Selvom regnfulde skyer hænger tungt over de midtjyske landeveje denne fredag morgen, er humøret højt i Vridsted Idrætsforening og på Vestfjendsskole i den lille landsby Vridsted. Lige her i det våde græs på fodboldklubbens anlæg er 60 indskolingselever og 100 udskolingselever i færd med at forberede sig til ”Åben Skole”-dag, som er en af tre fagdage i DBU’s rekrutteringstilbud Hovedet, Kroppen, Klubben. Her skal hele dagen bruges i et underholdende fodboldunivers med sundhed og trivsel i centrum.

Fordi der i dag er tale om skoleregi kan Vridsted IF trods en usædvanlig tid med diverse coronarestriktioner inviterer så mange af lokalområdets folkeskoleelever på klubbesøg. Blandt indskolingen møder vi børnehaveklasselederen Dorthe Bundgaard Clausen, som ovenikøbet også repræsenterer fodboldklubben i dag.

I den helt rette ånd er hun iført en rød Vridsted IF-uniform og et matchende hårbånd, og så stråler hun af foreningsglæde, når vi sætter os på en lille bænk på sidelinjen ved banen lige ved siden af skolen. Her taler vi om alternativ undervisning og anderledes rekruttering.

”Jeg bliver glad, når jeg kigger ud på den store græsplæne, der er fyldt med børn, materialer og aktivitet. Simpelthen megaglad. Det er så fedt at se bolden rulle igen efter en ufrivillig pause. Hold op hvor er det godt, at vi må gennemføre det. Det er vi glade for”, forklarer Dorthe Bundgaard Clausen med en energi i stemmen, som matcher udstrålingen. 

P1011257 Dorthe Bundgaard Clausen stråler af foreningsglæde. Foto: DBU Jylland

Fodbold samler klub og skole
Sammen med resten af lærerne og DBU’s instruktører Helena Jungal og Hanne Kristiansen har hun netop sendt de yngste skoleelever på grønsværen i en hemmelig mission om at redde Frugtland fra den grusomme Grev Mug. Den skal de gennemføre i otte forskellige fodboldaktiviteter, som de ældste elever stabler på benene. I fællesskab oplever de fodbold, frivillighed og foreningsliv.

”Vi bor tæt her, og klub og skole er naboer. Har vi en skole, skal vi også have en idrætsforening. For uden en idrætsforening, er der heller ikke meget liv i vores lille by. Vridsted IF er allerede et samlingspunkt for mange børn i de forskellige oplandsbyer, men vi vil gerne have flere til at engagere sig. Det har især været et problem i klubben at tiltrække de unge”, fortæller Dorthe Bundgaard Clausen om motivationen for at købe DBU’s tilbud Hovedet, Kroppen og Klubben.

”Det ligger jo lige til højrebenet at forsøge på den her måde, når klub og skole ligger så tæt. Eleverne kan få øjnene op for, at de kan finde ud af fodbold og indgå i nye fællesskaber”, siger Dorthe Bundgaard Clausen videre.

Vridsted IF og Vestfjendsskole ligger da også lige ved siden af hinanden og deler parkeringsplads. I dag har naboerne delt regningen i to og i alt betalt 2500 kr. for et skoleforløb bestående af tre fagdage, der hver især sætter fokus på hoved, krop og klub. Her er vi midt i klubdagen, som ifølge Dorthe Bundgaard Clausen bekræfter, at både penge og tid er godt givet ud. Især i klubregi.

”DBU’s to instruktører er rigtig gode til at belyse, hvad foreningslivet indebærer. Der er frivillige, dommere, kasserer og medlemmer. Børnene har fået øjnene op for, at der er mange forskellige roller i en fodboldklub, og at de rent faktisk kan bidrage. Eleverne er i hvert fald blevet klogere på, at de kan gøre en forskel. Og her bliver de jo pludselig selv aktive i det for en dag. Det giver så god mening”, fortæller Dorthe Bundgaard Clausen, som også forsikrer, at både udskolings- og indskolingselever får en god oplevelse på det personlige plan.

Jeg brænder for børn i bevægelse og udvikling, så en dag som i dag giver jo kun plus på glædeskontoen Dorthe Bundgaard Clausen

Andre børn blomstrer
Ifølge hende har de elever, som er mere tilbageholdende i de fagfaglige timer, mulighed for at stråle og vise både selvtillid, åbenhed og mod. Mens indskolingseleverne har en appetitvækkende oplevelse med anderledes fodbold, smager udskolingseleverne med ansvaret for øvelserne på rollen som frivillig.

Netop derfor har Vridsted IF inviteret folkeskolen på besøg i dag. For at rekruttere de yngste som medlemmer i klubben og de ældste som assistenttrænere og holdledere. En drøm som Dorthe Bundgaard Clausen kan se blive en realitet. For flere af de små får altså lyst til at spille fodbold, og de ældste skoleelever har i den grad flair for ledelse og formidling.

