Foreningslivet er alvorligt trængt af corona-krisen. Men ikke mere trængt, end at de engagerede foreningsfrivillige tænker i løsninger og muligheder.

I Horsens Kommune har man lyttet til de idéer, der er kommet fra lokale foreningsfolk, og så er Kulturudvalget trukket i arbejdstøjet.

I Horsens har løsningen tre ben
Kulturudvalgsformand Jakob Bille fortæller, at lokalpolitikerne i den aktuelle situation ser på tre forskellige vinkler:

  • Driften: Her kører alle folkeoplysningsaktiviteter videre upåagtet den manglende aktivitet pga. corona-nedlukningen. Dvs. f.eks. aktivitetstilskud, mm.
  • Anlæg: Flere anlægsinvesteringer er fremrykket, så de bliver klar til brug allerede i 2020.
  • Hjælpepulje: En pulje på 2 mio. kroner kan ansøges af foreninger, der har oplevet mistede indtægter i forbindelse med corona-krisen.

- Det er enormt vigtigt, at foreningslivet lander på benene efter den her krise, og der må kommunen også være partner i landingsfasen, er budskabet fra lokalpolitikeren fra Horsens.

Kunstgræsbaner og renoveringer i 2020
Også fodboldklubberne får gavn af Horsens Kommunes corona-hjælpepakke. Bl.a. får både Hovedgård og Østbirk allerede i år en kunstgræsbane, mens Torsted og Hovedgård får renoveret idrætsfaciliteter (se videoen ovenfor).

Flere af investeringerne var allerede besluttet og budgetlagt til 2021, men også projekter fra "ønskesedlen" har fået nyt liv her i corona-krisen. Faktisk mener kulturudvalgsformanden, at kommunen kan slå to fluer med et smæk.

- Vi kan understøtte det frivillige, men trængte, foreningsliv i en periode, som alligevel er en form for ventetid. Samtidig kan vi skabe arbejde for lokale byggeselskaber, som kan redde omsætningen i corona-krisen, forklarer Jakob Bille.

Millionpulje skal redde tabte forenings-indtægter
Kommunen nedsætter samtidig en hjælpepulje på 2 mio. kroner, som kan søges af foreninger, som er gået glip af indtægter på arrangementer på grund af corona-situationen.

Puljen er knap nået af tegnebordet endnu, men udlodningerne bliver i form af tilskud til aktiviteter, som kan generere indtægter til foreningen.

- Vi giver normalt ikke kommunale tilskud til aktiviteter, der udelukkende bygger på at skabe indtægter i en forening, men her opfordrer vi til at vende kasketten om. Så når corona-situationen tillader det, så kan foreningerne f.eks. arrangere et sponsorcykelløb eller en stjernefodboldkamp med hjælp fra den kommunale pulje, og med det formål at skabe indtægter til foreningen, lyder budskabet fra Horsens-politikeren.

Kender du tiltag fra andre kommuner, der hjælper fodboldklubben, så tip os gerne - så kommer det også din naboklub til gode.

 
JAKOB BILLE
Til daglig arbejder Jakob Bille som dommerchef hos DBU Jylland, men er aktuelt hjemsendt med tilskud fra lønkompensationspakken fra regeringen. Jakob Bille er derudover valgt til byrådet i Horsens Kommune, hvor han er formand for Kulturudvalget.