Hun er den ældste kvindelige fodbolddommer i Danmark, men har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt.

For 69-årige Elsa Sørensen fra Hejnsvig i det sydlige Jylland, er det at dømme fodbolden nemlig en akut indsprøjtning af positiv energi. Det er frisk luft, motion og endorfiner.

- Jeg nyder at komme ud til børnene og guide og vejlede dem på fodboldbanerne. De giver så god og positiv energi tilbage. F.eks. i aftes, hvor jeg var ude og dømme to U13-hold. Efter kampen skulle et af holdene grille pølser og hygge sammen, og så kom en af trænerne hen til mig og spurgte, om jeg ikke kom hen og spiste en sammen med dem. Sådan nogle oplevelser er der mange af, lyder det fra Elsa Sørensen, som tog sit dommerkort for 35 år siden.

Jeg har helt ærligt svært ved at pege på én eneste dårlig oplevelse derude. Elsa Sørensen, fodbolddommer

- Jeg var utilfreds med dommerne

Elsa Sørensen er det man vist roligt kan kalde for en særdeles aktiv fodbolddommer. Alene i august passede hun fløjten i 26 børne- og ungdomskampe, og den tendens fortsætter altså her i september.

Men selvom hun i dag er rigtig glad for dommerhvervet, lå det ikke i kortene, at det var den vej, hun skulle gå.

- Jeg kan godt fortælle, hvorfor jeg blev fodbolddommer. Det gjorde jeg fordi, jeg var utilfreds med dommerne. Min mand trænede vores søn, og jeg var holdleder, og jeg syntes godt, dommerne kunne gøre det bedre, når vi var ude til kampe. Og så var det, nogle af dem sagde til mig, at så måtte jeg jo bare selv tage dommerkort og vise, at jeg kunne gøre det bedre. Så det gjorde jeg, lyder det grinende fra Elsa Sørensen.

Har aldrig haft dårlige oplevelser

På 35 år kan man nå at dømme rigtig mange fodboldkampe. Det har Elsa Sørensen også gjort. Alligevel påpeger hun, at det hver eneste gang har været en god oplevelse at komme ud at dømme fodbold.

- Jeg har helt ærligt svært ved at pege på én eneste dårlig oplevelse derude. Min mand siger, at han kan se og høre, at jeg har det lidt lettere end mine mandlige kolleger. Han har selv dømt fodbold i rigtig mange år og kan godt lide at være med på sidelinjen, når jeg dømmer, fortæller hun.

Elsa Sørensen har haft en del kvindelige kolleger igennem årene, men må konkludere, at mange enten stopper igen, eller aldrig tager springet og prøver dommergerningen af. Og det er en skam, siger hun.

- De skal altså bare springe ud i det. De får med garanti en positiv oplevelse. Jeg nyder i hvert fald samværet med fodboldbørnene, og jeg får så mange positive oplevelser, siger Elsa Sørensen, som er langt fra at sætte slutdato på hvervet som fodbolddommer.

- Hovedet og kroppen er stadig frisk til det, og så vil jeg bestemt ikke stoppe. Jeg nyder alle de kampe, jeg dømmer, siger hun.