Kommentar af Morten Rask Thomsen, formand for DBU Jyllands dommerudvalg og formand for Aarhus Fodbolddommerklub.

I Jylland findes der omkring 1800 aktive fodbolddommere, der året rundt dømmer tusindvis af kampe for de jyske fodboldklubber.

De fleste dommere elsker deres hobby. Nogle gange får man ganske vist indtrykket, at det er en sur tjans at stå med fløjten. Det kan det også være – en sjælden gang imellem, og det vender jeg tilbage til. Men langt de fleste gange er det både sjovt og hyggeligt at dømme fodbold, og generelt bliver vi taget rigtig godt imod, når vi kommer rundt i fodboldklubberne.

Vi er også frivillige

Mange tænker måske ikke over det, men som dommere er vi også frivillige. Vi får ganske vist en skattefri godtgørelse for vores indsats, men det er nu ikke noget, som man bliver synderligt rig af. Og ej heller en væsentlig motivationsfaktor på den lange bane. Vi er til gengæld dommere, fordi vi elsker fodbolden lige så meget som spillerne, trænerne og alle de mange andre mennesker i fodboldverdenen.

I DBU, DBU Jylland og i dommerklubberne bruger vi årligt mange ressourcer på at uddanne, fastholde og udvikle vores dommere. Det er faktisk noget, som vi tager temmelig alvorligt. Det betyder f.eks. også, at der løbende er obligatoriske tests for alle dommere, uanset niveau.

Der er naturligvis plads til alle

Selvfølgelig er alle dommere ikke lige gode. Sådan er det også med spillere og trænere, men noget af det fantastiske ved fodbolden er jo også netop, at der er plads til alle.

Derfor er der også mange spillere, der en gang imellem rammer bolden skævt, ligesom der findes trænere, der vælger den forkerte taktik. På samme måde overser dommere også en offside og sandsynligvis også et frispark, og formentlig også flere. Vi er jo alle blot mennesker, og fejl sker.

Vi er bestemt ærekære, og der er absolut ingen af os, der begår fejl med vilje. Tværtimod er det temmelig irriterende at begå fejl som dommer. Fejl er bare en del af fodbolden, men det er den gode adfærd i høj grad også.

Fejl er bare en del af fodbolden, men det er den gode adfærd i høj grad også. Morten Rask Thomsen, formand, DBU Jyllands Dommerudvalg og Aarhus Fodbolddommerklub

Stof til eftertanke

Det håber jeg, at alle spillere, trænere, forældre og tilskuere vil tænke lidt over, når vi mødes rundt omkring på fodboldbanerne i den kommende tid. For hvis der er noget, der kan gøre det lidt anstrengende at være fodbolddommer, er det de mange urimelige tilråb og den manglende forståelse for, at vi også begår fejl. Vi er som dommere bestemt ikke mere sarte end andre. Vi ønsker blot respekt, også når vi begår fejl, for hey, det gør du formentlig også selv….

Vi glæder os som altid til en ny fodboldsæson med masser af liv i på fodboldbanerne og på sidelinjen, og jeg kan garantere, at vi som dommere vil gøre vores ypperste for at få afviklet alle kampene på bedste vis, men jeg kan også garantere, at der igen i år vil blive begået fejl, selv om vi bestræber os på at undgå dem. For sådan er fodbold.

God sæson til alle…..