”Det bliver fedt at være en del af et hold. Det er en hel unik mulighed at få lov til at komme ud at spille fodbold selv. Jeg håber, at jeg her kan bygge mig selv op til at varetage et fuldtidsjob eller at fuldføre en uddannelse. Det vil hjælpe mig utrolig meget at komme ud at være social i byen og opbygge et netværk”, fortalte deltager Kristian Reenberg motiveret om projektet, da vi fangede ham under introduktionen. For ham handler Fodbold For Fremtiden om at opleve et socialt nærvær og opbygge tillid og selvværd. Allerede nu er han engageret dommer i breddefodbolden, hvor han ugentligt fløjter ungdomskampe. Så da han hørte, at det igen handlede om fodbold, tøvede han ikke med at takke ja.

Således emmende det af håb og forventninger, da de i alt 20 unge i alderen 18-29 år mødte op på Sydbank Park til startskuddet på det nye projekt, Fodbold for Fremtiden. Et værdifuldt samarbejde mellem Haderslev Fodboldklub, Haderslev Kommune og DBU Bredde, der har til formål at hjælpe en udsat målgruppe af unge ledige ind i samfundets fællesskaber.

Helt konkret skal de unge i de kommende 26 uger spille fodbold to morgener om ugen. Her vil de desuden løbende opleve forskellige oplæg og blive indkaldt til samtaler med henblik på at få et større netværk og blive klædt på til fællesskabet i erhvervslivet, uddannelsesinstitutionen og selvfølgelig i fodboldklubben.

P1011311 Kristian Reenberg glæder sig til at være en del af Fodbold For Fremtiden. Foto: DBU Jylland

Fodbold som alternativ aktivering
Projektet fik en fornem start med både tale fra Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil, og DBU Jylland-bestyrelsesmedlem Claus Warming, der begge også stillede op til et holdbillede iført Fodbold For Fremtiden-uniformen. Også projektlederne Allan Frandsen, der er jobkonsulent, og Henrik Lorentzen, som er frivillighedskoordinator i HFK, var iklædt den røde spillertrøje. De to sønderjyder er tovholdere på forløbet og vil fra nu af have den daglige kontakt med de unge. En opgave som de for alvor glæder sig til at komme i gang med efter denne første dag. Vi mødte dem på lægterne på Sydbank Park for at høre om deres forventninger til fællesskabet, fodbolden og ikke mindst fremtiden.

”Nu bliver det til virkelighed og vi skal i gang med at inspirere de unge, og det ser jeg meget frem til. Jeg har store forventninger til effekten af at kombinere motion og beskæftigelse. Det her er en langsigtet løsning, hvor jeg virkelig tror, at vi kan nu ud til og engagere målgruppen. Vi vil give dem selvtillid og fællesskab, og jeg håber personligt at kunne skabe en tættere relation til gruppen. Bare de flytter sig”, lød det håbefuldt fra Allan Frandsen, der i samarbejde med de forskellige sagsbehandlere i kommunen har udvalgt deltagerne i projektet.

Alle har de forskellige historier og udfordringer med i bagagen. Her skal Allan Frandsen i hverdagen være til rådighed og hjælpe dem videre i forhold til uddannelse, løntilskud og virksomhedspraktik. Deltagerne kan alle være med til den alternative aktivering uanset køn og fodbolderfaring.

”Men skal selvfølgelig have interessen for at give det et forsøg og viljen til at komme videre i forhold til en afklaring om uddannelse eller job. Men forløbet er tilrettelagt, så de alle kan være med ”, forklarer Allan Frandsen, som håber, at hele 75 % af deltagerne kommer ud af offentlig forsørgelse og ind i et fællesskab på enten et job eller en uddannelse ved projektets afslutning. Han understreger, at for mange af deltagerne handler det ikke om at få et fuldtidsjob, men om at udvikle sig og blive selvforsørgende.





P1011325 Allan Frandsen (tv.) og Henrik Lorentzen (th.) kommer til at være i ugentlig kontakt med deltagerne. Foto: DBU Jylland

Fodbold som fællesskab
På tribunen ved siden Allan Frandsen sad også Henrik Lorentzen, der er ansat i Haderslev Fodboldklub. Han er enormt stolt af, at Haderslev FK som fodboldklub kan afsætte tid og ressourcer til at agere social løftestang for en række unge i en udsat målgruppe. Et ansvar han og fodboldklubben har glædet sig til at påtage sig.

”De unge kommer her til at opleve et frirum og sammenhold. Samtidig mærker de disciplin i forhold til mødetider og forventninger til hinanden. Vi får dem med andre ord skolet under nogle helt optimale forhold med gode rammer og brugbare værktøjer fra DBU. Det er så fint, at fodbold kan være lærerigt på den måde også. At skabe venskaber på et fundament af ansvar og hygge er jo lige præcis, hvad breddefodbolden kan”, sagde Henrik Lorentzen. Klubben i Sønderjylland har på trods af den usædvanlige tid med coronanedlukning og –restriktioner fundet overskud til at gennemføre projektet, og forhåbentligt kan det være med til at styrke HFK.

”Det er et vildt spændene projekt, hvor vi kan være med til at løfte samfundet i alles interesse. Derudover kan en af sidegevinsterne blive, at de unge får lyst til at være en del af fællesskabet i netop vores klub. Måske er nogle af dem kommende spillere eller frivillige. Det vil gavne både de unge, kommunen og Haderslev FK. Vi er en stor klub med mange medlemmer i det lokale område, og jeg tror virkelig på, at vi igennem fodbolden kan bidrage til at udvide de unges netværk og rykke dem i deres udvikling”, forklarede Henrik Lorentzen.

At skabe venskaber på et fundament af ansvar og hygge er jo lige præcis, hvad breddefodbolden kan Henrik Lorentzen

Mere fodbold i fremtiden
Ligesom Kristian Reenberg håber Ann-Sofie Jensen netop på at lære nye mennesker at kende igennem fodboldtræningen to gange om ugen. Derudover drømmer hun om at gøre comeback i foreningslivet, hvor hun tidligere både har spillet og trænet fodbold.

”Det er fedt, at det handler om fodbold. Jeg har selv spillet og trænet andre i flere år, men stoppede, da jeg flyttede hertil. Jeg skal starte på pædagoguddannelsen til sommer, men kunne inden da godt tænke mig at lære mere og DBU’s trænerkurser og måske blive en del af HFK, og det her var en god indgangsvinkel og et godt tilbud for mig. Jeg føler mig heldig”, fortalte Ann-Sofie Jensen, der normalt synes, at det er en stor udfordring at møde mange nye mennesker og tøjle sit temperament. Men i fodbolden finder hun en helt særlig ro, og stod det til hende, kunne træningen allerede begynde i morgen.

Ann-Sofie Jensen og Kristian Reenberg må dog sammen med resten af deltagerne vente helt til på tirsdag, hvor første træning finder sted fra morgenstunden. Her er Allan Frandsen og Henrik Lorentzen klar med de første øvelser og endnu mere inspiration, når der for alvor skal spilles Fodbold for fremtiden.



P1011318 Ann-Sofie Jensen har tidligere både spillet fodbold og trænet andre. Foto: DBu Jylland