I denne artikel kommer du til at møde to frivillige. To frivillige, der har vidt forskellige opgaver, men som begge er centrale elementer for, at man kan koncentrere sig om at spille fodbold som medlem i en fodboldklub.

Den første frivillige, du skal møde, er Erna Pedersen. Hun har været frivillig siden 1987 med nogle korte, indlagte pauser.

Kjellerups blæksprutte
Man fornærmer nok ikke ret mange ved at sige, at Erna Pedersen er Kjellerup IF’s blæksprutte. For hende er 70 år ingen alder, virker det til, for hun har faktisk ret mange opgaver. Læs bare, hvad hun selv tilkendegiver:

- Jeg er kampfordeler, og så står jeg for rengøring, tøjvask og klargøring af omklædningsrum og baner. Jeg står også for udlejning af kunstgræsbanen, fortæller hun.

De fleste uger arbejder Erna mellem 30-35 timer i Kjellerup IF. Langt størstedelen af timerne er helt frivillige, men hun får lidt gennem sponsorer for at vaske tøjet. Det er dog bagateller, som hun selv siger det.

Men hvad får hende så til at bruge så lang tid på det hver evig eneste uge?

- Det er lysten til klubben, og så har jeg også noget at give mig til. Jeg er der selvfølgelig også for fodbolden, og jeg vil helst se kampene, når de bliver spillet.

Fodboldfaren i Odder IGF Fodbold
De uundværlige frivillige findes i mange forskellige varianter. I Odder IGF Fodbold repræsenterer Simon Elbæk en stor gruppe af dem; forældretræneren.

Simon E Simon Elbæk træner til daglig hele to hold i Odder IGF Fodbold. Foto: Privat

I Odder træner Simon Elbæk sine to sønner, der spiller henholdsvis U6 og U9, og det render hurtigt op i timeantallet:

- Jeg er vel afsted cirka fem gange om ugen. Et er jo selve fodboldtræningen, men der ligger jo masser af ting bagved. Trænermøder, udtagelser, planlægning af blandt andet træning og beskeder til forældre via KampKlar. Så der bliver da brugt nogle timer på det.

Simon Elbæk er måske et velkendt navn for nogle af læserne. Han har tidligere spillet fodbold i SønderjyskE og har mere end en håndfuld Superliga-kampe for AC Horsens, ligesom han har repræsenteret U21-landsholdet seks gange.

For mange klubber kan det være svært at skaffe alle de frivillige, man egentlig godt kunne bruge. For Simon Elbæk er det især hænder, der tager hånd om det uden for fodbolden: 

- Fodboldtrænerne skal nok komme. Jeg ser også mange steder, at det ofte er de børn, som er gode fodboldspillere, der også har forældre, som er trænere. Jeg synes jo, at Ry Fodbolds tilgang er helt genial, hvor man er forpligtet til at deltage på den ene eller anden måde som forælder. Generelt er det helt sikkert en kode, der skal knækkes, og jeg er heller ikke selv den bedste til at spørge om hjælp fra forældrene, slutter træneren af. 

De frivillige er på mange måder limen i dansk fodbold, så husk at sætte pris dem.