Ifølge hende styrker besøget i fodboldklubben også skolens fællesskab generelt. I dag har alle deltagende elever fået udleveret en t-shirt med teksten ”Fodbold”, og både ind – og udskoling bærer den stolt. For Dorthe Bundgaard Clausen betyder det meget, at sammenholdet på skolen blomstrer på en dag som denne. Et sammenhold, som børnene kan tage med sig videre i foreningslivet, når skoledagen slutter.

”Børnene elsker det her samspil. De små ser op til de store, som udviser ansvar. Det er så fedt. Det gør jeg også en kæmpe forskel i lokalsamfundet, hvor sådan en skoledag er en hel solstrålehistorie. Jeg brænder for børn i bevægelse og udvikling, så en dag som i dag giver jo kun plus på glædeskontoen. Det giver ny og positiv energi for mig, og mon ikke også børnene kan mærke det”, spørger Dorthe Bundgaard Clausen retorisk og griner og opdager slet ikke, at det begynder at regne. Vejrskiftet ser heller ikke ud til at påvirke eleverne, når vi bevæger os rundt på banen.

P1011202 Udskolingseleverne gør klar til dagens fodboldsjov. DBU Jylland.

Skoledag giver lyst til fodbold
For det emmer bestemt af leg og hygge ved alle fodboldaktiviteter, men indskolingsbørnene er også bevidste om dagens vigtige mission. ”Frugt er godt. Frugt er sundt”, lyder det i samhørighed, når de sammen med DBU’s superagenter indsamler imaginære vitaminer i vitametret for at redde Frugtland.

”Det er rigtig sjovt at være med, og vi har allerede skræmt Grev Mug væk”, forklarer seksårige Tilde Aakjær Jensen under en drikkepause. Ved siden af hende står jævnaldrende Martin Balle Dalsgaard iført sin hvide fodboldtrøje, der har flere græsaftryk end skolevenindens.

Han nyder virkelig, at fodbold i dag er kommet på skoleskemaet. ”Man lærer meget mere, når man spiller fodbold. Det er sjovt at være udenfor hele dagen sammen med alle andre”, lyder det fra Martin Balle Dalsgaard, som glæder sig til at komme til sin ugentlige fodboldtræning i Vridsted IF allerede denne eftermiddag. Også for Tilde Aakjær Jensen er fodboldlysten blevet vækket, og hun kunne godt finde på at begynde til fodbold i klubben.

Vi når frem til næste aktivitet på programmet. Her står udskolingseleverne Anders Mølgaard og Anne Overgaard Andersen klar med en øvelse ved præcisionsdugen. Ligesom de små nyder de også dagen, og tror på, at skolens elever får helt nye venskaber.

”Det er en god dag, som giver mere samarbejde og flere møder mellem forskellige klasser”, begynder Anders Mølgaard, inden Anne Overgaard Andersen supplerer. ”Forhåbentligt begynder nogle af de små også til fodbold. I dag hjælper vi dem i hvert fald til at blive bedre til det. Fodbold er en holdsport, og det ser vi alle sammen i dag, lyder det fra Anne Overgaard Andersen, som både er spiller og frivillig i Vridsted IF. Anders Mølgaard udelukker ikke, at han kunne finde på at blive frivillig i selvsamme fodboldklub. I dag har han om ikke andet oplevet, at han rent faktisk bryder sig om at lede og tage ansvar.

Skolevenskaber bygges videre i fodboldklubben
På bænken på sidelinjen mellem bane og folkeskole er Dorthe Bundgaard Clausen da heller ikke i tvivl om, at dagen giver mere fodboldglæde og frivillighed. Ifølge hende opbygger man samtidig et værdifuldt samarbejde mellem skolen og den lokale klub. De to instanser kan tilbyde hinanden flere unikke fordele, og eleverne knytter nogle andre bånd i klubben end i skolen.

”Jeg kan selv mindes min egen skolegang, og især hvor fantastiske idrætsdagene var. Det her er jo endnu federe, fordi der er et tema, mens man er aktiv. Det er så dejligt at se de store i en ny rolle, og det er lige så dejligt at se de små leve sig helt ind i universet. Jeg glæder mig til at opleve de nye venskaber på gangene og i frikvarteret i næste uge. Jeg tror på, at det kan være et solidt fundament til, at børnene på tværs af klasser og årgange også får lyst til at møde hinanden i fritiden lige her ovre på den anden side af vejen i fodboldklubben”, afslutter Dorthe Bundgaard Clausen, som helt sikkert går på weekend med et stort smil.

Et smil som sætter punktum for samtalen på sidelinjens lille bænk, hvor regnen for alvor begynder at falde. Men det sætter hverken en stopper for Dorthe Bundgaard Clausen, børnene eller Vridsted IF. Alle fortsætter de dagen med fodbold og foreningsliv i centrum. Vitameteret bliver fyldt op. Frugtland bliver reddet. Og forhåbentligt begynder helt nye børn og unge som fodboldspillere og frivillige i Vridsted IF – lige her på denne bane i denne klub.