Muligt forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner på vej
Forslag om at begrænse mikroplast i naturen kan ramme fodboldens verden hårdt. Det skyldes brugen af gummigranulat på kunstgræsbaner, som kan ende med et totalforbud, hvis det står til EU-kommissionen. DBU er derfor i tæt dialog med relevante parter om de mulige udfordringer, der kan ramme dansk fodbold.
Kunstgræsbaner i hele Europa skal ikke længere være fyldt med gummigranulat. I hvert fald hvis det står til EU-kommissionen, der netop er kommet med et forslag om et totalforbud mod gummigranulat på alle europæiske kunstgræsbaner. Hvis forslaget bliver stemt igennem om nogle år, vil det betyde konsekvenser som ekstraregninger og omlægning af kunstgræsbaner. Tal fra UEFA viser, at regningen for at omlægge omtrent 30.000 baner løber op i omegnen af 60 mia. kroner, mens beløbet for de danske klubber og kommuner vil være op mod 675 mio. kroner over seks år.
Bjarne Christensen, der er formand for DBU’s bæredygtighedsudvalg, udtaler:
”Fodbold er sundt og skal være det for både børn og voksne. Derfor er vi også opmærksom på debatten. I dansk fodbold arbejder vi altid for at sikre de bedste forhold for alle vores klubber og medlemmer, men et forslag som dette vil risikere at ramme os meget hårdt,” siger Bjarne Christensen og fortsætter:
”Vi hilser naturligvis innovation og udvikling velkommen, og vi tænker også på klima og miljø, men som udendørssport er vi afhængige af gode baneforhold i vinterhalvåret. Det løses i dag bedst af de velkendte kunstgræsbaner med gummigranulat. Naturligvis under hensyntagen til at granulatet bliver inde på banerne. Vi er meget optaget af udviklingen af alternative infill materialer med samme eller bedre spilegenskaber end gummigranulatet. Derfor er vi i nu i dialog med relevante parter og håber på, at der kommer en god løsning på udfordringen snarest muligt.”
I Danmark er der ca. 380 kunstgræsbaner, hvoraf lidt over 300 er anlagt med gummigranulat.
Forslaget skal nu forhandles mellem EU’s medlemslande.