Der var fuld fart på, da 80 piger deltog i fodboldfestival på Ravnsbjerg IF’s matrikel tirsdag 6. april. Det store rykind fra Hald Ege Skole startede 8.30 om morgenen og fortsatte det meste af formiddagen.

- Det var fantastisk. Det var bare ud over stepperne. Vi stod og tog imod pigerne ved banerne, og så stod den på sjov opvarmning, og derefter blev de fordelt på seks stationer, der alle havde leg og hygge i centrum, siger Søren Gaardsdal, ungdomsformand i Ravnsbjerg IF og træner for klubbens U10 Piger.

Pigerne var inddelt klassevis, banerne var opdelt i zoner og bolde, kegler og flag blev sprittet af løbende, så alle gældende coronarestriktioner blev naturligvis overholdt.

Pigefodboldfestivallerne er et led i et samarbejde mellem Viborg Idrætsråd, fodboldklubberne i Viborg Kommune og DBU Jylland. Projektet støttes af Nordea Fonden.

Sommerfugle og sjove lege
Eleverne fra Hald Ege Skole blev fulgt ned til Ravnsbjerg IF af lærerne, og så var det ellers i gang med fodboldlegene. Pigerne kom rundt til seks forskellige stationer, hvor der var forskellige lege med og uden bolde.

- Vi voksne (frivillige og lærere, red) stod ved stationerne og sørgede for, at de havde nogle rammer at lege i. Det var dog ikke altid let at holde koncentrationen, da der er mange ting, der kan stjæle pigernes opmærksomhed, fx sommerfugle eller farverige fodboldstøvler, griner Søren Gaardsdal.

- Det var godt, vi havde professionelle pædagoger og lærere med til at styre slagets gang, tilføjer han selv.

Foruden at give alle pigerne en god oplevelse på selve dagen, er det også en målsætning at få nye spillere i klubben ud af arrangementet.

- Vi sluttede af med at høre, om de havde haft det sjovt. Og det havde de. Så fik de et diplom, en nøglering og en seddel med info om, hvor og hvornår de kan komme og træne på et fodboldhold i klubben, siger ungdomsformanden.

De første forældre har faktisk allerede ringet og sagt, at deres piger gerne vil starte i klubben. Søren Gaardsdal, ungdomsformand i Ravnsbjerg IF

Godt grundlag for nye medlemmer
For Ravnsbjerg IF stopper rekrutteringen af pigerne dog ikke her. De kører nemlig igen med Fantastisk Fodboldstart for Piger i halen af fodboldfestivallen her. Og senere bliver endnu et tiltag for at fremme pigefodbolden kørt i stilling med en såkaldt venindedag.

- De her forskellige tiltag med hjælp fra Viborg Kommune og DBU Jylland gør en stor forskel. Så der skal lyde en stor cadeau til dem. For fire år siden havde vi ét pigehold i klubben, og nu kan vi mønstre flere end 70 pigespillere, siger Søren Gaardsdal.

Af de 80 deltagende piger på fodboldfestivallen var omkring 20 af dem i forvejen spillere i Ravnsbjerg IF, altså var 60 af dem mulige, nye medlemmer for fodboldklubben.

Han håber i sagens natur at mange af de 60 nye piger, som var på anlægget til fodboldfestivallen, kommer igen for at blive en fast del af klubbens pigeafdeling.

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at flere af dem bliver medlemmer i fodboldklubben. Og de første forældre har faktisk allerede ringet og sagt, at deres piger gerne vil starte i klubben, slutter Søren Gaardsdal.

Fakta om projektet

Pigefodboldprojektet startede i august 2018, som et samarbejde mellem Viborg idrætsråd, DBU Jylland og de lokale fodboldklubber, projektet støttes af Nordea Fonden.

Festivalerne er en del af projektet, som skal få flere piger til at spille fodbold i Viborg Kommune.

I perioden fra de første festivaler i april 2019 frem til januar 2020, har der været en fremgang af pigefodboldspillere i alderen 6 til 12 år på 19.4 procent.