”Hej, det er Thomas Lang fra DBU Jylland. Jeg ringer bare lige for at høre, hvordan du synes, du er kommet i gang med dommergerningen”?

Sådan lyder flere gange dagligt på Thomas Langs kontor hos DBU Jylland. Den mangeårige fodbolddommer er nemlig blevet ansat i en særlig stilling, hvor det er rekrutteringen og fastholdelsen af fodbolddommere, som står allerøverst i arbejdsbeskrivelsen.

- Det går rigtig godt med rekrutteringen, men det har længe været et problem, at alt for mange af de nyuddannede fodbolddommere stoppede igen indenfor det første år. Det skal jeg være med til at ændre, fortæller Thomas Lang, som selv har været fodbolddommer siden 2007 og senere også både dommervejleder og dommerudvikler.

Hjælp til at afkode dommerverdenen

Når fodbolddommerlivet starter, er det samtidigt en helt ny verden at træde ind i for den person, som trækker i dommertøjet, og det er her, Thomas Lang kommer ind i billedet.

- Jeg startede selv som fodbolddommer for 14 år siden, og jeg fandt hurtigt ud af, at man lige skal finde sig til rette i dommerverdenen. Sådan er det naturligvis også med de dommere, som bliver uddannet i 2021. Man skal have denne her verden afkodet, og det kan jeg hjælpe med. Jeg er ham, man kan stille alle de dumme spørgsmål til, fortæller Thomas Lang, som første gang møder de nye dommerspirer, når de har bestået DBU’s dommergrundkursus og skal på en såkaldt ”praktisk dag”, hvor de kan lære ting som fløjteteknik, kropssprog og flagteknikker.

- Her hilser jeg på de nye dommere første gang og introducerer mig selv. Når de nye dommere så har dømt tre obligatoriske uddannelseskampe, sender jeg dem et spørgeskema omkring deres tilfredshed og erfaringer. Resultaterne af det spørgeskema er med til at danne grundlag for et opkald, som de nye dommere får fra mig efterfølgende. Her lytter jeg til, hvad der fungerer rigtig godt for de nye dommere, men også, hvad de eventuelt gerne vil have hjælp til. Det kan være spørgsmål omkring offside, eller hvordan man håndterer en træner, som brokker sig, siger Thomas Lang, som oprindeligt er nordjyde, men har været bosat i Aarhus de seneste godt 15 år.

Frafaldsprocenten skal ned

For Thomas Lang og DBU Jylland er målet med ansættelsen klart: Frafaldsprocenten blandt de nye fodbolddommere skal ned. Ikke mindst blandt de nyeste medlemmer af dommerstanden. Inden for det første år vurderer Thomas Lang således, at der er mellem 30 og 50 procent, som falder fra, og det tal er alt for højt.

- De nye dommere får at vide, at de bare kan skrive eller ringe til mig, hvis de har behov for en snak. Min rolle er at guide dem derhen, hvor de forstår sammenhængene, så de ikke ender med en følelse af at være lost. Der er mange man kan spare med, spejle sig i og udvikle sig sammen med, siger Thomas Lang, som selv søgte fællesskabet, da dommerkortet var i hus.

- Vi var seks fra Aarhus, der var på sammen dommergrundkursus. Men det er kun mig, der stadig dømmer. Måske hænger det sammen med, at jeg, i modsætning til de øvrige, søgte fællesskabet med andre dommere fra start. Og man må ikke glemme, at der er en masse ildsjæle i dommerklubberne og hos DBU Jylland, som gør en kæmpe indsats på det her område. Der er dedikerede vejledere, udviklere og i det hele taget frivillige, som fortjener stor ros. Og det er bl.a. deres arbejde, jeg understøtter, siger Thomas Lang og afslører ambitionen fra dommerkontoret i Tilst.

- Nok er jeg bosat i Aarhus, men vi skal have flere dommere i hele Jylland. Og vi skal have flere til at blive i dommerfaget, lyder det.