Lars Friis Favoritøvelse Dec2021 Bane1 Illustration: Marie Lauridsen
Lars Friis Favoritøvelse Dec2021 Bane2 Illustration: Marie Lauridsen

Selve øvelsen:
Spillerne deles ind i tre hold med tre spillere på hvert hold. Der er et hold ”i midten”, som skal erobre så mange bolde som muligt på tid. Vi spiller i seks eller ni runder á 45-60 sekunder, hvor samme hold skal erobre. Der tælles point for hver erobring eller boldtab.

Vi spiller på en bane, der er 20x20 meter, med fire små firkanter á 10x10 meter.

Der spilles med én berøring i kanterne.

Når bolden sættes i gang, spilles der tre mod én i den ene af de små firkanter. Når bolden bliver erobret eller sparket ud, sker følgende:

  • Rød presspiller løber derefter tilbage og klapper en holdkammerat i hånden.
  • Derefter fortsætter et nyt spil i en ny firkant, hvor en ny rød spiller (den som bliver klappet i hånden) skal erobre bolden. Træneren sætter bolden i gang.
  • Sådan foregår spillet. En ny bold sættes i spil, hver gang den igangværende bold erobres eller spilles ud.
  • Hvis de tre spillere opnår syv pasninger, må de spille bolden videre ind i en af de andre tre kanter. Herfra kører spillet videre med en spiller, der laver presset.

Hvorfor favorit?
Der er garanti for intensitet og et aggressivt pres. Man arbejder hårdt, så længe man er på. Det passer i den stil og mentalitet, i det dna, som vi selv har i forhold til intensitet. Når vi er i pres, så er det all-in, ikke mindst i genpresset. Til vi ikke kan mere. Derudover lærer spillerne med bolden også, hvordan de skal reagere på det hårde pres.

Fokuspunkter
Defensivt: Vi arbejder på at få trænet spillernes tankegang og reaktioner i presspillet, og hvornår vi sætter presset ind. Det skal gerne ligge på rygraden. Samtidig er det vigtigt, at vi presser med høj intensitet.

Offensivt: Her kigger vi på spillernes bevægelse og benyttelse af pasningsvinkler. Spillerne med bolden skal både være dynamiske og forudseende. De skal skabe situationer, hvor de kan spille rundt om presset, blandt andet ved at skabe plads og komme ud af skyggen.

Ulemper
Det er bedst, du har det antal spillere, så det passer. Men har du en ekstra spiller, må han eller hun sidde over i en runde, eller du kan tilpasse øvelsen. Er man 11 spillere, så kan man fx køre med fire og fire og to, og så skifte spillere til hver runde.

Men det er jo blot en justering. Jeg synes ikke, øvelsen som sådan har nogle ulemper.

Niveau og alder:
Det kan alle aldersgrupper. Så snart du kan spille en klassisk kant med tre mod én, kan du køre med denne øvelse. Det kan du fra U12 og opefter.