Min Mening: Forår, kreativitet og ansvarlighed
Det er stor tillid, der bliver vist fodbolden, at der nu bliver genåbnet med et forsamlingsloft på 25. Med tilliden følger et kæmpe ansvar. Vi skal overholde alle restriktioner. Vi skal ikke udfordre og krydse grænserne. Vi må gerne udvise kreativitet, men ikke være for kreative, skriver DBU Jyllands formand, Bent Clausen, i denne kommentar.
MIN MENING:
Af DBU Jyllands formand, Bent Clausen
Den 1. marts er det officielt første forårsdag. Samme dag åbner fodboldtræningen igen efter en laaaang vinter, hvor der har været dømt fodboldpause for de fleste. Uden sammenligning i øvrigt bliver det som at se køerne komme på græs, når landmændene afholder den årlige øko-dag og sætter køerne fri. En øko-dag som i øvrigt afholdes digitalt i år, men med rigtige levende køer.
Når udendørsidrætten er blevet givet fri – med et forsamlingsloft på 25 – hænger det sammen med, at eksperterne vurderer, at der praktisk taget ingen risiko er ved udendørs idræt. Det fremgår tydeligt af den rapport, som sundhedsmyndighedernes ekspertgruppe udarbejdede for nylig. Og det bekræftes af udtalelser fra professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.
- Det er naturligvis vigtigt, at man overholder de hygiejniske retningslinjer og sørger for at spritte sine hænder og i øvrigt holde god afstand. Hvis man gør det, er der ingenting i vejen for, at man deltager i udendørs aktiviteter i for eksempel fodboldklubberne, siger professoren.
Det er stor tillid, der bliver vist fodbolden og udendørsidrætten generelt. Med tilliden følger et kæmpe ansvar. Vi skal overholde alle restriktioner. Vi skal ikke udfordre og krydse grænserne. Vi må gerne udvise kreativitet, men ikke være for kreative. Hvis vi vel at mærke ønsker yderligere lempelser i restriktionerne.
Der er et ønske om at spille 11:11-kampe allerede nu. Det kommer vi ikke til at tilbyde, før forsamlingsloftet bliver hævet. En kamp med 11 spillere på hvert hold plus 2 trænere og en dommer rammer mod loftet. Så skal man til at vurdere, om det er en god idé og ansvarligt ikke at have udskiftningsspillere til rådighed. Der kan komme skader, og det er ikke sikkert, at alle spillere er i tilstrækkelig form til 90 minutter. Måske er det bedst at koncentrere sig om træningen i et stykke tid – eller tage imod tilbuddet om nogle træningskampe 9:9, 8:8, 7:7, osv.
Siden pandemien for alvor tog fart i Danmark for et års tid siden, har vi styret efter et klart og tydeligt kompas:
Vi følger myndighedernes retningslinjer. Hverken mere eller mindre. Sådan har det været hele vejen igennem pandemien. Det er myndighederne, der er virus-eksperter, ikke os.
Retningslinjerne, som er godkendt af Kulturministeriet og DIF, siger, at man gerne må træne og spille kamp. Naturligvis skal træning og kamp afvikles på en tryg, forsvarlig og sikker måde.
Vi har en Corona-protokol, og klubberne og de frivillige har vist stor ansvarlighed hele vejen igennem. Det, forventer vi, vil fortsætte.
Det er naturligvis helt frivilligt at tilmelde sig træningskampene.
Vi afventer i øvrigt yderligere udmeldinger vedrørende eventuelle lempelser af restriktionerne.
I sidste uge offentliggjorde SDU to undersøgelser, som viser, at børn og unge har haft det svært under pandemien. Øget vægt, øget fedtprocent og højere blodtryk har været konsekvenserne. Kort sagt er den fysiske og mentale sundhed og trivsel udfordret. Det er også gode begrundelser for, at idrætten skal sættes i gang igen, for er der noget, som idrætten kan, så er det at styrke trivslen.
Lad os tage imod foråret med den rette kombination af kreativitet og ansvarlighed. Til gavn for fodbolden, fællesskabet og trivslen. Tak til alle klubber og frivillige for jeres fantastiske bidrag.
Du kan læse flere kommentarer og debatindlæg fra Bent Clausen her: