Det er ikke mange uger siden, at 22-årige Emma Weber fra Esbjerg sad foran computeren og færdiggjorde sin dommereksamen, og allerede nu kan hun vinge sin første kamp af som dommer.

Normalt plejer Emma at være blandt de spillende aktører på banen, når hun spiller 7-mandsfodbold i Esbjerg IF 92. Og det var i netop den lokale klub, at interessen for dommergerningen opstod.

- Jeg fik interessen til at tage dommerkortet sammen med én af mine holdkammerater i Esbjerg IF 92. Vi syntes begge, at det kunne være sjovt at lære fodboldreglerne lidt bedre at kende, så derfor meldte vi os begge til dommerkurset, fortæller Emma Weber.

Sommerfugle i maven og mod på mere

Blot få uger efter at hun havde fået sit dommerbevis, var hun ude på grønsværen til sin første kamp. Og det var med en vis portion sommerfugle i maven.

- I starten blev jeg en smule påvirket af alle de ting, der skulle tages stilling til undervejs i kampen. Hvem er det lige, som skal have indkast? Skulle jeg have dømt frispark? Hvornår er det lige, at armen skal markeres vandret? Og en helt masse andre ting, fortæller Emma Weber.

Selvom der var mange nye ting at forholde sig til, har oplevelsen bestemt ikke skræmt den nyudklækkede dommer væk - tværtimod.

- Det var skide sjovt, og jeg glæder mig allerede til min næste kamp, siger Emma Weber.

Kyndig vejledning og trygge rammer

Når man er ny dommer, påsættes der en vejleder til de første tre kampe. Her er kan dommeren og vejlederen sammen afklare spørgsmål og tvivl inden selve kamp samt evaluere kampens forløb efterfølgende. Emmas debutkamp som dommer var da heller ingen undtagelse.

- Emma blev prøvet godt af i hendes debut, hvor hun for alvor gjorde det bedste, hun havde lært. Med godt engagement fra Emmas side blev kampen afviklet på en god og værdig måde, og hun var meget modtagelig over for feedback efter kampen. Så alt i alt var det en rigtig fin kamp at starte ud med, fortæller John Jacobsen, der er dommervejleder i DBU Jylland Region 4.

Må se hvor langt det rækker

Efter sin ilddåb, ser Emma lyst på fremtiden i forhold til dommergerningen, som hun sagtens kan se sig selv i mange år frem.

- Foreløbigt gælder det jo bare om at finde sig til rette på banen, og så må vi se, hvor langt det kan række. Lige nu glæder jeg mig bare til at dømme en hel masse fodboldkampe i fremtiden, fortæller Emma Weber.