MIN MENING:

Af Bent Clausen, formand, DBU Jylland

Det er svært at undervurdere frivillighedens betydning i fodboldens verden.

For mennesker af kød og blod er ganske enkelt vores største ressource.

Lige fra kampfordeleren, kassereren, bestyrelsesmedlemmet, børnetræneren, holdlederen, dommeren, kridtmanden og materialemanden til kage-bageren, cafeteria-bestyreren, formanden og alle de andre.

Vi må aldrig tage vores frivillige for givet. For så er jeg bange for, at vi mister dem. Bent Clausen, formand, DBU Jylland

Uden dem ville det ikke summe af fodbold hver dag i Jyllands hundredvis af fodboldklubber.

Uden dem ville der ikke være en masse fantastiske oplevelser for tusindvis af børn, unge og voksne.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at det europæiske fodboldforbund, UEFA, hvert år dedikerer uge 39 til fejring af græsrodsfodbolden og de mange, der yder en frivillig indsats i klubber og foreninger.

Og samtidig står vi også på tærsklen til Frivillig Fredag, der i år falder fredag den 25. september, og som bl.a. har til formål at markere og anerkende frivilligheden og synliggøre det frivillige arbejde.

Som forbund forsøger vi løbende at understøtte klubbernes arbejde med at rekruttere og fastholde frivillige. Senest har vi introduceret Frivillighedsspillet, der er et redskab til at styrke frivillighedsarbejdet i netop jeres klub. Man kan læse mere om frivillighedsspillet her.

Den oprigtige tak

For mig er anerkendelse et nøgleord, når vi taler frivillighed.

Faktisk mener jeg, at anerkendelsen, ligesom frivilligheden i sig selv, ikke må og kan undervurderes. Vi må aldrig tage vores frivillige for givet. For så er jeg bane for, at vi mister rigtig mange af dem. Anerkendelse er med andre ord et nøgleord, når det handler om fastholdelse.

Hvis man virkelig ønsker at gøre noget ekstra godt for sine værdifulde hjælpere, bør man overveje at etablere en HR-afdeling i klubben. Eller tilknytte en frivillig-ansvarlig, om man vil. I hvert fald er det vigtigt, at der i klubben er kræfter til at koordinere og fokusere på de frivilliges arbejdsopgaver og generelle vilkår. Det gør det ikke bare sjovere at være frivillig. Det gør det også langt lettere at rekruttere nye kræfter.

Jeg tror også meget på den oprigtige tak i dagligdagen. Helt generelt vil jeg gerne slå et slag for, at vi husker at hylde og anerkende frivilligheden. Og det lyder måske lidt højstemt, men det er det overhovedet ikke. For et tak for indsatsen varmer de fleste frivillige hjerter. Ikke mindst når man lige har gjort sig umage for at gøre noget godt for andre.

I den kommende uge vil vi i anledning af græsrodsugen sætte fokus på nogle af de mange jyske frivillige. Vi har valgt nogle fantastiske ildsjæle ud, men vi ved også, at det kunne være mange andre, der blev fortalt om. For der er masser af værdifulde frivillige i de jyske fodboldklubber.

Fra vores side skal der i hvert fald lyde en stor tak til hver enkelt frivillig i jysk fodbold. I er fantastiske og gør en kæmpe forskel.

Tak for indsatsen og god græsrodsuge 2020.

#FantastiskeFrivillige

Du kan læse flere kommentarer og debatindlæg fra Bent Clausen her:

Formandens Blog 2019