Fuld fart på Pigeraketten i Støvring
61 pigeaspiranter dukkede op til start, da DBU’s Pigeraketten og Støvring IF satte kurs mod solsystemet og en masse sjove fodboldaktiviteter. DBU Jylland var med på sidelinjen ved den store afvikling i det nordjyske.
Solen skinner over fodboldanlægget, og temperaturen runder de 25 grader på denne augustaften. Støvring IF slår klubporten op til gratis og uforpligtende fodboldsjov med Pigeraketten, og hele 61 lokale piger i alderen 5-11 år træder ind på bane 1 på Krestian Østergårdsvej. Et imponerende fremmøde, som indtil nu gør støvringgensernes afvikling til årets største vest for Lillebælt. Vi møder nordjydernes stolte ansvarshavende, Rasmus Gissel, i skyggen i udskiftningsboksen undervejs.
”Jeg bliver oprigtigt glad indeni, når så mange dukker op til vores åbne arrangement. Ovenikøbet er 17 af deltagerne piger, som ikke allerede spiller fodbold i klubben. Det er helt fantastisk. Jeg håber, at dagen kan være med til at styrke pigeafdelingen hos os”, fortæller Rasmus Gissel, som er sportschef i Støvring IF, hvor pigefodbolden altså er kommet under lup.
Flere af de yngste piger til fodbold
Sportschefen og resten af administrationen har nemlig undersøgt medlemskartoteket. På nuværende tidspunkt er kun to ud af 10 nye indmeldinger i klubben piger, og den tendens skal ændres. Netop derfor har man bedt DBU om at afsende Pigeraketten i Støvring denne aften.
”Vi kunne godt tænke os at få udlignet vores indmeldingsfrekvens lidt. At have lige mange drenge- og pigespillere er en utopi, men kan vi bare rykke procentdelen en anelse, er det en succes. Pigefodbold er en stor del af vores identitet. Ikke fordi den vægtes højere end drengefodbold, men fordi den vægtes lige så højt. Derfor gør vi i dag en ekstra indsats for at sætte fokus på fodbold for piger både i klubben og generelt", lyder det fra Rasmus Gissel.
Ifølge ham er det en fordel at nå ud til så mange af de yngste piger så tidligt som muligt for at have flere piger i klubben i ungdomsrækkerne. Derfor har Støvring IF i dette tilfælde med Pigeraketten ikke bare fokus på rekruttering men i lige så høj grad fastholdelse.
Pigefodbold er en stor del af vores identitet. Ikke fordi den vægtes højere end drengefodbold, men fordi den vægtes lige så højt. Rasmus Gissel, sportschef i Støvring IF
Lærdom, leg og latter
Det er også de yngste, som er i centrum til aftenens fodboldsjov, og det nyder de 5-11-årige bestemt. Det er tydeligt for både øjne og ører. For smilene er store og latteren høj, når deltagerne bliver fordelt på fem hold og drager på rumrejse til mælkevejen og et sjovt fodboldunivers. Ved hver af de i alt fire planeter gennemfører pigerne træningsøvelser og besvarer spørgsmål, som udløser en del af den samlede klubnøgle. Den kan i sidste ende låse klubtræningen op, så medlemmer og gæster kan komme til træning ugen efter.
”Det er lige præcis, hvad vi gerne vil opnå. Inspirere både nuværende spillere og nybegyndere til at spille fodbold. Det er en ideel måde at vække appetitten hos de helt nye og samtidig tilbyde en anderledes dag for dem, som allerede spiller på et hold”, forklarer Rasmus Gissel og peger rundt på de anderledes remedier, som udgør fodboldbanen i dag.
Blandt smalle tunneller, farverige præcisionsduge og trekantede fodbolde møder vi på planeten Saturn i kamp på den store oppustelige fodboldbane niårige Victoria Højgaard Jensen og otteårige Ellie Pixie Hein. De har begge deres ugentlige gang i klubben og er yderst tilfredse med at spille alternativ fodbold i aftenens varme.
”Det er anderledes og sjovt, fordi der er alle de her ting med. Vi prøver at spille fodbold på en ny måde, som vi ikke har prøvet før. Og vi lærer noget om planeterne. Det er bare megafedt”, forklarer Victoria Højgaard Jensen, mens Ellie Pixie Hein tilføjer. ”Jeg er med for at have det sjovt og øve mig i at spille fodbold. Og her kan jeg være sammen med rigtig mange, som jeg kender”, lyder det.
Sjov start på fodboldlivet
Legen og det sociale driver altså lysten hos de to veninder, som går på to forskellige skoler i byen, men har fundet hinanden gennem fodbolden i Støvring. I dag har de mulighed for at få helt nye venskaber blandt de nye spillere og piger fra andre årgange. I aftenens forunderlige fodboldunivers oplever pigerne nemlig både fællesskabet på holdet og i hele pigeafdelingen. Det påpeger DBU’s astronaut og instruktør Line Katholm, da vi fanger hende efter afviklingen.
”I dag er pigerne sammen på tværs af årgange, og det er med til at vise dem, hvad fodbold også kan socialt. Vi fokuserer på at skabe en sjov fodbolddag, hvor leg og hygge er i centrum. Vi forsøger at tage dem med på en rejse, så de ikke bare har været til træning. Her kan alle være med”, forklarer Line Katholm og sammenligner Pigeraketten med sin egen fodboldstart.
”Da jeg selv begyndte til fodbold, var det på et drengehold, fordi der ikke var piger nok i de yngste årgange. Det er intet mindre end fantastisk, at der i dag er kommet 61 piger fra forskellige årgange og faktisk 17 helt nye spillere. De kan i næste uge starte i en klub med et udgangspunkt, som jeg kun kunne drømme om”, lyder det fra Line Katholm, som sætter punktum for samtalen i Nordjylland.
Her slutter dagens fodboldrejse, hvor forhåbentligt 17 nye pigefodboldeventyr begynder i Støvring IF.