En julehilsen fra DBU Jyllands formand:

Kære alle frivillige i de jyske fodboldklubber

Bestyrelsesmedlemmer, trænere, holdledere, kampfordelere, opkridtere, formænd, cafeteria-bestyrere, materialeforvaltere, tøj-vaskere, økonomi-ansvarlige, kage-bagere og fodbold-blæksprutter i det hele taget.

En kæmpestor tak til jer.

Tak fordi I holder hjulene i gang i fodbolden. Tak fordi I gør en indsats for fællesskabet. Og tak fordi I springer til, selvom I sikkert har travlt og mange andre gøremål. I gør en forskel.

Jeg ved, at der heldigvis er mange klubber, der sætter en ære i at hylde og anerkende sine frivillige, og mit bedste råd skal være: Bliv ved med det! Og til de klubber som måske ikke har så meget fokus på det: Kom endelig i gang! For frivilligheden er vores livsnerve.

Vi ved alle, at det nogle gange kan være besværligt og tungt at rekruttere nye frivillige. Hvis man til gengæld kommer ind i den positive spiral, kan det frivillige fællesskab ligefrem blive så attraktivt, at folk nærmest står i kø for at få lov at være med.

Vi hører i disse tider beretninger om, at coronaen har påvirket frivilligheden i negativ retning. Det forlyder bl.a., at nogle frivillige er rigtig svære at få tilbage i folden. Og hvis man får dem tilbage, er de måske ikke helt villige til at lægge så mange timer som før corona-perioden.

Tak fordi I holder hjulene i gang i fodbolden. Tak fordi I gør en indsats for fællesskabet.

Vi er i DBU Jylland altid klar til at hjælpe klubberne med inspiration og støtte på dette vigtige område. Desuden vil jeg fastholde, at vi i fodbolden har så utrolig meget godt at byde på. Det mener jeg bestemt også, at hele corona-forløbet har understreget: At fodboldklubben betyder meget for rigtig mange mennesker. Og at der mere end nogensinde er behov for stærke og attraktive fællesskaber.

Afslutningsvis vil jeg opfordre ledelserne i alle fodboldklubber til at italesætte frivillighedens værdi, vilkår og betydning over for bl.a. forældre og spillere. Gerne med det resultat, at trænere og ledere ikke skal bruge en stor del af deres energi på at håndtere f.eks. utilfredse forældre.

Når man er frivillig fodboldleder eller -træner, så er man netop det: frivillig. Man gør det fordi, man har lyst. Fordi, man brænder for at gøre en forskel. Den ild må vi ikke slukke med brok og utilfredshed. Tværtimod skal vi hellere have den frivillige ild til at brænde endnu kraftigere i 2022. Vi vil i hvert fald gøre alt, hvad vi kan for at støtte vores klubber og deres frivillige i det nye år.

Med disse ord vil jeg ønske alle jyske fodboldfrivillige en glædelig jul og et godt fodboldår 2022.

Bent Clausen

December 2021
Formand for DBU Jylland