Her har de dommertække
Det begyndte som et solidt fritidsjob for 19-årige Jeppe Rasmussen, men nu er dommerarbejdet blevet en central del af hans hverdag.
For blot fire år siden væltede de sig ikke ligefrem i dommere i Hersom-Bjerregrav Idrætsforening.
- Nej, der var vel kun mig, begynder Hans Jørgen Rasmussen, der netop har dømt sin kamp nummer 1000.
Men der er sket en bemærkelsesværdig udvikling de senere sæsoner, hvor flere og flere af klubbens egne trækker i sort. Lige nu kan de i Hersom-Bjerregrav IF mønstre hele ti dommere, hvoraf halvdelen er under 20 år. Én af de unge dommere er Jeppe Rasmussen, søn af Hans Jørgen, som har dømt i to et halvt år. Det er nærmest blevet en livsstil for ham.
- På en god uge dømmer jeg hver dag, og jeg synes, det giver mig en masse. Som ung kan man vælge mange forskellige fritidsjobs og have mange forskellige interesser, men det her, synes jeg, virkelig er fedt, så det fortsætter jeg med i lang tid fremover, lyder det fra Jeppe Rasmussen.
Dommercamp tændte ild
I dag skal 19-årige Jeppe Rasmussen en tur til én af naboklubberne for at dømme Kvik/Aalestrup IF mod Arden IF i kvindernes Serie 2, men der kan stå meget forskelligartet på menuen for den unge dommer. Han dømmer Serie 4 på herresiden og håber, at han snart kan tage springet til Serie 2.
- I Serie 2 dømmer man fast i trioer, og det ser jeg frem til. Det er rigtig godt at have nogle at sparre med, for det udvikler, og der må også gerne være noget fællesskab over det at være dommer eller linjedommer, siger Jeppe Rasmussen.
- Ja, for man kan altså godt føle sig lidt alene som dommer indimellem, kommenterer 1000 kamps-jubilaren Hans Jørgen Rasmussen, der ofte tager en snak med sønnen, når han har været ude at dømme.
- Man bliver selvfølgelig mere og mere sikker med den rutine, man får, men da jeg første gang skulle dømme mænd på min fars alder, der turde jeg næsten ikke sige noget til dem. I dag er det en helt anden sag, og jeg oplever utroligt sjældent problemer, men har en masse gode oplevelser ud af det, supplerer Jeppe Rasmussen.
Hans egen indgangsvinkel til dommerarbejdet stammer indledningsvis fra hans egen far, men hans iver efter selv at dømme opstod, da én af hans kammerater havde været på DBU’s Dommercamp i Storvorde:
- Lysten kom, fordi han tog skridtet og begyndte. Så ville jeg også prøve det, for jeg kunne se på ham, at det var fedt.
I Hersom-Bjerregrav IF arbejder de løbende på at rekruttere især unge dommere. Her er det klubformand, Henrik Flensborg (t.v.) og dommer Hans Jørgen Rasmussen (i midten) med dommerkollega og søn Jeppe Rasmussen ved sin side. Foto: Martin Hungeberg Pedersen.
Året efter drog Jeppe Rasmussen og endnu en kammerat derfor på dommerkursus samme sted, og det gjorde indtryk. Siden har han ligesom de andre unge dommere fra klubben holdt fast, og det er de glade for i Hersom-Bjerregrav IF.
- Det er først og fremmest Hans Jørgens fortjeneste, at vi har så mange unge dommere her. Han er god til at opsøge og tale med de unge mennesker og give dem smag for at gå dommervejen. Blandt andet til BMK Cup (Bjerregrav Møldrup Klejtrup Cup, red.) og til vores byfest i Bjerregrav, når vi har fodboldturnering og skal have folk til at dømme. Der er i øvrigt byfest i næste uge, så man ved aldrig, om der kommer endnu flere dommere til lige om lidt, fortæller Henrik Flensborg Hansen, der er formand i Hersom-Bjerregrav Idrætsforening.
Klubber bør tage ejerskab
Henrik Flensborg Hansen mener, at man godt kan tage et større ejerskab som klub på dommerfronten:
- Vi hører hele tiden, at der er mangel på dommere, og vi har også et ansvar. De er en afgørende del af spillet, så selvfølgelig skal man også have fokus på det. Derfor støtter vi det økonomisk, hvor vi kan, når vores medlemmer kommer med et ønske om at gå dommervejen. At vi lige nu har så mange dommere her i klubben, synes jeg er meget imponerende, så det kan vi kun være stolte af.
Af samme grund er det også vigtigt for klubben, at de er med til at skabe behagelige omgivelser at være dommer i.
- Vi byder dommerne velkomne i vores klub, og der er selvfølgelig kaffe inden kampene, men også en pølse og brød og en vand eller øl efter. Vi tænder op i grillen og sørger for, at man føler sig godt tilpas. Det flugter rigtig godt med de værdier, vi har i klubben, lyder det fra formand Henrik Flensborg Hansen.
Det betyder også noget for de to dommere med Rasmussen til efternavn, at deres arbejde bliver værdsat.
- Selvfølgelig. Det er med til at skabe de gode oplevelser og gøre, at man bliver ekstra motiveret. En dommer skal ikke være sådan én, som alle ser som en fjende eller modstander, siger 19-årige Jeppe Rasmussen.
Han har ud over dommercampen blandt andet været på dommerkursus under Vildbjerg Cup, hvor han sammen med andre unge dommere boede i et hus i fire dage og fik feedback fra en dommer, som normalt optræder i 1. Division. Over sommeren kører han Danmark rundt med et telt i bilen sammen med en kammerat for at dømme en masse kampe.
- I begyndelsen trak det meget i mig, at det var et godt fritidsjob og gode penge at få, men det er blevet så meget mere end det. Jeg kan bruge de ting, jeg lærer, i livet generelt. Det er godt til mit CV, og jeg bliver bedre til at lede og kommunikere præcist. At vi er flere unge fra klubben, som går den her vej betyder også rigtig meget. Min ambition er da at dømme på så højt niveau som muligt, men nu må vi se, hvor langt det kan bringe mig, slutter Jeppe Rasmussen.
Læs mere
Artiklen er med i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold, som du kan læse lige her.