5 klassiske opstartsfejl I bør undgå

Når man starter træningen igen efter en længere (vinter)pause, så er der en række faldgruber, som man skal være særlig opmærksom på. Vi har samlet fem af de vigtigste her.

Af: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation

Lad os bare se det i øjnene. 

Det fromme håb om at hele truppen har selvtrænet og holdt formen ved lige hen over julen, er ligeså naiv, som troen på at møde Loch Ness-uhyret på en weekendtur til Skotland.

Så når spillerne vender tilbage efter en eventuel inaktiv vinterpause, og fordi årstidens generelt byder på kolde temperaturer, venter der en helt særlig udfordring til de jyske fodboldtrænere i den kommende tid: at bygge en fornuftig opstartstræning op.

Vi har samlet fem af de hyppigste faldgruber, som du helt skal undgå at falde i, når du planlægger træningsårets første måneder.

Faldgrube nummer 1: I starter for hårdt og for hurtigt ud

”Vi skal være i bedre form end de andre hold i puljen!”.

Den sætning er helt klassisk, når der bliver budt velkommen over hønsekødsuppen efter årets første fodboldtræning. Og det mål er der i og for sig ikke noget galt i. Men de vigtigt, at træningen bliver doseret i et fornuftigt tempo.

For hvis kroppen har ligget stille i tæt på tre måneder, så er det vigtigt at træde varsomt, når I starter op igen. Muskler, sener og knogler skal igen til vænne sig til at blive brugt på en fodboldbane. 

Det betyder, at det er vigtigt at starte op i et fornuftigt tempo. Kroppen er simpelthen ikke klar til en (alt for) hård træning mange gange i ugen fra dag ét.

DBU Jylland har lavet et udførligt forslag til en træningsplan lige her.

Faldgrube nummer 2: Mangel på individuelle hensyn

Der er ikke to fodboldspillere, som er ens. Derfor er det vigtigt at tage individuelle hensyn – ikke mindst i opstarten.

Har en af holdets spillere f.eks. lidt problemer med akillessener, hoftebøjere eller lignende, så vær ekstra opmærksom på at få dosseret træningen på vedkommende. En mulighed kan være at dele træningen op, når I kommer til den mere intensive del – f.eks. når der skal spilles intervalspil – så der også er et alternativ til de spillere, som er på træningsmæssig skånekost.

Faldgrube nummer 3: For megen løbetræning


I jagten på at komme i god form tyer mange fodboldtrænere til løb på landevejene rundt i den lokale by. 

Det er dog som udgangspunkt et skidt valg, for dels er der mange fodboldspillere, der hader løbetræningen som pesten, og dels er det faktisk mere befordrende for fodboldformen at spille sig i form.

Når I har bolden med i træningerne i opstartsfasen, så bliver det hele lidt sjovere. Man får trænet boldfølingen og så kan man lave træningsspil som indeholder interval-elementer, hvilet giver den største fremgang i form.

Se bare denne artikel med den nuværende OB-assistenttræner, Janus Blond

Faldgrube nummer 4: For mange træningskampe   

Når I nærmer jer sæsonstart, så er det en god idé at få finpudset kampformen med nogle træningskampe.

Men kampene skal ikke komme for hyppigt eller for tidligt i opstartsprocessen. En række danske forskere har nemlig fundet ud af, at risikoen for at blive skadet er fem til 12 gange så stor, når man spiller kampe, frem for når man træner.

Det kan du blandt andet læse om i denne artikel, hvor du også får en forklaring på, hvorfor benene altid er mere ømme i opstarten

Faldgrube nummer 5: Taktisk træning i kolde temperaturer

Hvordan skal I stå i bagkæden og hvordan griber I standardsituationerne an?

Den slags spørgsmål kan skam være vigtige nok for en fodboldtræner, men lad være med at indøve de taktiske elementer for tidligt på året.

Når det er pivkoldt udenfor, kan det nemlig nedsætte kropstemperaturen, når man står stille for længe – og så har man en øget risiko for at blive skadet. Derfor giver det i højere grad mening at vente med at inkorporere de mere taktiske elementer af fodboldspillet til efter de kolde vintermåneder. Så er der også større chance for, at spillerne husker dine guldkorn.

Log ind