Efter et helt liv i fodbolden valgte Jan Jessen sidste år at melde sig på et dommergrundkursus, som giver direkte adgang til at dømme fodbold i DBU Jyllands turneringer.

Dåbsattesten var 68 år gammel på daværende tidspunkt, men nu skulle det være, besluttede den fodboldelskende mand fra Løjt.

- Jeg har dømt i 50 år. Men kun døm-selv-kampe i Løjt IF, som er min hjerteklub. Men sidste år blev dommeruddannelsen så lavet om, hvilket betød, at jeg kunne tage dommergrundkurset online. Og så tænkte jeg, at nu skulle det være, lyder det fra nu 69-årige Jan Jessen, som dømte flere end 20 kampe i 2021.

- Det var superfint at tage kurset på nettet. Det var en god oplevelse, og for mig var det med til, at jeg gav det et skud, fortæller Jan Jessen, som også var aktiv spiller indtil sidst på efteråret, hvor han kom til skade med skulderen.

Selvstændig tømmerhandel og aktiv karriere årsag til sen start

Selvom han først er blevet fodbolddommer i en relativ sen alder, så fortryder han ikke, at dommerdebuten først kommer nu. Et travlt arbejde og en aktiv fodboldkarriere har betydet, at det først er nu, tiden er der til at hoppe i dommertøjet.

- Jeg har haft min egen tømmerhandel i 28 år, og sammen med alle de kampe jeg selv har spillet, har det ikke været muligt for mig, at blive fodboldbolddommer tidligere i livet. Hver ting har sin tid, og nu gælder det altså hvervet som fodbolddommer, lyder det fra Jan Jessen, som dog har haft en dommerfløjte i hånden mange gange tidligere.

- Jeg har nok passet fløjten de sidste 50 år i de her døm-selv-kampe i Løjt IF, så det er ikke nyt for mig at lede en fodboldkamp, lyder det fra den nybagte dommer, som for år tilbage var så dygtig til fodbold, at han spillede som halvtidsprofessionel i Tyskland.

Se også: Digitale kurser: Bliv dommer hjemmefra

Superligaen eller serierækkerne

Når Jan Jessen trækker i dommertøjet, vil han egentligt helst have så lidt at lave som muligt. For det er et tegn på, at kampen glider så godt som muligt. Derfor møder han også ind i god tid, når han er påsat en kamp i DBU Jyllands rækker. Så er der tid til at afstemme forventningerne og tale med de to hold.

- Det jeg går mest op i, er at der er en god stemning omkring kampen. Derfor får jeg mig altid en god snak med de to holds trænere inden kampen, og ofte faktisk også nogle af de tilskuere, som er dukket op. Det er sværere at råbe ad én, man lige har haft en sludder med.

Hvis man skal op og dømme i de højere rækker, er det ingen hemmelighed, at man helst skal tidligt ud af den aldersmæssige startblok. Det får dog ikke Jan Jessen til at kaste håndklædet i ringen. Ikke, når han anlægger den humoristiske vinkel på spørgsmålet om, hvad dommerambitionerne rækker til, i hvert fald.

- Jeg skal da i Superligaen! Nej, spøg til side, det er klart, at min alder gør det svært at for mig at komme højt op i turneringspyramiden, men jeg vil da gerne op og dømme seriefodbold. Det er ambitionen. Min form er god så der er ingen problemer på den front, siger Jan Jessen med et smil.