Da statsminister Mette Frederiksen i fredags bebudede yderligere corona-restriktioner, var det samtidig en kæp i hjulet på afslutningen af de jyske serierækker. Helt konkret betyder det nye forsamlingsforbud på 10 personer, at alle seniorkampe fra og med mandag den 26. oktober ikke længere kan afvikles – gældende i en periode på fire uger frem.

Derfor har DBU Jylland været nødsaget til at finde en alternativ løsning på årets turneringsafslutning, og efter nøje at have vurderet fordele og ulemper ved forskellige modeller og scenarier er der nu valgt en løsning, som efter DBU Jyllands opfattelse vil imødekomme langt størstedelen af de jyske fodboldklubber.

Løsningen indebærer, at hvis man pr. 26. oktober har en teoretisk mulighed for at rykke op eller en teoretisk mulighed for at undgå nedrykning, vil dette blive imødekommet. Samtidig annulleres de planlagte playoff-kampe.

Se forårets hold i serierækkerne her - OBS: listen bliver løbende opdateret.

Løse ender i mange puljer
Hvis det pr. 26. oktober ligger helt fast, hvem der bliver nr. 1 i en pulje, rykker dette hold op. Hvis der er andre hold, der fortsat har en matematisk chance for oprykning, rykker dette/disse hold også op.

Helt konkret kan det nævnes, at ud af i alt 16 oprykninger til Jyllandsserien 1 (herrer) er der i de fire JS-puljer i alt 6 oprykningspladser, der ikke er afklaret. Konsekvensen er derfor, at alle hold, der fortsat har en matematisk chance for oprykning til JS1, automatisk vil blive indplaceret i denne række i foråret 2021.

I serie 1 herrer er der 3 ud af 6 oprykninger, der ikke er på plads. I Serie 2 herrer er der 5 ud af 12, og i Serie 3 herrer er der 13 ud af 24, der ikke er afgjort. Nedrykning vil kun være gældende for de hold, der pr. 26. oktober matematisk ikke kan nå at redde sig.

Playoff-kampe aflyst
For de hold, der lå til at skulle spille playoffkampe om oprykning fra hhv. Jyllandsserie, Serie 1, Serie 2 og Serie 3, er disse kampe aflyst. Playoff-placering i disse rækker kvalificerer i sig selv ikke til direkte oprykning, medmindre man samtidig fortsat har matematisk chance for en førsteplads i puljen.

I serie 4 herrer, hvor der i modsætning til øvrige rækker også er nogle hold fra 2. pladsen (12 ud af 36), der rykker direkte op, er det besluttet, at nr. 1 og 2 i hver pulje rykker op. Hvis der er forskelle i antal afviklede kampe, anvendes reglerne om pointgennemsnit. Dette gælder for disse tre specifikke puljer, hvor nr. 3 rykker op i stedet for nr. 2: Puljerne 49, 50 og 77.

Overskud af hold i foråret 2021
DBU Jyllands turneringschef, Ole Frandsen, forklarer, at man først og fremmest har haft for øje at finde en model, der i denne vanskelige situation vil være den mest rimelige og fair løsning for klubberne, når nu turneringen ikke kan spilles færdig på fodboldbanen.

- Vi synes, at løsningen på stort set alle områder imødekommer klubbernes situation i forhold til både op- og nedrykning. Ulempen er til gengæld, at vi i foråret vil stå i en situation med for mange hold på de forskellige niveauer i forhold til den sædvanlige turneringsstruktur. Det kan betyde, at der skal foretages en del ekstraordinære nedrykninger i forbindelse med afslutningen af forårets turnering, men der kan eventuelt også findes andre løsninger. Det skal vores seniorudvalg nu arbejde videre med, forklarer DBU Jyllands turneringschef, Ole Frandsen.

Beslutningen blev truffet mandag aften på et møde i DBU Jyllands bestyrelse på baggrund af en samlet indstilling fra DBU Jyllands turneringsafdeling, suppleret med input fra forskellige fagudvalg og -grupper.

Hvis der skulle komme et forslag om en tilpasning af turneringsstrukturen fra DBU Jyllands seniorudvalg, skal dette forelægges de jyske klubber på DBU Jyllands delegeretmøde i januar 2021.
Hvis der fortsættes med den nuværende turneringsmodel – og dermed de ekstra mange hold på de forskellige niveauer i foråret 2021 – kan dette løses ved at holde fast i en model med 8-holds puljer, suppleret med få varianter med enten 7 eller 9 hold i puljerne. Og dermed som nævnt en række ekstraordinære nedrykninger

Konsekvenser i de enkelte rækker
Her kan man se, hvordan beslutningen vil påvirke antallet af hold på de forskellige niveauer i foråret 2021 i sammenligning med den almindelige turneringsstuktur:

Række

Antal hold som beskrevet
i turneringsbestemmelserne

Den vedtagne
ekstraordinære model
Jyllandsserie Herre 1 16 21
Jyllandsserie Herre 2 16 19
Serie 1 herrer 48 52
Serie 2 herrer 96 106
Serie 3 herrer 192 211
Serie 4 herrer 288 288
Serie 5 herrer 288 344
Serie 6 herrer 333 214 (tilm.række)
     
Kvindeserie Vest 16 24
Jyllandsserie Kvinder 32 31
Serie 1 kvinder 48 58
Serie 2 kvinder 89 52 (tilm.række)

Bemærk at Kvindeserien Vest administreres af DBU Jylland i samarbejde med DBU Fyn. Derfor er modellen for denne række betinget af en fælles holdning.

DBU Jyllands turneringsafdeling skal nu i gang med at udrede de enkelte rækker, pulje for pulje. Forårets hold på de forskellige niveauer vil snarest muligt og løbende blive offentliggjort på DBU Jyllands hjemmeside - se her.

Hvis der skulle være hold, der af forskellige årsager ikke ønsker at rykke op eller få suspenderet en nedrykning, kan man meddele dette til DBU Jylland inden otte dage.

Børne- og ungdomsfodbolden er undtaget for stramningen i forsamlingsforbuddet, hvorfor de nye restriktioner ikke får betydning for færdiggørelsen af disse turneringer.

Se forårets hold i serierækkerne her