Drengeungdom: Hvordan gør vi turneringen bedre?
Hvilke knapper skal der drejes på for at gøre turneringen for drengeungdom endnu bedre? Det kan besvarelserne fra 317 primært trænere i rækkerne hjælpe med.
Hvad er vigtigst, bedst mulig matchning eller korte kørselsafstande?
Det er essensen i et af de spørgsmål, som 317 klubfolk, primært trænere, med tilknytning til drengeholdene i de fynske og jyske ungdomsrækker har svaret på.
Svarene fra den ganske omfattende undersøgelse er blevet gransket af en ungdomsturneringsgruppe med folk fra både DBU Fyn og DBU Jylland.
Søren Larsen, formand
Flemming Kvist Andersen
Benny Bøtchiær Thomsen
Kim Hansen, sekretær
Steffen Lynge Pedersen, sekretær
Søren Larsen er formand i den nedsatte gruppe. Han vil bruge de mange besvarelser til at kigge på, om der er områder i turneringstilbuddet, som kan gøres mere attraktive.
- Vi har fået noget konkret og brugbar viden, som vi kan bruge fremadrettet. Det handler om at tilbyde en attraktiv og tidssvarende turnering, siger Søren Larsen, der selv er medlem af Dronninglund IF’s ungdomsudvalg, samt medlem af DBU Jylland Region 1’s bestyrelse.
Helt overordnet er der positive tilbagemeldinger på turneringen, men det må ikke blive en sovepude. Kravene ændres hele tiden, og det er en vigtig opgave at forsøge at følge med tiden.
- Vi holder et møde i marts med de to ungdomsudvalg (DBU Fyn og DBU Jyllands, red) og turneringsadministrationen. Der skal vi vurdere, hvor vi ud fra besvarelserne vil lægge op til nogle konkrete ændringer i turneringstilbuddet, siger Søren Larsen.
Se besvarelserne på 6 kerneområder fra undersøgelsen
Turneringen som helhed bliver i langt overvejende grad vurderet som værende fra ”tilfredsstillende” til ”meget tilfredsstillende”. Det samme gør sig gældende for antallet af kampe.
Søren Larsens kommentar:
- Det er selvfølgelig dejligt, at de holdansvarlige er glade for turneringstilbuddet. Men vi er hele tiden opmærksomme på, om der er knapper, vi kan dreje på for at optimere turneringen.
77 procent af respondenterne tilkendegiver, at de ikke er villige til at acceptere større niveauforskelle for at begrænse køretiden.
Søren Larsens kommentar:
- For stort set alle trænerne, uanset holdets alder og niveau, gælder det, at matchning er vigtigere end korte kørselsafstande.
Generelt set viser besvarelserne, at trænerne er langt overvejende tilfredse med automatiske indplaceringer på baggrund af efterårets resultater. Det gælder fra U14 til og med U19. Mellem 71 procent og 85 procent foretrækker de automatiske ombrydninger på baggrund af de foreliggende resultater.
For U13 ser billedet dog noget anderledes ud. Her er der blot 49 procent, som ønsker en automatisk placering.
Søren Larsens kommentar:
- U13-rækken skiller sig ud ved, at de i efterårssæsonen spiller 8-mands, mens de i foråret skifter til 11-mands. Og det er ikke altid, man blot kan overføre et eller flere hold til 11-mands, da det jo kræver flere spillere. Det er sikkert forklaringen på deres besvarelser, og helt sikkert et område, vi vil kigge nærmere på.
- 76 procent ønsker ikke, at første spillerunde er placeret i den sidste weekend i skolernes sommerferie.
- 68 procent ønsker den første weekend i skolernes efterårsferie fri for kampe.
- 82 procent vurderer, at det er i orden at placere kampe på hverdagsaftner.
- 91 procent af trænerne har adgang til en kampbane, hvis der placeres kampe efter 1. november.
Søren Larsens kommentar:
- For det første er det markant, at tre ud af fire ønsker skoleferiens sidste weekend fritaget for kamp. Det bliver helt sikkert taget med i de videre drøftelser – og det samme gør de positive tilbagemeldinger om hverdagskampe.
- Samtidig er der rigtig mange klubber, der har råderet over en kampbane efter 1. november og før 1. april. Det må jo være et udtryk for de mange kunstgræsbaner. Det er ikke sikkert, vi skal rykke turneringens datoplan, men det er da tankevækkende, at så mange har banerne til rådighed uden for den klassiske sæson. Det vil vi helt sikkert kigge nærmere på.
56 procent foretrækker, at de jysk/fynske mesterskaber bibeholdes og dermed ikke bliver brugt til at ”skabe luft” i forårets datoplan.
Søren Larsens kommentar:
- Vi har stukket hånden ned i en hvepserede, da de jysk/fynske mesterskaber er en religion hos mange. Der er jo også et flertal for at bevare de spændende JFM-kampe.
- 67 procent vurderer, at midtvejsombrydningen har haft en positiv effekt på turneringens afvikling.
- 71,8 procent af besvarelserne fra U13 ønsker også en midtvejsombrydning i forårets turnering, mens 21,1 procent af besvarelserne fra U17 ønsker det.
- Et flertal af respondenterne vurderer, at midtvejsombrydning giver større fokus på resultater. Dette gør sig især gældende i U17.
Søren Larsens kommentar:
- Her er svarene meget adspredte på de forskellige årgange og niveauer. Den positive holdning til midtvejsombrydningen skal hovedsageligt findes i U13 Liga 1 og Liga 2, mens flertallet i U17 og U19 ikke vurderer, at midtvejsombrydningen har en positiv effekt.
Hvis du sidder med et relevant input til udviklingen af pigernes ungdomsturnering, er du velkommen til at kontakte Søren Larsen på slar@dbujylland.dk eller 2640 3360.
Der er tidligere lavet en tilsvarende undersøgelse for turneringerne for pigeungdom. Den kan du se ved at trykke på den store røde knap herunder.