Med baggrund i en undersøgelse med besvarelser fra 150 klubledere, primært formænd, har vi et ganske aktuelt tema om de jyske klubbers tilgang til grøn adfærd.

Vi taler med en stribe jyske fodboldklubber, som med ganske små adfærdsreguleringer, allerede er godt i gang med at sætte et mere positivt klimaaftryk.

Det hele er serveret ganske gratis for jer her i DBU Jyllands medlemsmagasin.

Klimaudvalg i østjysk fodboldklub
I vores grønne tema besøger vi blandt andet Hornbæk SF, hvor de så sandelig har sat klimaet på dagsordenen. De har nedsat et klimaudvalg på syv personer, og de arbejder blandt andet på at udarbejde de 10 klimabud.

Udvalget er nyt, og derfor er idéerne fortsat på skitseplan. Men der er mange af dem, altså idéer. Og de er faktisk rigtig gode.

Her følger en stribe af de ting, som de kigger nærmere på i Randers-klubben.

- De 10 klimabud
- Fælleskørsel og flere på cykel
- Affaldssortering
- Mindre pap i cafeteriet
- Farvel til kildevand og holddrikkedunke
- Sluk lyset i klubhuset

Læs om den ambitiøse klimabevidste klub fra side 14.

Der er masser af andre helt håndgribelige og lavpraktiske erfaringer og råd fra både små og store klubber, som faktisk ikke er så svære at implementere i netop jeres fodboldklub.

Foruden det fyldige, grønne tema, så er der naturligvis masser af øvrige, vedrørende klubhistorier.

Mere moderne og miljøvenligt magasin
Det hele er pakket ind i et nyt, moderne design, bliver trykt på en ny og mere rustik type papir, og så har vi skiftet navnet fra det nu hedengangne ”Jysk Fodbold” til blot at kalde magasinet ”Fodbold”.

Indholdet forbliver dog som altid direkte målrettet arbejdet i de jyske breddeklubber. Vi forsøger fortsat at give især klubledere og trænere et sted at hente inspiration, få idéer og drage nytte af erfaringer fra andre fodboldklubber.

Vi vil dog heller ikke undlade at fortælle, at vi også gør magasinet mere klimavenligt og kan påtrykke tre nye symboler i magasinet på side 2:

FSC-mærkning.
FSC®-mærkning af en tryksag sikrer, at papiret stammer fra bæredygtigt skovbrug og andre kontrollerede materialer, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

C02-neutral tryksag.
Et eksternt firma udregner alle processer i fremstillingen af tryksagerne, lige fra papirfremstilling, udledning, pakketransport, strømforbrug og brændstof til medarbejdernes biler. Pengene bruges til opførelse af vindmøller og solceller og installation af mere C02-venlig teknologi i ulande.

Svanemærket.
Vi benytter et svanemærket trykkeri (Jørn Thomsen ELBO), der skal leve op til en stribe miljøhensyn.

  • Brug af miljøvenligt papir og vegetabilske trykfarver.
  • Genanvendelse af tryksager.
  • Minimering af affald, herunder papir
  • Brug af vedvarende energi
  • Hensyn til det kemiske arbejdsmiljø