DBU Jylland er blevet bekendt med, at der netop nu florerer mails til frivillige i de jyske klubber, hvor en eller flere personer forsøger at franarre økonomiske midler fra jyske breddeklubber.

Klubber i et vidt spredt geografisk område har været ramt af forsøget på svindel, og fremgangsmåden er ofte den samme.

Det foregår således, at en person udgiver sig for at være klubbens formand. I den rolle beder personen i første omgang om hjælp til en opgave. Senere i mailkorrespondensen bliver den frivillige bedt om at lægge penge ud for gavekort, som formanden har brug for.

Nationalt Cyber Crime Center: Vær forsigtig

Hos Nationalt Cyber Crime Center opfordrer it-forsker Leif Andersen foreningerne til at holde ekstra vågent øje med de falske mails:

- Et godt råd er at tjekke den adresse, man sender et svar til via mail, hvis man har trykket besvar. For der vil man faktisk kunne se, at det ikke er den rigtige formandsadresse, der er sendt fra. Og endelig. Hvis der kommer en anmodning om overførsel af penge, som man ikke kender til i forvejen, så ring til formanden for en sikkerheds skyld, siger han.

Som forening kan det også være en god ide at drøfte sine betalingsprocedurer med banken. F.eks. om der skal være to til at godkende betalinger.

Sidste år fortalte Danmarks Idrætsforbund at Nationalt Cyber Crime Center havde modtaget henvendelser fra frustrerede formænd og kasserere i idrætsforeninger, som var forsøgt franarret et større beløb via mails.

Mens nogle foreninger nåede at afværge kriminaliteten, gik andre foreninger lige i fælden. Og når først skaden er sket, er der som udgangspunkt ingen forsikring, der dækker det mistede beløb, da der ikke er tale om brud på en banks sikkerhedsprocedure.

Eksempel på svindelmail

Her er et eksempel på en mail-korrespondance, som er sendt fra en mail, som ser troværdig ud (navne er ændret for at beskytte de involverede frivillige):

INDLEDENDE MAIL:

”God eftermiddag Anders,

Har du et minut?  Du skal lave en opgave for mig.  Kan ikke tale i telefon, jeg har mødeserier, så skriv bare tilbage her.”

Venlig hilsen

Betina

Formand”

SVAR:

”Hej Betina

Din mail var blevet fanget af karantæneprogrammet, så jeg ser først din besked nu. Hvad drejer det sig om?”

SVAR:

”Hej Anders,

Jeg har brug for dig til at skaffe mig nogle gavekort, jeg har nogle mennesker, jeg vil sende gaver til.  Lad mig vide, om det er muligt for dig at få dem lige nu, så jeg kan fortælle dig, hvilket produkt du skal bruge, og det beløb, du vil få refunderet.”