Af Bent Clausen, formand for DBU’s Breddekomite, og Bjarne Christensen, formand for DBU’s Børnegruppe (bragt i Avisen Danmark den 8. juli 2021)


Kaptajn Kjær og kompagnis bedrifter har været imponerende. I hele Danmark er vi meget stolte af vores landshold og beundrer, hvordan de denne sommer på fornemmeste vis har vist, hvad sammenhold og fællesskab betyder.

Unge som gamle har været klædt i rødt og hvidt, og fodboldfeberen har i den grad været til at mærke. Vi har set fællesskabet blomstre, og vi ønsker selvfølgelig at høste frugterne af fodboldfeberen, så mange piger og drenge, der ikke har gået til fodbold før, også har lyst til at starte efter sommerferien. Her kan de blive en del af fællesskabet sammen med de over 115.000 danske børn under 13 år, der i forvejen spiller i en klub.

DBU har med en ny ambitiøs børnestrategi meldt klart ud på børnefodboldens vegne. Dansk børnefodbold skal være verdens bedste! Det handler om at skabe sunde og glade børn, der trives. Vi vil nemlig sikre, at de børn, der allerede går til fodbold, og de forhåbentligt mange nye, der kommer til, kommer til at stortrives i vores fantastiske fodboldfællesskab. De skal mødes af gode børnemiljøer, så interessen bliver til varig kærlighed til sporten, det aktive liv og fællesskabet. Og her er de tusindvis af frivillige, der uge efter uge tager sig godt af børnene helt centrale. Uden dygtige, kompetente og empatiske frivillige trænere og ledere kan vi ikke fastholde de mange børn, der heldigvis ønsker at spille fodbold.

I vores øjne er trivsel hos den enkelte børnespiller helt afgørende for, at vi får succes i fodbolden – den slags succes, der går langt ud over pokaler og antal scorede mål. Vi vil nemlig bygge fundamentet for livslang tilknytning til sporten.

Børnefodbold er hverken elite eller bredde
I forbindelse med sommerens slutrunde har landsholdsspillerne hyldet deres barndomsklubber. Vi har bl.a. hørt om Joakim Mæhles start i Østervrå IF og Champions League-vinderen Andreas Christensens vej til Chelsea fra børneholdet i Skjold Birkerød.

Landsholdsspillerne er meget bevidste om, hvor de kommer fra, og hvor vigtig dansk børnefodbold er. Derfor har de også valgt at donere en sum af deres EM-bonus til breddefodbolden. Her går den største portion penge til arbejdet med den nye børnestrategi.

Børnestrategien er formet og skabt i fællesskab på tværs af både elite- og breddefodbolden. Børnefodbold er nemlig hverken elite eller bredde – det er fodbold for børn. Børns trivsel er i det absolutte højsæde. I vores øjne er trivsel hos den enkelte børnespiller helt afgørende for, at vi får succes i fodbolden – den slags succes, der går langt ud over pokaler og antal scorede mål. Vi vil nemlig bygge fundamentet for livslang tilknytning til sporten.

Børnenes trivsel i centrum
Ifølge tidligere undersøgelser på området er de tre væsentligste motiver for børnenes valg af idrætsdeltagelse 1) at blive bedre, 2) at have det sjovt og 3) at have det godt med de andre på holdet. Det skal vi selvfølgelig lytte til, når vi sætter børnenes trivsel i centrum i fodboldklubberne.

Det er afgørende for fodboldens fødekæde, at vi i de kommende år styrker klubberne både på ressourcer og kompetencer og derigennem skaber et langt bedre fodboldtilbud til vores børn, så alle piger og drenge får lige mulighed for at forløse deres fulde potentiale – uanset hvem du er, hvilket køn du har, hvor god du er, hvor gammel du er, og hvor du bor.

Udgangspunktet for den nye børnefodboldstrategi er et helt nyt børnesyn, og den indeholder konkrete rettigheder målrettet det enkelte barn. Børnerettighederne er baseret på FN’s Børnekonvention og udover dem, er der også en række løfter fra os som voksne aktører i børnefodbolden til alle danske fodboldbørn.

Arbejdet med strategien intensiveres efter sommerferien, og iveren efter at udnytte det momentum, vores landshold har skabt for os, gør bestemt arbejdet endnu mere aktuelt.

Vi gør det, fordi vi ønsker, at så mange børn som muligt spiller fodbold, bliver sunde og glade og fortsætter med at være en del af fodbolden hele livet. De børn, der netop er blevet grebet af fodboldfeberen denne sommer, håber vi at fastholde resten af deres liv. Det er jo lige netop noget af det, som slutrunder kan. De skaber begejstring, sammenhold og fællesskab og ikke mindst minder for livet.

Vi har et af de fire bedste landshold i Europa, og nu skal vi have verdens bedste børnefodbold!

Formandens Blog 2019