Spørger man kvinden selv, betyder den nyeste titel noget helt særligt.

- Jeg har selv tre drenge, som altid har spillet fodbold, og jeg har derfor primært beskæftiget mig med drengefodbold i mange år. Men som kvinde, tidligere spiller og træner trækker det enormt meget i mig at skabe ligeværdige klubmiljøer i breddefodbolden. Drenge og piger er bestemt ikke ens, men det betyder ikke, at de skal behandles forskelligt, svarer Birgitte Hamborg Faarbæk prompte, da samtalen lander på hendes nye position i pigegruppen.

- Jeg har en stor drøm om at få flere piger til at spille fodbold. Mange piger går ikke til sport, som drenge gør, og det kan lige så godt være fodbold, de vælger. Der vil jeg gerne være med til at gøre en indsats, for jeg har selv fået så meget sportsligt, socialt og personligt ud af at spille.

Birgitte Hamborg Faarbæk er opvokset med sporten og har sine børne- og ungdomsår i den midtjyske fodboldklub Skive IK. Da knæproblemer satte hende ud af spillet på banen, savnede hun fodbolden i en sådan grad, at hun bare måtte vende tilbage til græstæppet. Også selvom det betød, at hun ikke selv kunne spille. Hun blev i stedet kvindetræner i den skibonitiske klub i slutningen af 1980’erne. En rolle som stadig vækker glæde.

- Det gav mig et indhold at gøre noget for børn og unge, og samtidig var jeg en del af min sport. Jeg ville gerne være med til at præge udviklingen, og det kunne jeg gøre ved at tage ansvar. Det var spændende, og det udviklede mig personligt, fortæller Birgitte Hamborg Faarbæk om sine tanker om at blive frivillig.

Fra årgangsansvarlig til bestyrelsesformand
Efter tiden i Skive IK flyttede Birgitte Hamborg Faarbæk til Sjælland. Her blev hun i kraft af sine tre sønner involveret i fodboldklubben Taastrup FC og fik rollen som årgangsansvarlig. Da klubben opfordrede hende til at stille op til bestyrelsen i 2010, tøvede hun ikke. Hun blev valgt ind, og fem år senere var hun formand. En post hun besad i fire år, mens hun samtidig var bestyrelsesmedlem i DBU Sjælland. Birgitte Hamborg Faarbæk er altså en garvet kvinde, når det kommer til frivilligt og organisatorisk arbejde i foreningslivet. Ifølge hende er det i dag de færreste, som bliver ved i flere år.

- Frivilligheden i Danmark er under pres. I gamle dage var man frivillig for livet, men det ser man ikke mere. Her skal vi følge med tiden og i fællesskab finde på nye måder at være frivillig i foreningslivet på. Det skal være mere fleksibelt, og man skal kunne gå til og fra. Kort sagt skal det være nemmere at være frivillig, og det skal være lettere for klubberne at skaffe og fastholde de frivillige, forklarer Birgitte Hamborg Faarbæk og opfordrer klubberne til at være mere opsøgende.

- De fleste finder vej til frivilligheden i fodboldklubben gennem deres børn. Men klubberne kan gøre en større indsats og være mere opsøgende blandt andre målgrupper også. Måske endda blandt unge kvinder. Dem i studiebyerne, som søger nyt netværk og ønsker at styrke den personlige udvikling. Det vil være en drøm at få dem ind i klubberne. Det vil jeg sætte en ære i at være med til at skabe synlighed omkring.

Jeg har en stor drøm om at få flere piger til at spille fodbold. Mange piger går ikke til sport, som drenge gør, og det kan lige så godt være fodbold, de vælger. Der vil jeg gerne være med til at gøre en indsats. Birgitte Hamborg Faarbæk

Tilbage til jysk pigefodbold
Der hersker ingen tvivl om, at flere piger i fodbolden og ligeværdige forhold i klubberne tænder en ild i Birgitte Hamborg Faarbæk. Derfor stod det lysende klart for hende, at pigefodbolden skulle være en del af hendes liv, da hun efter flere år på Sjælland rykkede teltpælene op og flyttede til Aarhus. Hun kontaktede selv DBU Jylland og tilbød at gøre en forskel et nyt sted. Her blev hun opfordret til at stille op til bestyrelsen i Region 3. Det gjorde hun og blev valgt ind.

For Birgitte Hamborg Faarbæk er det vigtigt også at have en lokal klubrelation. Derfor er hun i dag tilknyttet VSK Aarhus, hvor hun håber på en plads i bestyrelsen. Men lige nu er det den nye titel som formand for Region 3’s Pigegruppe, der fylder mest. Hun mener, at fodbold kan være med til at ændre samfundets opfattelse af kønnene og styrke kvinder generelt.

- Piger og kvinder har brug for nogle at spejle sig i og se op til. Det gælder på alle områder. Breddefodbolden og DBU Jylland må ikke sættes lig en mandsdomineret organisation. Det skal vi kvinder selv gøre en indsats for at forhindre. Jeg selv og alle de andre mange kvindelige ledere i foreningsarbejdet skal komme med inputs. Jeg håber, at jeg selv er med til at inspirere andre kvinder, forklarer Birgitte Hamborg Faarbæk, der har gjort sit for at præge fodbolden.

Efter mere end 30 år i foreningslivet kan hun helt berettiget kaldes en ildsjæl, der med sine egne ord har mærkesagerne, at få flere piger til at finde glæden ved fodbold, og at gøre det nemmere at være frivillig i klubben.