Her er den gode børnetræner
Lasse Vinning er mangeårig børnetræner på alle niveauer og manden bag DBU’s Træningsprogrammer. Han giver her sit bud på, hvad det kræver at være en god børnetræner i dagens Danmark.
Det kræver ikke blot fodboldfaglig viden at være en god børnetræner. Det kræver en lang række egenskaber, redskaber og generel tilgang til opgaven.
Lasse Vinning har bred erfaring som børnetræner i både bredde- og eliteklubber, han er manden bag DBU's Træningsprogrammer, og han kommer her med sine bedste bud på, hvordan den gode børnetræner er:
Den gode børnetræner
Forbered dig eller dø+
- Du får en bedre træning, hvis du er godt forberedt. Du ved, hvad der skal ske, der er færre pauser og du fremstår mere sikker som autoritet. Det bliver også bare sjovere, når du har en klar dagsorden.
- Din træning bliver lige så god/dårlig, som din forberedelse er.
- DBU Træningsprogrammer er en hjælpende hånd. Hvis ikke du allerede modtager dem, så læs hvordan du kommer til det lige her.
Mød op i god tid+
- Det kan være rigtig svært med børnespillere, som står og venter uden bold. De bliver rastløse, og det kan påvirke disciplinen negativt.
- Du kan i ro og mag få stillet op til øvelserne, når du ankommer tidligt. Det smitter af på spillerne og forældrene, at du viser, at du er engageret.
- Når du møder op i god tid, kan du mærke spillerne. Er der nogen, du lige skal rose ekstra meget i dag.
Brug dine øjne+
- En af de vigtigste opgaver er at holde øje med, at alle trives og udvikles, uanset deres niveau.
- Se på øvelsen og spillerne. Harmonerer det? Hvis ikke, så vær ikke bange for at løbende ændre på udgangspunktet.
Indstilling+
- Du skal altid komme med højt humør og med god energi. Det smitter. Spillerne bliver et spejlbillede af dit humør på banen.
- Hav forståelse for spillernes tilgang og humør. Udvis empati og forståelse for deres individuelle behov. Mød børnene, hvor de er.
- Ros alle spillerne igen og igen. Og igen. Det er motiverende for dem, og de mærker, at du også har øje på dem. Og ros dem så endnu en gang.
Påklædning+
- Mød op i træningstøj i klubbens farver og med klubbens logo. Så kan nye spillere og forældre hurtigt finde dig.
- Det skaber synlighed og viser stolthed over at repræsentere klubben, ikke mindst til stævner.
- Tag nok tøj på. Du må ikke komme til at fryse. For så begynder du at glæde dig til træningspasset er forbi, og det har ingen gavn af.
Fodtøj+
- Du skal i de fleste tilfælde højst lave indersideafleveringer til spillerne, så det er ikke nødvendigt med fodboldstøvler. Det bliver også hurtigt koldt i fodboldstøvler. Tennissko eller løbesko er fine, de er både komfortable og sporty.
- Jeg har set trænere i moonboots, og det duer bare ikke. Og nu vi er ved det, så er paraplyer altså også et no-go. Vi er en del af holdet.
- Du må dog heller ikke fryse tæerne, så husk tykke sokker i kulde og regnvejr.
Stopur+
- Det er vigtigt at have styr på tiden til både træning og kamp, og her er et godt, gammeldags stopur er et godt redskab.
- Jeg tager nogle gange tid på, hvor lang tid spillerne har mellem aktionerne til en træningsøvelse. Hvis Spiller A fx har mere end to minutter mellem sine afslutningsforsøg til en skudtræning, så kan man evt. lave en ekstra bane, så spillerne er sikret flere aktioner på kortere tid.
- Man kan godt bruge sin telefon, men det ser lidt træls og uengageret ud. Og med et stopur risikerer du heller ikke at liiige at skulle svare på en sms.
Diverse redskaber+
- Du skal selvfølgelige også have styr på alle de redskaber, der skal bruges under din træning.
- Det er ting som bolde, kegler, overtræksveste, mål, mm.
- Jeg bruger ikke selv fløjte, men det kan man sagtens. Det er op til den enkelte.
Kommunikation (til forældrene)+
- Hold meget gerne forældremøder, fx en gang årligt, hvor du kort ridser op, hvad du har af tanker om holdet og den generelle udvikling – og ikke mindst, hvad du har af forventninger til forældrene.
- Tal med forældrene om børnenes udvikling.
- Stil krav til forældrene. De betaler selvfølgelig kontingent, men har meldt sig ind i en frivilligt drevet forening, hvor det forventes, at alle bidrager.
- Vær konkret, når du kommunikerer til forældrene på KampKlar eller i en Facebook-gruppe. Få evt. en holdleder eller en af forældrene til at hjælpe med den del, hvis ikke det er din stærkeste side.
Stå ikke alene+
- Find hjælpetrænere. Brug gerne følgende tommelfingerregel: I skal være én træner pr. otte spillere.
- Forældrene er en stor ressource. Brug dem.
- Find meget gerne en årgangsansvarlig, som kan hjælpe med flere af de praktiske ting, fx holdtilmeldinger, indmeldelser og styr på spillertøjet. Her er det også en mulighed at få de forældre på banen, som ikke har så meget forstand på fodbold. De kan hjælpe på mange andre områder.
- Uddelegér, uddelegér, uddelegér. Du er ikke uundværlig i alle henseender omkring holdet, selvom det måske nogle gange føles sådan. Hvis du står med alle opgaverne selv, risikerer du at brænde ud.
Husk desuden, at en god børnetræner:+
- også har en god pædagogisk sans.
- skal lære at modificere sit ambitionsniveau. Hvis du sætter dine forventninger for højt, risikerer du at skuffe dig selv og spillerne.
- selv ønsker at blive bedre, fx via træneruddannelse. Læs mere om træneruddannelser.
- er omstillingsparat. Hvis der bare er en dag, hvor spillerne er helt umulige, så bliver du nødt til at sadle om. Så lav nogle øvelser, de elsker, eller et mini-stævne, så det alligevel bliver en positiv oplevelse. Så kan I altid lave dit planlagte træningsprogram en anden dag. Men så er det også vigtigt at italesætte situationen, så de forstår, at det ikke skal være sådan hver gang – og at du forventer, de er ekstra klar næste gang.