Ekstra Bladet har i den eneste tid bragt forskellige artikler om DBU Jyllands fodboldcenter i Tilst (med den nuværende betegnelse: DBU Hotel og Kursuscenter).

På baggrund af artiklerne følger her en orientering om baggrunden for centerets etablering og drift.  Forhold som også løbende er offentliggjort over for de jyske fodboldklubber via diverse redegørelser og beretninger på delegeretmøderne i DBU Jylland samt i form af vores økonomiske politik.

Hvordan og hvorfor blev DBU Jyllands fodboldcenter etableret?

I 2010 begynder DBU Jylland sonderingen efter nye og tidssvarende faciliteter til vores personale (kontor- og møde-faciliteter m.v), idet vi er vokset ud af vores hidtidige kontor, en ældre villa i Viby, hvor vi har haft til huse i mange år. Vi er tæt på forskellige kontor-løsninger, men så kommer DBU på banen med et ønske om en fælles DBU/DBU Jylland-løsning i form af et decideret fodboldcenter, som udover DBU Jyllands administration også skal kunne rumme diverse ungdomslandshold, DBU-talentaktiviteter i Vest-Danmark, herunder altså behovet for overnatningsfacliteter m.v.

I forbindelse med vedtagelsen af disse planer i både DBU og DBU Jylland, beslutter DBU at yde et lån på 14,5 millioner kr. til byggeriet, ligesom DBU giver tilsagn om en årlig omsætning af et vist beløb (i form af elite- og talentaktiviteter) for at sikre balance i fodboldcentrets drift. Lånet blev i øvrigt optaget med opbakning fra samtlige lokalunioner i dansk fodbold.

I begyndelsen af 2012 står fodboldcenteret færdigt og kan tages i brug.

Grundet et behov for at udvide kontor- og mødefaciliteterne forhøjes lånet i 2020 i DBU til 20,7 millioner kroner. Et lån som DBU Jylland i øvrigt afdrager med 690.000 kroner pr. år.

Hvorfor skal en organisation som DBU Jylland drive hotelvirksomhed?

Som beskrevet ovenfor blev centeret etableret som en fælles løsning mellem DBU og DBU Jylland – med fokus på fodboldaktiviteter.

I 2015 ændrer DBU imidlertid strategi på talentudviklingsområdet, hvorfor man ikke længere ønsker at benytte centeret i Tilst til disse elite- og talentaktiviteter. Som følge af denne beslutning forsvinder en lang række aktiviteter fra centeret, hvorfor DBU Jylland er nødsaget til at søge nye veje for at sikre den nødvendige omsætning i overnatningsfaciliteterne, dvs. udlejning til private, erhvervskunder m.v. som supplement til de fodboldmæssige aktiviteter, som fortsat er på centeret i Tilst (f.eks DBU Jylland-seminarer, træningslejre for klubber m.v.). Af hensyn til den fremtidige markedsføring m.v. ibrugtages samtidig navnet: DBU Hotel og Kursuscenter.

Det har således aldrig været en ambition for DBU Jylland at drive hotelvirksomhed. Det nuværende setup er med andre ord en nødvendig konsekvens af ovenstående forløb.

Modtager DBU Jylland offentlige midler til at drive hotelvirksomhed?

DBU Jyllands indtægter kommer primært via de aktiviteter og serviceydelser, som vi tilbyder vores medlemsklubber (samlet omsætning på ca. 70 mio. kr.). Herudover modtager vi årligt ca. kr. 7 mio. kr. fra DBU, bl.a. i form af tilskud fra Danmarks Idrætsforbunds andel af de offentlige udlodningsmidler. Dette beløb indgår i driften i DBU Jyllands regnskab og bruges udelukkende til at skabe gode og relevante aktiviteter til de jyske fodboldklubber: turneringer, stævner, uddannelsesaktiviteter, rekrutteringstiltag, serviceydelser m.v.

At vi modtager en andel af idrættens udlodningsmidler, er naturligvis en anerkendelse af breddefodboldens store samfundsmæssige betydning, og i lighed med det store ansvar der følger med forvaltningen af de indtægter, som vi modtager fra vores klubber, følger der et tilsvarende ansvar med forvaltningen af disse offentlige tilskud, bl.a. i form af gennemsigtighed og ordentlighed.

Dette sikrer vi bl.a. via vores økonomiske politik, vores offentlige regnskaber og vores løbende redegørelser til vores medlemsklubber på delegeretmøder m.v.

Yderligere informationer om DBU Jyllands økonomi:

Økonomisk politik
Regnskaber og budgetter