DBU Jylland ændrer fokus i jagten på nye fodbolddommere
En mangel på fodbolddommere og en grundig analyse får nu DBU Jylland til at satse mere målrettet på at få flere modne mænd og kvinder i dommertøjet.
Vi har brugt for mange kræfter på at forsøge at fastholde nogen i dommerhvervet, som måske ikke havde den motivation, som er altafgørende. Morten Rask Thomsen, formand for DBU Jyllands dommerudvalg
En del af fremtidens nyuddannede, jyske fodbolddommere vil have mere markerede smilerynker og et par grå hår hist og her.
I endnu højere grad end tidligere forsøger DBU Jylland nemlig, at få modne personer til at trække i dommertøjet. Det er en ændring i forhold til de senere år, hvor det ellers i høj grad har været de unge, fra 15 år og op, som har været den primære målgruppe, når jagten gik ind på nye dommeraspiranter.
Dette fokusskifte er ét punkterne i en omfattende, ny strategi på dommerområdet. En grundig analyse og ønsket om at servicere de jyske fodboldklubber bedst muligt, er den bagvedliggende årsag til, at man nu også kigger mere aktivt mod de modne personer, når fremtidens fodbolddommere skal uddannes, lyder det fra formanden for DBU Jyllands dommerudvalg, Morten Rask Thomsen.
- Vi har haft den store kugleramme fremme, og kan se, at de personer som bliver fodbolddommer i en moden alder, generelt dømmer flere kampe end yngre, nyuddannede dommere. Vi kan også se, at de tilmed er lettere at fastholde i dommerhvervet end en del af de unge dommere fra 15 år og op, fortæller Morten Rask Thomsen, som dog også understreger, at unge mennesker stadigvæk er mere end velkomne på DBU Jyllands dommergrundkurser.
- De helt unge er stadigvæk en vital del af fødekæden til landets øverste fodboldrækker, for man skal starte tidligt for at komme helt til tops. Det der er vigtigt, er, at de reelt ønsker at dømme fodbold, lyder det fra Morten Rask Thomsen.
”Vi vil have den rigtige dommer fra start”
Der er behov for at skrue på knapperne i rekrutteringstilgangen efter et nogle sæsoner, hvor det det har været de jyske fodboldklubber, som har skulle planlægge kampene efter, hvornår de kunne få en uddannet dommer til at møde op fremfor omvendt. Hvis den tendens skal vendes, så kræver det, at flere af de nyuddannede fodbolddommere får dommeruniformen som en mere fast del af garderoben i årene fremover.
- Fastholdelse er nøgleordet. For hvad nytter det at uddanne en hel masse dommere, hvis de bare stopper efter kort tid alligevel, spørger Morten Rask Thomsen retorisk og fortæller, at der behov for at få mere ud af ressourcerne på dommerområdet.
- Vi har brugt for mange kræfter på at forsøge at fastholde nogen i dommerhvervet, som måske ikke havde den motivation, som er altafgørende. Nu går vi mere ind og kigger på den enkelte fodbolddommer i stedet for at masseuddanne. Vi skal kende den enkelte fodbolddommer og hjælpe vedkommende i sit nye dommerliv, siger han.
Aspiranter vil blive ringet op
En af metoderne til at holde de nye dommere i hånden på, er ved at gribe knoglen. Både før og efter, at dommerdrømmen bliver foldet ud. Og det er lige præcis, hvad DBU Jylland agter at gøre.
- Vi vil ringe hver eneste op, som tilmelder sig et dommergrundkursus (dét kursus, som giver en person adgang til at dømme fodboldkampe, red.). Her vil vi fortælle vedkommende lidt mere om, hvad de kan forvente på kurset og på banen. Men ikke mindst, vil vi tage en snak om, hvad vi også forventer den anden vej. F.eks. forventer vi, at man dømmer et vist antal kampe, når man bliver fodbolddommer, fortæller Morten Rask Thomsen, som på den måde vil være med til at sikre, at de personer, som virkelig gerne vil gå dommervejen også kan få den bedst tænkelige hjælp i form af rådgivning og vejledninger undervejs.
Nøglepunkter fra DBU Jyllands nye dommerstrategi
- Visionen for DBU Jyllands dommerstrategi er, at DBU Jylland skal kunne stille kvalificerede og kompetente dommere til rådighed til alle kampe, hvor de jyske klubber ønsker det.
- DBU Jylland vil have et øget fokus på dommere over 30 år og gøre det mere attraktivt at være fodbolddommer.
- I forhold til yngre dommere vil DBU Jylland på sigt lave særlige ungdomsmiljøer. Bl.a. et dommerungdomsudvalg. De unge skal sikres særlige tilbud og netværk.
- IT-strategisk skal endnu flere dommertilbud være tilgængelige, så det bliver så let at være dommer som muligt.
DBU Jyllands dommeradministrationen skal endnu tættere på dommerne, så der sker fastholdelse gennem personaleledelse, tæt opfølgning samt løbende fokus og dialog.