøvelse/stafet+

Gør det på et område udenfor banen, fx langs siderne på banen. Nogle benytter selve sidelinjen eller mållinjen som løbebane, da de er lette at løbe efter, men det bedste vil nu engang være at rykke øvelsen væk fra banen – og fra linjerne.

Afslutningsøvelser+

Vend gerne målet om og gør det fra modsatte side, så du ikke helt smadrer målfeltet. Ellers kan du flytte målene ud af straffesparksfeltet, hvis ikke der er plads bag målet eller udenfor banen.

Intervalspil+

Flyt målene væk fra straffesparksfeltet. Og igen; gør det allerhelst på et område udenfor banen.