Fire klubber: Sådan tager vi hensyn til miljøet
Flere jyske klubber begynder lige så stille at tage stilling til den grønne bølge. Du kan læse nogle af dem herunder – og som du vil finde ud af, er det både små og store tiltag. Lige fra solceller til keramikkrus. En ting der går igen mange gange, er det økonomiske incitament. De grønne tiltag gør ofte, at klubberne sparer penge, og så bliver det pludselig en win-win situation.
Hos Gredstedbro Boldklub i det sønderjyske får gammelt tøj nyt liv. Spillere har nemlig mulighed for at tage op i klubben og hente brugte spillersæt et par gange hvert år. Det fortæller formand for klubben, Brian Kulmbach:
- Vi har i lang til haft en masse trøjer, som vi har haft gemt, hvis der kom ekstra hold. Vi fik dog en ny sponsor og dermed en hel stak nyt tøj. Så det andet skulle ud, og vi skrev derfor ud til forældre, at man kunne tage op og få en ny trøje.
Brian Kulmbach fortæller også, at de trøjer, som ikke bliver hentet, bliver givet til genbrug.
Siden er initiativet taget til. En forælder kom pludselig med en ny idé, fortæller formanden:
- Vi havde en forælder, som kom og forslog en skobyttereol, hvor man kunne sætte sine brugte støvler og tage et par andre. Børn vokser så hurtigt, så det er jo oplagt. Man kan også bare stille sine støvler, hvis man ikke kan finde nogen i den rette størrelse.
Skobyttereolen er endnu ikke helt oppe at køre endnu, men Brian Kulmbach understreger, at det er lige på trapperne, så man kan få nye støvler til forårssæsonen.
Hos vestjyske Hjerm FIF har de forsøgt at skære ned på plastikforbruget – og det har de gjort på en simpel måde, kan man vist godt konkludere. Birthe Lystlund er formand i klubben, og hun fortæller lidt om tiltaget:
- I forbindelse med et arrangement talte vi om, hvor ærgerligt det var, hvor meget plastik – og især hvor mange plastikkrus – vi smed ud. Så vi besluttede os for at give alle vores trænere et almindeligt keramikkrus, så de var fri for at smide alle deres plastikkrus ud.
Birthe Lystlund fortæller desuden, at de generelt forsøger at bringe plastforbruget ned, blandt andet når de køber varer til klubben. De forsøger også at reducere mængden af affald, mens de også helst serverer drikkevarer i pantflasker.
Hos Aalbæk Stations IF i det nordjyske har klubben fået udskiftet både deres varmtvandsbeholder og fået to robotplæneklippere. Det fortæller formand for klubben, Max Petersen:
- Vi havde lynnedslag i klubhuset, og så sprang kaloriferen i luften (varmeventilator red.) og varmtvandsbeholderen gik i stykker. Den var dog så gammel, så vi fik en helt ny varmtvandsbeholder, som er dobbeltindpakket og kan holde på vandet og varme det op, hvilket betyder mindre energiforbrug.
- Vi har også købt to robotplæneklippere. Vi har i forvejen en gammel dieseltraktor, som kræver vedligeholdelse – også om vinteren. Den bruger vi heldigvis mindre nu, og det har også frigivet en masse timer til vores stadionpasser. Vi vil faktisk gerne have en klipper mere, så vi også kan få slået vores træningsbaner. Det giver bedre baner, og vores stadionpasser kan sidde hjemme i stuen og styre dem, så det er helt perfekt.
For at det ikke skal være løgn, gik der også lynnedslag i en af de nye robotplæneklippere:
- 14 dage efter vi have fået dem, gik der lyn ned i en af klipperne, og den begyndte at køre alle mulige forkerte steder hen. Men det fik vi heldigvis lavet.
- Jeg vil bestemt mene, at andre klubber ret nemt kan kopiere den her løsning med robotplæneklipperne. Man skal ikke løfte en finger, og de kommer ud og lægger kabelbånd og sætter alt i stand. Vores stadionpasser er også glad, for der er ingen vedligehold.
Klubben har brugt 60.000 kroner på de to robotplæneklippere. Max Petersen oplyser desuden, at klubben i øjeblikket arbejder på at få bygget en ny, moderne og klimavenlig hal.
Hos Ulbjerg IF, der ligger godt 20 kilometer nord for Viborg, har de valgt et grønnere energiselskab, og så har de ikke mindst fået solceller på taget. Formand for klubben, Jakob Frandsen, sætter et par ord på det:
- Vi søgte ikke aktivt at skifte energiselskab, men vi blev i stedet kontaktet af et selskab, og vi fik lovning på, at vi ville få grønnere energi, og at regningen i hvert fald ikke ville blive dyrere.
Og det stopper som bekendt ikke der. Klubben har også installeret solceller på taget:
- Vi fik solcellerne i forbindelse med vores nye klubhus og nogle energiberegninger, der blev lavet, fortæller Jakob Frandsen, og han fortæller, at de allerede nu sparer strøm:
- Vi kunne se fra dag et, at det her er noget, der kan svarer sig. Vi sparer en del strøm. Anlægget tjener sig selv hjem efter syv-otte år, som det ser ud nu, og vi har en garanti på næsten 12 år.
Hos Ulbjerg IF mener Jakob Frandsen, at andre klubber sagtens kan kopiere deres løsning – også selvom, de selv var lidt foran på points:
- Vi havde en ret nem indgang til det, fordi jeg selv sidder i en installatørvirksomhed og havde lidt viden på forhånd. Men derfor kan andre klubber alligevel sagtens hente hjælp.
Jakob Frandsen fortæller i øvrigt, at klubben er i kontakt med kommunen, da de ønsker at få installeret LED-lys, som også betyder mindre strømforbrug.
Læs mere om grønne tiltag i de jyske fodboldklubber: