Klubrådgiverne gør en forskel
Vemmelev SGI var en af de mange klubber, som i 2019 modtog hjælp fra DBU’s klubrådgivere. Rådgiverne kan hjælpe med at løse store og små udfordringer i klubberne, og de står altid til rådighed og er lige i nærheden.
DBU’s tilbud om 30 timers klubudvikling og sparring med en klubrådgiver for bare 2500 kr. er fortsat populært. I 2019 tog hele 140 fodboldklubber på national plan imod tilbuddet og fik hjælp til forskellige udviklingsopgaver på grønsværen og i klubhuset. Tilsammen har klubrådgiverne afviklet udviklingsforløb i 65 jyske, 27 sjællandske, 21 fynske og 19 københavnske fodboldklubber. Desuden har seks klubber på Lolland-Falster og to klubber på Bornholm haft udviklingsforløb.
Klubrådgiveren bistår den enkelte klub med en målrettet indsats lige fra rekruttering af nye frivillige og medlemmer, over organisering af bestyrelse og partnerskaber til udarbejdelse af klubbens politikker og værdier.
Hvad er en klubrådgiver? |
---|
Klubrådgiverne er tilknyttet hvert sit geografiske område og er derfor altid lige i nærheden til at hjælpe de lokale foreninger. Alle fodboldklubber, som er medlem af en lokalunion, kan uforpligtende og helt gratis tage kontakt. |
Der var således stor opbakning til klubrådgiverne i hele landet, hvor størstedelen af hjælpen blev ydet på indsatsområderne vedrørende medlemmer (41 %), organisation (22 %) og rekruttering af frivillige (13 %). Men også når det kommer til at udvikle og vedligeholde klubbernes værdier og samarbejder, var klubrådgiverne behjælpelige.
I Jylland og på Fyn søgte de fleste klubber udviklingsforløb med medlemmerne som omdrejningspunkt, mens klubrådgiverne på Sjælland og i København i lige så høj grad hjalp klubberne med organisering. På Sjælland havde 10 ud af 27 klubrådgivningsforløb organisering som indsatsområde. Et af dem blev afviklet i Vemmelev SGI.
Klubrådgiver var med til at skrive solstrålehistorie
Den sjællandske klub var i 2017 ramt af mangel på frivillighed og befandt sig i en overgangsperiode, da en ny bestyrelse skulle etableres. Derfor tog klubben allerede da kontakt til klubrådgiver Jan B. Larsen fra DBU Sjælland, og samarbejdet fortsatte i 2019.
- Dengang havde vi behov for at finde os selv og vurdere vores kræfter. Vi havde læst om konceptet i DBU’s nyhedsbrev og tog kontakt derigennem. Vi mødte Jan, og han gav os en god rådgivning i forhold til de mange opgaver, der ligger i at drive en fodboldklub, forklarer Kim Holm, bestyrelsesmedlem og sportschef i klubben.
I Vemmelev SGI bidrog klubrådgiver Jan B. Larsen til en udviklingsproces, der bragte klubben fra en bestyrelse bestående af to forældre uden fodbolderfaring til en bestyrelse på flere mindre udvalg.
- Vi var en klub, som nærmest var ved at dø. To forældre trådte til i bestyrelsen, men havde ingen erfaring og skulle ikke drukne i opgaverne. Vi fik hjælp af Jan, og nu har vi en bredere bestyrelse og flere medlemmer. Så det er jo en hel solstrålehistorie.
Tilbud fra DBU er den rigtige vej at gå
Vemmelev SGI, der ligger i Slagelse Kommune, fik et godt forhold til klubrådgiver Jan B. Larsen, og derfor var endnu et udviklingsforløb også på taktiktavlen i 2019. Forløbet i Vemmelev SGI var et af flere på Sjælland, som Jan B. Larsen stod i spidsen for i det forgangne år.
- Vi vil gerne videreudvikle klubben. Vi oplever fremgang, men vi er stadig i gang. Vi har altid været gode til at tage imod tilbud fra DBU og gjort dem specifikke for os. Der er ingen tvivl om, at en god rådgiver som Jan sender vores klub i den rigtige retning, men vi skal selv gøre det færdigt. Det er en god sparring, som vi som klub kan bruge til noget helt bestemt, vurderer Kim Holm.
- For det er jo helt klart vigtigt, at man gør det relevant for den enkelte klub. For os gjorde udviklingsforløbet og klubrådgivningen vores organisering af klubben mere enkel og overskuelig. Det var den væsentligste læresætning for os: keep it simple.
Kim Holm og Vemmelev SGI har nu benyttet sig af klubudviklingsforløb i tre år og anbefaler klubrådgivning til alle andre breddeklubber med større eller mindre udfordringer.
- Det er en god hjælp at få, og det er med til at styrke klubbernes samarbejde med DBU Sjælland. Det er et godt tilbud, som giver det, det skal. De nye øjne på klubben giver energi og motivation. Vi kunne godt se os selv som ansøgere igen, afslutter Kim Holm.
Læs mere om klubudviklingsforløb her