Sønderborg Boldklub har efter to måneders dialog med DBU Jylland, DFU (Danske Fodbolddommere) og Sønderjydsk Fodbolddommerklub fået godkendt en handlingsplan, som skal genskabe trygheden omkring klubbens seniorkampe.

Kravet om handlingsplanen er en direkte konsekvens af en episode den 22. november 2019, hvor en frivillig (som også er fodbolddommer) ved tidtagerbordet efter en kamp i Futsal 1. division Vest mellem Broager UI og Sønderborg Boldklub blev nikket en skalle af en Sønderborg Boldklub-spiller.

Endvidere har spillere fra Sønderborg Boldklubs seniorhold inden for de senere år været involveret i en række andre disciplinærsager.

Handlingsplanen - som skal sikre en normalisering af forholdene og en god og tryg kampafvikling af Sønderborg Boldklubs seniorkampe i fremtiden – indebærer:

  • At Sønderborg Boldklub udpeger en overordnet sikkerhedsansvarlig.
  • At Sønderborg Boldklub er til stede med en officiel, synlig repræsentant ved hver enkelt seniorkamp.
  • At DBU Jylland er til stede med observatører ved et antal af Sønderborg Boldklubs seniorkampe.
  • At alle involverede parter afholder et opfølgende møde i juni 2020.
  • At klubben fortsat arbejder med tidligere indførte tiltag som f.eks. ”Fairplaykontrakt”

Samtidig opfordres Sønderborg Boldklub til at sende aspiranter på DBU’s dommergrundkursus (p.t. ni tilmeldte fra klubben), ligesom klubben opfordres til at tage initiativ til et klubarrangement, hvor en dommer fra fodbolddommerklubben også deltager.

DBU Jylland forventer selvsagt, at Sønderborg Boldklub overholder handlingsplanen. Endvidere forventes det:

  • At klubbens spillere og trænere før, under og efter kampene viser respekt over for dommerne.
  • At der tildeles skærpede straffe til spillere, der mod forventning udvises gentagne gange.

Episoden den 22. november fik Sønderjysk Fodbolddommerklub til at udsende en anbefaling til sine medlemmer om ikke at dømme Sønderborg Boldklubs seniorkampe. Denne anbefaling har dommerklubben nu på baggrund af ovenstående trukket tilbage.

DBU Jyllands Disciplinærudvalg gav som følge af episoden spilleren karantæne til udgangen af 2020, mens Sønderborg Boldklub udelukkede ham på livstid.

- Det skal være sjovt og sikkert at være fodbolddommer, såvel som spiller, frivillig, træner og tilskuer, når der afvikles fodboldkampe. Derfor ser vi med stor alvor på denne sag. Vi har en meget utvetydig forventning om, at Sønderborg Boldklub vil sikre trygge rammer omkring klubbens kampe i fremtiden, men vi er også enige om, at vi nu ser fremad, så vi kan fokusere på det væsentlige i fodbolden – nemlig glæden ved spillet, siger Bent Clausen, formand for DBU Jylland.

-  På baggrund af dialogen med Sønderborg Boldklub og den vedtagne handlingsplan har vi tillid til, at klubben fremadrettet kan sikre trygge rammer for dommerne, og det er helt og aldeles afgørende for os. Vi vil gerne dømme fodbold, men det skal være under forhold, som er både rimelige, trygge og meningsfyldte. Trygge rammer er et altafgørende vilkår for, at vi som dommere kan udfylde vores rolle og løse vores opgaver til gavn for fodboldklubberne, siger Tore Østergaard, formand for DFU (Danske Fodbolddommere).

Læs også:
Dialog omkring løsning på Sønderborg-sag