Indbyggertallet i den lille landsby, Jernved, sydøst for Esbjerg er 325. Den lokale fodboldklub har 70 spillere i seniorafdelingen. Passer de tal heller ikke rigtigt i dit hoved?

Den er god nok, for det vrimler med seniorspillere i Jernved IF. Den lille klub kan mønstre to herrehold i Serie 4 og Serie 5, mens kvinderne boltrer sig på to 7-mandshold i den regionale turnering. Men hvad er det egentlig, der får så mange spillere til at spille fodbold i Jernved, som hverken har skole, børnehave eller dagligvarebutik?

Det korte svar er fællesskabet.

Gode faciliteter er rammen om det gode klubliv
Allerede ved byskiltet til Jernved bydes man velkommen med budskabet ”Landsbyen, hvor vi står sammen”. Og det udsagn lader landsbyens fodboldklub til at tage til sig.

En gruppe ildsjæle står bag byggeriet af det flotte aktivitetshus, der ligger i centrum med både festlokaler og aktivitetsrum omgivet af fodboldbaner.

- Vi er meget stolte af de fine faciliteter, vi kan tilbyde med kampbane, træningsbaner og gode omklædningsforhold, forklarer Carsten Lund, næstformand og herretræner i Jernved IF.

Foruden aktivitetsområderne er også cafeteriet og den store terrasse med udsyn over banerne et vigtigt aktiv i klubmiljøet. På kampdage bliver grillen tændt, og der er altid solid opbakning fra både tilskuere og spillerne fra de andre hold, selvom de ikke selv skal spille.

2022 NH Jernvedif Vintertraening Seniormk (26) Carsten Lund er klubbens næstformand og med i herretrænerteamet, så der bliver investeret en del tid i klublivet. Foto: Niels Husted
Vi satser benhårdt på solide breddeværdier, så her i klubben er der masser af sociale aktiviteter, som danner grobund for fællesskab og sammenhold Per Lauridsen, Jernved IF
2022 NH Jernvedif Vintertraening Seniormk (13) Jernved IF’s formand, Per Lauridsen, er også medtræner for kvindeholdene og bl.a. initiativtager til byens aktivitetshus. Foto: Niels Husted

Sociale aktiviteter prioriteres højt
Klubformand Per Lauridsen er ligesom næstformanden også at finde på træningsbanen. Foruden at tegne klubben er han nemlig også medtræner for klubbens to kvindehold.

- Vi satser benhårdt på solide breddeværdier, så her i klubben er der masser af sociale aktiviteter, som danner grobund for fællesskab og sammenhold, lyder det, når Per bliver bedt om at sætte ord på Jernved IF’s særlige kendetegn.

Selvfølgelig er det sportslige miljø prioriteret, men det er ikke et mål at rykke op i sig selv, selvom man naturligvis ikke går på banen for at tabe. Faktisk rykkede klubbens ene kvindehold op i efteråret trods målsætningen om at stille to lige gode hold i 7-mandsrækken.

- Men det ændrer nu ikke noget for os, vi går stadig efter at stille holdene lige, for målet er at trives og nyde at spille fodbold og være i klubben, forklarer klubformanden.

Til den kommende fælles udenbys træningslejr for både mænd og kvinder er der tilmeldt 45 personer, der bruger en hel weekend sammen på fodbold og fællesskab. Derudover er klubben også initiativtager til fællesspisning en gang om måneden, bowlingaftener og en årlig kanotur, ligesom årets afslutningsfest trækker rigtigt mange af huse, senest var der 76 deltagere.

- Faktisk er vi for længst kommet dertil, at spillerne ved siden af klubaktiviteterne også selv arrangerer en del sociale initiativer på tværs af holdene, så det er en skøn udvikling, vi bakker fuldt op om, kommer det stolt fra næstformand Carsten Lund.

Hvad gør Jernved så attraktiv?
Når man kigger på spillertrupperne for både herrer og kvinder er de unge klart i overtal, men der er også grålige stænk i hår og skæg på et par stykker hist og her. Den yngste er 17 år og den ældste har passeret 50, men aldersspredningen oplever spillerne selv som en styrke.

Der er et solidt kammeratskab og flere af spillerne kører gerne 30-40 kilometer flere gange om ugen til træning og kamp. Men hvad er det, der trækker så meget, at afstande og tilhørsforhold er underordnet?

Elisabeth From, 51 år, Jernved

- Jeg startede oprindeligt til fodbold som tilflytter for at lære nogen at kende, så jeg ser min rolle som en af dem, der kan tage ansvaret for at byde velkommen og have overblikket til at opmuntre, hvor der er behov for det, smiler 51-årige Elisabeth From, der er en af de rutinerede i kvindetruppen.

Mie Møller, 18 år, Ribe

- Det har været nemt at komme ind i klubben, for alle er meget imødekommende og åbne, fortæller den unge studerende (helt i sort), som blev lokket til klubben af gymnasieveninder og efterfølgende har anbefalet det indbydende klubmiljø i Jernved for flere af sine studiekammerater.

Sebastian Nørtoft, 23 år, Aarhus

Sebastian kommer oprindeligt fra Midtjylland, men lærte Jernved IF at kende fra sin tid på den lokale landbrugsskole. De sidste par år har han boet i Aarhus og kun været hjemme i klubben til kampe, men nu er han i praktik i lokalområdet, så træningen nemmere kan passes.

- Faktisk har klubben og sammenholdet betydet, at jeg stærkt overvejer at bosætte mig her i lokalområdet, når jeg er færdiguddannet, siger den 23-årige herrespiller.

Anders Granerud, 22 år, Gørding

Anders kommer fra nabobyen, Gørding, men hvorfor har han egentlig valgt at spille i Jernved og også fået et par kammerater med?

- Jeg kendte klubben fra tidligere og så går rygterne om fællesskabet herude altså ret stærkt, så det var en nem beslutning. Altså bare man lige bakker de nye op og tilbyder at køre sammen de første par gange og gå sammen i omklædningsrummet, så behøver man egentlig ikke mere, for det er nemt at komme ind i fællesskabet her, lyder det fra seniorspilleren.

Jernved fortsætter med mund-til-øre princippet
Klublederne Per og Carsten bedyrer, at de ikke gør noget særligt for at lokke udenbys spillere til klubben.

- De nye spillere kommer her på anbefaling fra de nuværende spillere, så mund-til-øre princippet er åbenbart effektivt nok, smiler Carsten Lund, næstformand.

Nye spillere får en personlig velkomst og bliver tilbudt uforpligtende prøvetræning og et medlemskab af holdenes facebookgruppe, og så går resten af sig selv med hjælp fra holdkammeraterne og de mange klubaktiviteter.

- Vi prioriterer bare fællesskabet og de sociale aktiviteter, og det har vi tænkt os at blive ved med, slutter Jernved IF-formanden, Per Lauridsen.

Og så længe dét koncept virker, så er det nok ikke så tosset en strategi i den lille landsbyklub.

Jernved IF bugner af socialt liv

  • Grillen tændes på kampdage
  • Bowlingaftener
  • Fællesspisning en gang om måneden
  • Årlig træningslejr for både kvinder og mænd
  • Afslutningsfest
  • Takkedag for frivillige og sponsorer
  • Kanotur
  • Hygge på klubbens terrasse
  • Spontane spillerinitiativer

Denne artikel er et uddrag fra DBU Jyllands magasin Fodbold, som du kan finde i klubhuset og læse online.