Hvor fa'en bliver
boldene af?
Bolde kan være en stor udgift for en fodboldklub, hvis ikke spillere og trænere sørger for at passe på dem. Vi har spurgt fire klubpersoner, hvordan situationen er hos dem, og hvordan de arbejder på, at boldspil ikke bliver til unødigt boldspild.
Hasle Boldklub
Hasle Boldklub har 688 medlemmer.
Brian Rasmussen er formand, materialemand, ungdomsformand og træner for flere hold, samt med til at kridte baner og vaske tøj.
Oplever I, at bolde forsvinder?
- Vi spiller på to forskellige anlæg. Vores ungdoms- og seniorhold spiller på Ellekærsskolen, og der oplever vi ikke, at der forsvinder ret mange bolde. Til gengæld går der nogle i stykker i de tjørnebuske, som omkranser banerne der.
- På Hasle skole har vi vores børnehold, og det er nok der, der forsvinder flest bolde. Det kan være svært for en forældretræner at holde styr på masser af børn og bolde, mens der løbende kommer henvendelser fra de øvrige forældre. Og hvis der er glemt en bold i buskadset der, så kommer skolebørnene dagen efter og tager dem. Det er nu også til at leve med, at skolebørnene så spiller med vores bolde.
- Vi mister også nogle til kampe og stævner, hvor de ikke kommer med tilbage. Samlet set er det nu ganske lidt, omkring 10-15 bolde på et år.
Hvad gør I, for at mindske boldspildet?
- Når man har frivillige forældre at gøre, så er det en balancegang. Det kan være svært at stille krav til dem. I overordnede termer kan vi godt minde om, at de skal passe på dem. Ellers accepterer vi et vist slip.
- Til vores trænere på ungdoms- og seniorholdene er vi lidt mere ligetil. Hvis et hold har mistet for mange bolde, så tager vi fat i træneren og siger, at det skal stoppe, ellers må de selv betale for det.
Hvor mange bolde køber I om året?
- I runde tal køber vi 70 bolde om året. Eller hvis der kommer et godt tilbud, så køber vi stort ind og gemmer dem i kælderen til senere brug.
Skalborg Sportsklub
Skalborg Boldklub har 333 medlemmer.
Morten Bartholomæussen er formand.
Oplever I, at bolde forsvinder?
- Ja, det gør vi jo. Det er svært at svare på præcis hvor mange, men vi køber ind mindst én gang om året. Vi opfordrer trænerne til at tælle dem, både når de går ud og ind igen. De ender givetvis i buskadset rundt om banen, og så er det ikke altid, at spillerne har lyst til at hente dem igen. Der forsvinder også nogle til kampe og stævner, hvor de bliver blandet med andre holds bolde.
- Jeg oplever også dovenskab som et problem, ikke mindst hos ungdomsspillerne. De gider ikke altid lede efter boldene, er min erfaring. I seniorrækkerne tænker jeg trods alt, at disciplinen er lidt større.
Jeg oplever også dovenskab som et problem, ikke mindst hos ungdomsspillerne. Morten Bartholomæussen, formand i Skalborg Sportsklub
Hvad gør I, for at mindske boldspildet?
- Det er ikke så stort et problem, at vi har lavet en indsats på området. Hvert hold har egne bolde i et aflåst skab. Der har trænerne selv ansvaret for boldene, og så er det er jo lidt pinligt at komme og bede om flere midt i en sæson. De er ikke billige, så det er jo en stor udskrivning at skaffe nye bolde.
Hvor mange bolde køber I om året?
- Det hænger meget sammen med antal hold og spillere. Hvis der fx starter et nyt hold op, så skal de have nye bolde. Det svinger især på børneholdene. Vi skal have mindst en bold til hver spiller. Vi supplerer løbende, men det er typisk ved sæsonstart og især ved august.
Bording IF
Bording IF har 302 medlemmer.
Jørn Jensen er ansat på fuldtid som koordinator, kampfordeler og alt-mulig-mand.
Oplever I, at bolde forsvinder?
- Ja, det oplever vi desværre for meget af i alle aldersgrupper. Jeg går til dagligt og finder bolde på anlægget især i buskene omkring banerne. Men hvis andre finder dem før mig, så bliver de jo fristet og napper dem med.
- Til spillernes forsvar kan det siges, at de kan være svære at finde i buskene i mørket, men nu har kommunen heldigvis tyndet lidt ud i det.
Hvad gør I, for at mindske boldspildet?
- Vi gør trænerne opmærksomme på, at de skal have alle boldene med ind igen, når træningen er færdig. Det er ikke så højt prioriteret hos dem, de tænker måske ikke på, at bolde er dyre. Jeg synes nu ellers, vi har sagt det til dem.
Hvor mange bolde køber I om året?
- Jeg vil skyde på, vi køber omkring 75 bolde årligt. Det er mange, synes jeg. Der er også nogle, der bliver ødelagt eller slidt, men det er nu ikke mange.
Bov IF
Bov IF har 245 medlemmer
Karsten Jakobsen er ungdomsformand i Bov IF og træner for U9 Drenge.
Oplever I, at bolde forsvinder?
- Gør alle klubber ikke det? Ej, jeg tror ikke, vi skal ikke klage i forhold til mange andre. Vi har en hård materialemand, positivt ment, som trænerne har respekt for. Vi er ret gode til at passe på vores bolde.
- Vi har en lille udfordring nogle med børn med særlige behov, som indimellem får vores bolde i deres skab. Men så ved vi som regel, hvor vi skal starte med at lede.
Hvad gør I for at mindske boldspildet?
- Vi gør meget ud af at fortælle trænerne, at de skal passe på dem. De må gerne få nye, når de mangler, men de er faktisk gode til at passe på dem.
- Vi har skabe og stålbure, som to-tre hold deles om. Der skal være samme antal bolde, når de kommer ind, som da de gik ud. Tidligere benyttede vi affaldsbøtter som boldopbevaring, men de blev for let brækket op. Det har vi faktisk kæmpet meget med.
Hvor mange bolde køber I om året?
- Det er svært at sige helt præcist, for selvfølgelig mister vi bolde, men det er en kontrolleret forsvinden, vil jeg sige. Der er lige landet 50 nye til forårssæsonen.